Športové aktuality
3 min. čítania

Vodní slalomári si v Tokiu zvykajú na nepoznanú situáciu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Eliška Mintálová a Jakub Grigar sa v týchto dňoch pripravujú už v olympijskom Tokiu.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Už takmer týždeň sú v dejisku Hier XXXII. olympiády vodní slalomári. Zatiaľ poznajú iba hotel, v ktorom sú momentálne ubytované vodnoslalomárske výpravy, a areál vodného slalomu Kasai. Mimo bubliny sa nedostanú, do olympijskej dediny sa presťahujú až o týždeň.

Matej Beňuš, Jakub Grigar, Eliška Mintálová a Monika Škáchová cestovali do Tokia ako prví slovenskí športovci. Medzinárodná kanoistická federácia po dohode s organizátormi zorganizovala pre účastníkov olympijských súťaží tréningový kemp, na ktorom sa bez váhania rozhodli zúčastniť aj slovenskí zástupcovia. Spoznať vodu olympijského kanála je veľmi dôležité, keďže naposledy sa na nej pripravovali v roku 2019.

„Odvtedy sa zmenila konfigurácia trate. Krátko pred našim príchodom dokončili organizátori zmeny umelých prekážok, cez ktoré pulzuje voda. Zmenil sa jej charakter. Je to však v poriadku, našim zástupcom sa olympijský kanál pozdáva. Zatiaľ si ho pochvaľujú,“ informoval vedúci vodnoslalomárskeho olympijského tímu Lukáš Giertl. „V Tokiu je možné postaviť komplikovanú trať, uvidíme, ako to napokon v pretekoch bude vyzerať.“

Olympionici absolvujú na vode v Kasai denne dva tréningy. Do areálu sa dopravujú z hotela autobusom, cesta trvá 15 až 20 minút. V Tokiu si zvykajú na obmedzenia, ale aj na vysokú vlhkosť vzduchu. Stravovať sa môžu aj pri kanáli, miesta oddeľujú od seba plexisklá.

Matej Beňuš
Matej Beňuš v jedálni s vreckom balenej ryže.
Foto
FACEBOOK MB

„Okrem cesty na tréning z hotela nemôžeme vychádzať. Cestujeme i trénujeme v rovnakých skupinách, rovnako v týchto skupinách sa aj stravujeme v hotelovej reštaurácii. Stretávame sa len medzi sebou, vyhýbame sa kontaktom s inými. Musíme sa všetkému prispôsobiť, nemá význam špekulovať a sťažovať sa. Je to pre každého nová situácia, na olympijských hrách nepoznaná. Musíme sa s ňou vysporiadať,“ priznal Giertl.

Nálada v olympijskom tíme vodných slalomárov je veľmi dobrá. Vodákov nezaskočia ani menšie komplikácie, ktoré sa občas vyskytnú. Po presune do olympijskej dediny budú mať po nej pravdepodobne voľnejší pohyb, keďže v Japonsku budú už viac ako karanténnych štrnásť dní, veľké presuny však nebudú absolvovať. Opäť ich bude čakať denná cesta na kanál a späť, pred olympijskými pretekmi už bude krátko len jeden tréning denne.

„Zatiaľ sme v pohode, všetci sme zdraví, môžeme trénovať a pripravovať sa na olympijské preteky. Už sme sa všetci aj vyrovnali s aklimatizáciou,“ dodal Lukáš Giertl.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV