Šport a olympizmus
2 min. čítania

OLY volá ŠKOLY

Profile picture for user igorkovac
Igor
Kováč

Slovenské olympijské a športové múzeum pripravilo pre žiakov a študentov základných a stredných škôl v stálej expozícii v bratislavskom Dome športu interaktívny program sprevádzajúci úspešnými príbehmi slovenského športu. V rámci projektu OLY volá ŠKOLY môže priestory múzea navštíviť v utorok až štvrtok akákoľvek škola.

Od februára 2022 absolvovalo prehliadku už 1200 školákov a školáčok z 49 škôl z celého Slovenska. Pozreli si unikátnu prehliadku, ktorá sprevádza deti a mládež príbehmi vôle a prekonávania prekážok na ceste za úspechom. Prehliadky prebiehali aj s podporou Bratislavského samosprávneho kraja.

VIAC O MÚZEU A REZERVÁCIE TERMÍNOV

Súčasťou každej prehliadky je okrem odborného sprievodu aj interaktívny kvíz, ktorého správne odpovede sú ukryté v muzeálnych vitrínach. Úspešní riešitelia si tak okrem drobnej ceny odnesú aj radosť z objavovania a vyhľadávania zdrojov, prípadne aj spolupráce s ďalšími riešiteľmi. Slovenské olympijské a športové múzeum ponúka deťom a mládeži okrem historických faktov aj zážitok, ktorý získané informácie upevňuje.

V školskom roku 2022/2023 pripravilo múzeum, ktorého stále expozícia je v priestoroch bratislavského Domu športu, aj ďalšie novinky spojené s prehliadkami škôl. Pripravené sú aj besedy s olympionikmi či s paralympionikmi.

Momentálne je v rámci múzea sprístupnená aj výstava o legendárnom rozhlasovom reportérovi Gabovi Zelenayovi. Od marca 2023 je naplánovaná výstava zbierky olympijských medailí pri príležitosti 30 rokov SOŠV.

„Prehliadku múzea dokážeme tematicky nastaviť tak na olympijské hodnoty (výnimočnosť, rešpekt, priateľstvo), tak aj na témy zo školských lavíc (udržateľnosť, história, biológia, matematika, fyzika...),“ hovorí riaditeľka Slovenského olympijského a športového múzea Diana Kosová.

SLOVENSKÉ OLYMPIJSKÉ A ŠPORTOVÉ MÚZEUM

Adresa: Junácka 6, Bratislava

Otváracie hodiny (organizovaná skupina): utorok, streda, štvrtok – 09:00 – 15:00

Vstupné (organizovaná skupina – do 30 osôb): 2 eurá/osoba, sprievod (2 dospelé osoby) zdarma

Projekt
Partneri projektu
Nadacia SPP
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV