Športové aktuality
4 min. čítania

Volka čaká olympijská premiéra: Spokojnosť bude až v štartovacích blokoch v Tokiu

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Na snímke atlét Ján Volko počas predolympijského stretnutia s médiami a partnermi 13. júla 2021 v Bratislave.
Foto
TASR - Jakub Kotian

Postupovú definitívu získal až 1. júla. Svetová atletika v ten deň na základe postavenia v rebríčku potvrdila, že Ján Volko zažije olympijský šprintérsky debut na 100 aj 200 metrovej trati. Až vtedy padol nášmu šprintérovi a jeho realizačnému tímu kameň zo srdca.

Tím „Volko” čakajú náročné dni. Ich hlavnou prioritou je, aby zostali zdraví a vyhli sa nákaze. Volkova trénerka Naďa Bendová priznáva, že účasti na olympijských hrách uverí až vtedy, keď jej zverenec bude pripravený v štartových blokoch.

Posledné dni pred kvalifikačnou istotou boli náročné, priznáva Volko. „Každý deň som pozeral, či nejaký môj kolega nebežal a nemal lepší čas. Stovka bola istejšia, bola tam väčšia pravdepodobnosť, že už neklesnem. Problém bol pri dvestovke, podarilo sa to tesne,“ povedal slovenský atlét počas predolympijského stretnutia s médiami a partnermi.

Uverí, až keď si kľakne do štartovacích blokov

Na účasť v Tokiu však bude okrem športových výkonov potrebné aj splniť všetky prísne bezpečnostné opatrenia a hlavne mať negatívne výsledky testov. „Už dva roky robíme všetko pre to, aby sme zostali negatívni. Dúfam, že to ešte pár dní vydržíme a že sa Janko do tých štartových blokov naozaj dostane. Testovanie bude pokračovať aj v Tokiu, všetky testy musia byť negatívne,“ vysvetľuje trénerka Bendová. „Verím, že sa vyhneme akýmkoľvek problémom a Janko si do tých blokov nakoniec kľakne. Ja tomu uverím až vtedy, keď tam bude,“ dodáva.

Na snímke zľava trénerka Naďa Bendová a atlét Ján Volko.
Na snímke zľava trénerka Naďa Bendová a atlét Ján Volko.
Foto
TASR - Jakub Kotian

Splnili sme to, o čom sníva každý športovec a tréner

Priznáva, že pocity pred premiérou na olympijských hrách sú naozaj zmiešané. Športovcov a ich realizačné tímy čaká len ubytovanie a presun na športovisko. Viac toho z olympijskej atmosféry neokúsia. „Splnili sme niečo, o čom sníva každý jeden športovec a tréner. Koľko je takých trénerov, ktorí by naozaj chceli byť v mojej koži? Ja si to plne uvedomujem, vážim si to a teším sa. Síce som sa tešila na Tokio, ako aj na iné športy, ale svoju pozornosť musím sústrediť len na samotné preteky a tešiť sa na to, že tam Janko pobeží,“ povedala Bendová.

Spokojnosť? Viac ako dva behy

S akým výsledkom bude slovenský rekordér odchádzať z japonskej metropoly spokojný? Keď budem bežať viac dva behy. To by na dvojstovke znamenalo semifinále. A na stovke buď postup do rozbehu, alebo postup do semifinále. Podľa toho, či budem musieť bežať aj predkolo,reálne zhodnotil svoje šance Volko. O nutnosti štartovať v predkole sa rozhodne zrejme až priamo v Tokiu.

Dodal, že po mentálnej aj fyzickej stránke sa cíti naozaj dobre. Zranenie, ktoré ho ešte nedávno limitovalo, je už v poriadku. „Necítim žiadny tlak. Už samotná účasť je pre mňa splneným snom a cieľom. Iné očakávania od seba nemám. Samozrejme, pokúsim sa o čo najlepší výsledok,“ odkázal držiteľ bronzu z ostatných halových ME 2021 v Toruni na 60 m.

Interakcia s divákmi mu bude chýbať

Na olympijských hrách ho však nebudú hnať dopredu fanúšikovia. Na poslednú chvíľu bola na športoviskách zakázaná účasť aj domáceho japonského osadenstva. „Pozitívne je, že sa olympijské hry konajú. Diváci sú však neoddeliteľnou súčasťou športových výkonov. Je smutné, keď vás na veľkých 60-tisícových štadiónoch nikto nepodporí. Som ten typ, čo má rád interakciu s divákom. Keď si spomeniem na MS v Londýne 2017 a plný štadión, bolo to úžasné,“ zaspomínal si šprintér.

Pracujú aj na aklimatizácii

V Tokiu ho okrem neustáleho testovania a prísnych podmienok čaká aj časový posun a veľké teploty. „Časový posun riešime na individuálnej báze. Na moje pomery teraz vstávam celkom skoro, už o 6:30. Robím to preto, lebo v tom čase budem bežať v Tokiu. Čo sa týka adaptačných procesov, chodíme do Národného športového centra. Je tam hypoxická komora s veľkým teplom a vlhkosťou. Snažím sa aspoň zažiť ten pocit, hoci tam nebehám, ani nevyvíjam žiadnu záťaž,vysvetľuje Volko, ktorý zažil podobné klimatické podmienky na univerziáde v Taiwane.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV