Športové aktuality
3 min. čítania

Vo Vuokatti bez štvorice športovcov, vlajkonosičmi Taricsová a Borguľa

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Bežci na lyžiach využili nedeľu na tréning.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Presne mesiac po skončení zimných olympijských hier v Pekingu sa začína ďalšia významná multišportová akcia. Na Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) vo fínskom Vuokatti nebudú chýbať ani štyri desiatky slovenských športovcov. Na nedeľňajšom slávnostnom otvorení budú vlajkonosičmi slovenskej výpravy hokejistka Kristína Taricsová a biatlonista Jakub Borguľa.

Mladí slovenskí športovci do 18 rokov a členovia ich realizačných tímov sa do centrálneho Fínska prepravili počas soboty leteckým špeciálom z Viedne do Kajaani spoločne s rakúskou výpravou.

COVID-19 ovplyvnil aj počet členov výpravy

Pri medzipristátí v Helsinkách vystúpil z lietadla popri rakúskych skokanoch na lyžiach a severských kombinátoroch aj Erik Kapiaš. Súťaže na skokanských mostíkov sa totiž konajú v Lahti, keďže v oblasti Vuokatti sú síce športoviská pre tento šport, ale nemajú homologizáciu FIS.

Bohužiaľ, krátko pred cestou sa pôvodne 43-členná športová výprava zmenšila o štyroch členov. Hokejistku Kláru Mackovú, biatlonistku Barbaru SkačanovúSaru Pacerovú a zjazdára Martina Michalku nepustil na sever Európy pozitívny test na koronavírus.

Slovenská výprava sa po prílete ubytovala budove 2 apartmánov Sport. V apartmánovom komplexe Sport bývajú aj výpravy Česka, Maďarska či Švédska.

Zoznámenie sa s prostredím

Tamara Tokárová a Jakub Karabin EYOF Vuokatti
Tamara Tokárová a Jakub Karabin počas tréningu na EYOF vo Vuokatti.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Všetky športoviská s výnimkou zimného štadióna v Kajaani, ktorý bude dejiskom hokejového turnaja dievčat, sú v pešej dostupnosti z ubytovania. V dobe nastupujúcej jari je to na jednotlivé športoviská príjemná maximálne 10-minútová prechádzka ešte stále zasneženou krajinou. Hokejistky čaká približne 40-minútová cesta autobusom na štadión.

V nedeľu absolvovali všetci členovia výpravy prvé tréningy a zoznámili sa s prostredím, v ktorom budú súťažiť. Ako prví trénovali rýchlokorčuliari na krátkej dráhe. Tamara TokárováJakubom Karabinom budú zároveň prví Slováci, ktorí v pondelok zasiahnu do súťažných bojov.

„V dejisku EYOF sa nám veľmi páči. Je to tu pekné. Vidieť, že sa chystá športový sviatok pre mladých ľudí,“ povedal Jakub Karabin.

Organizátori pre šortrekárov a krasokorčuliarov pripravili mäkší ľad, na akom bežne trénujú na Slovensku. Doma sa o ľadové plochy delia s hokejistami, vo Vuokatti budú na zimnom štadióne súťažiť len oni.

„Ľad je dobrý, lepší ako na slovenských štadiónoch, kde trénujeme. Nie je predovšetkým taký rozrytý. Tie ryhy robia pri brzdení hokejisti, ktorí tu však s nami netrénujú,“ priznala Tamara Tokárová.

Svoje tréningové jednotky absolvovali aj slalomári, ktorí sa rozjazdili aj na súťažnej zjazdovke, bežci na lyžiach, biatlonisti, krasokorčuliari či hokejistky.

V nedeľu aj slávnostné otvorenie

V nedeľu večer sa vo Vuokatti uskutoční otvárací ceremoniál. Niektorí účastníci by ho mohli sledovať zo svojej izby, ale zažiť atmosféru slávnostného nástupu si nikto z mladých športovcov nenechá ujsť. Na čele slovenskej výpravy pôjdu na ploche pri Areene Vuokatti s vlajkou Kristína TaricsováJakubom Borguľom.

Priamy prenos z otváracieho ceremoniálu bude možné sledovať na kanáli Európskych olympijských výborov.

Celkovo sa vo Vuokatti predstaví viac ako 1000 mladých športovcov zo 44 krajín.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV