Športové aktuality
3 min. čítania

Vodákov čaká náročná olympijská kvalifikácia do Paríža

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Jakub Grigar bude chcieť v Paríži obhájiť či vylepšiť olympijské striebro z Tokia.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Slovensko môže teoreticky vyslať na olympijské hry do Paríža 2024 šesť vodných slalomárov a osemnásť rýchlostných kanoistov. Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) už zverejnila nominačné kritéria. Olympijská kvalifikácia Paríž 2024 sa uskutoční predovšetkým na budúci rok. 

Extrémny slalom v kanoistike na divokej vode nahradil v programe K1 mužov a žien na 200 m v rýchlostnej kanoistike. Zmeny nastali aj v programe disciplín na hladkej vode, kde sa bude bojovať o desať medailových kompletov. Na 500 m trati si to rozdajú najlepší muži a ženy v C2, K2 a v K4. Singlkajakárov čakajú preteky na 1000 m, kajakárky na 500 m. Ženy v C1 budú súťažiť na 200 m a muži na 1000 m.

Globálna olympijská kvalifikácia Paríž 2024 vo vodnom slalome v Lee Valley

Vo vodnom slalome sa predstaví na olympijských hrách 2024 celkovo 82 športovcov. V mužskom a ženskom kajaku si účasť môže vybojovať len po 21 slalomárov a slalomárok, v mužskom a ženskom canoe po 17. V olympijskej kvalifikácii platí, že každá krajina môže do kategórie získať len po jednu miestenku.

V extrémnom slalome sa bude bojovať len o tri voľné miestenky do Paríža. Štartové pole rozšíria kvalifikovaní pretekári z hlavných slalomárskych disciplín.

Najviac miesteniek sa rozdá na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome, ktoré bude od 19. do 24. septembra 2023 hostiť Lee Valley pri Londýne. V dejisku olympijských súťaží 2012 rozdelia v K1 po 15 a v C1 po 12 mužských i ženských miesteniek. Ďalšie miesta, po jedno pre kontinent, budú k dispozícii na kontinentálnych šampionátoch.

O tri voľné miestenky do extrémneho kajaku sa bude bojovať vo svetovej kvalifikácii, ktorú chce ICF zorganizovať v roku 2024. Štartovať v nej budú športovci, ktorí si nevybojovali miesto v inej disciplíne.

Kvalifikačné kritéria vo vodnom slalome

V K4 sa dá kvalifikovať do Paríža iba z MS

Náročnú kvalifikačnú cestu do Paríža budú mať aj rýchlostní kanoisti. Na Slovensku bude najsledovanejšia disciplína K4 na 500 m. Na olympijských hrách sa predstaví len 10 lodí, pričom musí byť dodržaný aj kontinentálny princíp a zastúpené musia byť minimálne štyri kontinenty. Jediná kvalifikácia v K4 sa uskutoční na budúci rok v auguste na majstrovstvách sveta v rýchlostnej kanoistike v Duisburgu. Aj v ostatných disciplínach sa väčšina miesteniek rozdelí už v nemeckom meste a o zvyšné sa bude bojovať v rámci kontinentov.

Kvalifikačné kritéria v rýchlostnej kanoistike

ICF sa sústredí už na Paríž

Súťaže vo vodnom slalome a rýchlostnej kanoistike sa uskutočnia v areáli vodných športoch vo Vaires-sur-Marne, ktorý sa nachádza približne 30 km na východ od Paríža. Vodný slalom je v programe olympijských hier od 27. júla do 6. augusta 2024, rýchlostná kanoistika od 6. do 10. augusta.

„Sotva máme za dverami neuveriteľné Tokio, ktoré sa konalo v skutočne náročných podmienkach, a už sa sústredíme na Paríž 2024. Pracovali sme na tom, aby bola kvalifikačná cesta na budúce olympijské hry pre našich športovcov čo najjednoduchšia a najotvorenejšia, a zároveň sme sa uistili, že náš imidž ako globálneho športu zostane zachovaný,“ povedal prezident ICF Thomas Konietzko.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV