Športové aktuality
5 min. čítania

Voltížna jazdkyňa Ema Kolesárová vyrastala v konskom sedle: Necválame len dookola, ide o súlad dvoch tvorov

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

S koňmi bola Ema Kolesárová v kontakte už odmalička. Na súťaž sa prvýkrát dostala už ako trojročná. Odvtedy ju jazdenie uchvátilo a venuje sa mu doteraz. Voltížne jazdenie nespočíva len v tom, že sa na koni stále dookola cvála, ale ide v ňom hlavne o súlad dvoch tvorov, hovorí finalistka piateho ročníka grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Grantový program Nadácie SOŠV Ukáž sa! je tu po roku opäť. Do šiesteho ročníka grantového programu sa môžu do 4. júla prihlásiť prostredníctvom tohto formulára športovci od 13 do 18 rokov i mládežnícke športové tímy

Na konskom chrbte bola odmalička

Ema, ktorá pochádza zo Spišskej Teplice, dedinky na východnom Slovensku, sa pri koňoch pohybuje už od narodenia. Môžeme dokonca tvrdiť, že na konskom chrbte vyrastala. Na prvých pretekoch štartovala už v troch rokoch. „Voltížne jazdenie som si tak celkom nevybrala sama. Moja mamina sa venuje jazdeckému športu a koňom už od svojej mladosti a neskôr sa to prenieslo aj na mňa, za čo som rada,“ hovorí finalistka projektu Ukáž sa!

Ema Kolesárová - Voltáž_0 (1)_výsledok.jpg

Čím si ju voltížne jazdenie získalo? Tento šport je zaujímavý tým, že sa v ňom spája viacero iných športov ako gymnastika, tanec, ako aj obyčajné jazdenie na koni v sedle. Pretože aj kone potrebujú psychicky vypnúť a odpútať sa na inú činnosť,“ vysvetľuje Ema. Postupom času sa prebojovala na popredné priečky, či už na slovenských, alebo na zahraničných pretekoch. „Postupne som si „vyšliapala“ svoju cestičku. Prichádzali aj prvé úspechy, tituly a medaily.“

„Program Ukáž sa je výnimočná šanca, ako sa predviesť pred Slovenskom a ako ukázať, že to so svojím športom myslíte vážne. Mladých športovcov treba podporovať, keďže je to naša budúcnosť.“ – Ema Kolesárová o programe Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Na konte má mnoho titulov z majstrovstiev Slovenska, najviac je však hrdá na účasť na zahraničných súťažiach. „Neporovnateľný úspech je účasť na majstrovstvách sveta juniorov v holandskom Ermele v roku 2019, kde som skončila na 40. mieste. Taktiež som hrdá aj na 4. miesto z medzinárodných pretekov v Budapešti z roku 2019,“ dodáva Kolesárová.

Voltížne jazdenie je o súlade dvoch tvorov

Tréning na koni spolu s tréningami v gymnastickej telocvični máva dvakrát do týždňa a zvyšné dni sa venuje z každého športu niečomu, ako napríklad plávaniu, behu, cyklistike či fitness. „Každý tréning je vždy iný, keďže vždy robíme so živou bytosťou, ktorá je tiež naším parťákom a má aj dobré, aj zlé dni ako my ľudia. Navyše voltížne jazdenie nespočíva len v tom, že sa na koni stále dookola cvála, ale ide v ňom hlavne o súlad dvoch tvorov, ktorí sa niekedy navzájom vylučujú a niekedy sú v úplnej dokonalosti,“ prezradila talentovaná športovkyňa, ktorá by sa v budúcnosti chcela uplatniť ako veterinárka.

Hľadala spôsob, ako byť na sociálnych sieťach originálna

V grantovom programe Nadácie SOŠV Ukáž sa!, ktorého bola Ema finalistkou, mali súťažiaci za úlohu prezentovať svoj šport prostredníctvom InstagramuDva týždne zapĺňali svoj Instagram kreatívnymi príbehmi, fotografiami a videami. Ich cieľom bolo ukázať fanúšikom, že to so športom myslia naozaj vážne. Prvé, čo mi napadlo, bolo: A to mám zverejňovať svoj každodenný športový život niekde pred ľuďmi? Zo začiatku som určite bola mimo línie, na ktorej som chcela byť, ale potom to už išlo. Hľadala som si spôsoby a nápady, aby som bola originálna, takže môžem povedať, že neskôr to bolo už oveľa lepšie, dokonca aj viac, ako som očakávala,“ spomína na svoju rolu „influencerky“ Kolesárová.

Na sociálnych sieťach chce určite ostať naďalej aktívna. Nie však až v takom veľkom rozsahu, ako bola počas dvoch týždňov súťaže. „Raz za čas zverejňujem aj niečo z tréningov alebo aj niečo od koní a s koňmi. Ale určite to nie je až také veľké množstvo ako počas Ukáž sa,“ dodáva.

Ema Kolesárová - Voltáž_9_výsledok.jpg

Grant použila na kúpu výstroja

Víťazov Ukáž sa! určovala verejnosť v internetovom hlasovaní na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV. Ema Kolesárová získala 712 hlasov a finančný grant vo výške 1 000 eur. „Finančný grant som použila na zakúpenie nového voltížneho výstroja na preteky na koňa. Túto časť výstroje dokážem používať niekoľko rokov počas každého tréningu, keďže ide o pás a rúčky na koňa, ktoré sú nevyhnutné pre náš šport a jeho vykonávanie.“

Ukáž sa! je tu po roku opäť. Do šiesteho ročníka grantového programu sa môžu do 4. júla prihlásiť prostredníctvom tohto formulára športovci od 13 do 18 rokov i mládežnícke športové tímy. „Choďte do toho! Nemáte čo stratiť iba získať,“ odkazuje Ema.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV