Športové aktuality
Bratislava
2 min. čítania

Vodácky areál v Čunove čaká modernizácia

Čunovo hostilo v minulosti aj majstrovstvá sveta vo vodnom slalome 2011.
Foto
TASR/Michal Svitok

Slovenskí vodní slalomári sa ešte pred MS v roku 2021 v Čunove dočkajú modernizácie kanála. Pretekári na divokej vode patria k najúspešnejším športovcom v histórii Slovenska, dosiaľ vybojovali štrnásť olympijských medailí, z toho osem zlatých. Viac nemá na konte žiadne iné odvetvie. Keď v roku 1996 otvorili areál v Čunove, patril k najmodernejším na svete. Odvtedy však neprešiel žiadnou významnou rekonštrukciou.

To sa čoskoro zmení. Sekcia divokej vody Slovenskej kanoistiky dostala od Vlády SR dotáciu päť miliónov eur - polovicu pre Čunovo, druhú pre Liptovský Mikuláš. Vďaka finančnej injekcii bratislavský areál vybavia modernými modulovateľnými prekážkami, ktoré umožnia tréning na rozličných vodných terénoch, súčasťou projektu je aj revitalizácia celého areálu.

Richard Galovič
Richard Galovič
Foto
TASR/Martin Baumann

"Ide o naše dve strategické športoviská. V čase MS bude mať Čunovo dvadsaťpäť rokov a bez investície by nebolo možné zorganizovať dôstojný šampionát, takže to bol jeden z našich oporných argumentov pri vybavovaní žiadosti o dotáciu. V každom prípade sme šťastní, že si aj politici všimli prínos vodného slalomu v reprezentácii krajiny. Veď je to náš najúspešnejší olympijský šport," povedal viceprezident Slovenskej kanoistiky pre divokú vodu Richard Galovič.

Kľúčový termín pre Čunovo je september 2021, keď Bratislava privíta najlepších slalomárov sveta.

Úprava tratí pre vodný slalom je obsahuje isté špecifiká, ale Richard Galovič sa komplikácii neobáva. "Samozrejme, musíme dodržať všetky náležitosti spojené s verejným obstarávaním. V tejto fáze pripravujeme dokumentáciu, potom vypíšeme výberové konanie, vysúťažíme stavebníkov. Samotná realizácia môže byť trochu zložitejšia, najmä modulácia prekážok. Veríme, že na sklonku tohto roku sa spravia hrubé stavebné práce a na jar začneme s moduláciou prekážok a ďalšími špecifickými prácami. Zatiaľ nevieme dokedy práce potrvajú, ale nemám pochybnosti, že všetko stihneme dokončiť včas. Pomáha nám aj vodohospodársky podnik, ktorý vlastní tento areál. Podieľali sa aj na stavbe vodného diela Gabčíkovo, takže vedia, čo robia. Táto podpora je pre nás veľmi dôležitá," dodal pre TASR Galovič a pripomenul, že nové areály nebudú slúžiť iba pre najlepších.

Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV