Športové aktuality
Varšava
5 min. čítania

Voľnoštýliar Gulajev majstrom Európy, Salkazanov do finále!

Achsarbek Gulajev (v červenom drese) sa vo Varšave stal voľnoštýliarskym majstrom Európy v kategórii do 79 kg!
Foto
TASR/AP

Slovenský reprezentant v zápasení Achsarbek Gulajev slávi životný úspech. Dvadsaťtriročný voľnoštýliar zvíťazil na ME vo Varšave vo všetkých štyroch súbojoch v hmotnostnej kategórii do 79 kg a vybojoval zlatú medailu. V utorkovom finále zdolal Francúza Saifedina Alekmu 2:1 na body. Šancu na zlato má aj ďalší slovenský reprezentant Tajmuraz Salkazanov, ktorý postúpil do stredajšieho finále v kategórii do 74 kg.

Rodák z ruského Vladikavkazu Achsarbek Gulajev sa zaradil medzi velikánov slovenského zápasenia. Titul majstra Európy spomedzi slovenských reprezentantov pred ním získali iba David Musuľbes (2008) a István Lévai (2012). Gulajev, ktorý získal slovenské občianstvo pred štyrmi rokmi, nadviazal na svoje úspechy z mládežníckych čias, keď ešte štartoval v hmotnostnej kategórii do 74 kg. Z kategórie do 23 rokov má v zbierke striebro z MS 2017 a dve striebra z ME (2018 a 2019), okrem toho vybojoval aj bronz na juniorských ME 2017.

"Je to paráda, čo dosiahol. To sa nedá slovami opísať," povedal pre TASR Gulajevov tréner Erik Cap: "Achsarbek je veľmi šťastný. Konečne ho začnú brať v zápasníckom svete vážne. V mládežníckych súťažiach zbieral úspechy, no ešte nemal medailu medzi mužmi. A hneď je zlatá. Veľmi sa z toho teší."

Gulajev v poľskej metropole nenašiel premožiteľa. V prvých dvoch kolách si počínal suverénne. Najprv v pondelkovom osemfinále zvíťazil na technickú prevahu nad Dejanom Mitrovom zo Severného Macedónska (10:0) a následne vo štvrťfinále podobným spôsobom vyradil aj Arménca Armana Avagjana (11:1). V semifinále zviedol tesný súboj s Gruzíncom Nikom Kentčadzem, ktorého napokon pokoril tesne 5:4 na body. Tým si zaistil zisk medaily, svojej prvej na vrcholnom podujatí. Vo finále mal proti Alekmovi podľa očakávania navrch, Francúz sa väčšinu zápasu bránil, napriek tomu sa ujal vedenia. Gulajev kontroval úspešným útokom na nohy, získal dva body a dostal súpera dokonca na lopatky. Alekma sa však dokázal z veľkých problémov vyhrabať. Záver si už slovenský reprezentant takticky postrážil.

"Potvrdili sa moje slová, že finále bude ľahšie ako semifinále. Gruzínec Kentčadze, ktorého Gulajev zdolal v semifinálovom dueli, vyhral súboj o 3. miesto 10:0 na technickú prevahu za minútu. Vo finále zohrali trochu úlohu aj rozhodcovia," komentoval finálový duel Cap: "Achsarbek položil súpera v prvej perióde na lopatky, držal ho tam dvadsať sekúnd, ale neodpískali lopatky. Bola to taká rozhodcovská hra. Ale získal dva body, čo mu stačilo. On je skôr taký obranný typ, keď vytuší, že ho súper už nemôže ohroziť, tak si to kontroluje. Nechceli sme už riskovať, ísť do niečoho nebezpečného, stačilo nám viesť 2:1, vedeli sme, že Alekma už nič neurobí. Taktika bola celkom iná, ale počas zápasu sme ju zmenili. Samozrejme, aj psychika zohrávala svoju rolu."

Gulajevov zlatý úspech môže v stredu večer napodobniť Tajmuraz Salkazanov, ktorý na ME postúpil do finále v kategórii do 74 kg. V utorkovom semifinále zdolal po veľkej dráme Rusa Razambeka Žamalova 6:5 na body, hoci prehrával už 1:5. V boji o zlato narazí na Bulhara Miroslava Kirova. V kvalifikačnom kole Salkazanov zdolal Švajčiara Marca Dietscheho 5:2, osemfinále Taliana Franka Chamizu Marqueza 6:2 a vo štvrťfinále Gruzínca Avtandila Kentčadzeho 6:5. Salkazanov si v 2019 odniesol bronz z MS v Nursultane v neolympijskej kategórii do 79 kg. V novej kategórii do 74 kg naznačil svoje ambície už na decembrovom Svetovom pohári v Belehrade, ktorý bol náhradou za zrušené MS, kde vybojoval bronz.

"Salkazanov vyhral v podstate skupinu smrti," poznamenal tréner slovenských voľnoštýliarov: "Akoby vo futbale zdolal Španielov, Nemcov či Portugalcov. Dokázal pokoriť olympijského medailistu i viacnásobného majstra sveta a Európy Marqueza, rodeného Kubánca reprezentujúceho Taliansko, potom vyradil ďalšieho medailistu z MS a ME Kentčadzeho a následne aj favorizovaného Žamalova. Zdolal veľmi silných súperov. Všetko to boli ťažké zápasy, nerváky až do konca. Chvalabohu sa to podarilo. Myslím si, že Tajmuraz má na titul. Kirov na neho nemá, Bulhar postupoval cez slabšiu vetvu. Nechcem to zarieknuť, ale neviem, čo by sa muselo stať, aby ho Kirov zdolal. Tajmuraz dokázal, že patrí medzi svetovú špičku v zápasení, píšu o tom všade, aj na webe UWW. A šancu má aj Boris Makojev na zisk bronzu, v zápase o 3. miesto narazí na súpera z repasáže."

Boris Makojev má v poľskej metropole stále šancu obhájiť bronzovú medailu z vlaňajšieho európskeho šampionátu v Ríme. V kategórii do 86 kg odštartoval v osemfinále, v ktorom zdolal Uriho Kalašnikova z Izraela hladko 8:1. Vo štvrťfinále ho čakal oveľa náročnejší súboj, s Ukrajincom Mrazom Džafarianom si poradil tesne 5:4 na body. V boji o postup do finále potom nestačil na Artura Najfonova, ktorý mal od úvodu jasnú prevahu a zvíťazil hladko 9:0. Makojeva tak čaká duel o tretie miesto.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV