Šport a olympizmus
2 min. čítania

Všetci môžeme byť šampiónmi

Radosť Zuzany Rehák Štefečekovej zo zlatej olympijskej medaily bola veľká.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

„Prosím pamätajte, že šampión znamená viac, než len byť prvým v cieli. Šampión je viac ako víťaz. Šampión je niekto, kto rešpektuje pravidlá, odmieta doping a súťaží v duchu fair play. Niekto, kto prekonáva osobné limity. To znamená, že my všetci môžeme byť šampiónmi,“ hovorí dnes už zosnulý bývalý prezident Medzinárodného olympijského výboru Jacques Rogge.

Duch fair play, snaha a vôľa byť čestný, slušný a statočný, sú také staré ako ľudstvo samo. Len ten výraz sa nepoužíval. Už Marcus Tullius Cicero (106 – 43 p. n. l.) rímsky štátnik, rečník a filozof písal: „Sila poctivosti je tak veľká, že si ju vážime aj u tých, ktorých sme nikdy nevideli, ale aj - a to je ešte dôležitejšie - u svojich nepriateľov.“

 

Desatoro princípov fair play

1. Víťazstvo za každú cenu nie je cieľom a poslaním športu.
2. Prehry i víťazstvá prežívaj emotívne, ale dôstojne.
3. Na športovisku buď za každých okolností čestný.
4. Váž si výkon súpera i spoluhráčov.
5. Rešpektuj rozhodcov a pravidlá.
6. Pomôž aj vtedy, keď riskuješ stratu dobrého výsledku.
7. Váž si podporu rodičov, učiteľov, trénerov.
8. Nenič športový výstroj, chráň svoje okolie.
9. Buď vzorom pri reprezentácii krajiny, klubu, školy.
10. V športe využi psychické, fyzické a morálne sily i schopnosti.

Klub fair play Slovenského olympijského a športového výboru si kladie za cieľ zdôrazňovať význam pozitívnych a čestných postojov nielen v športe, ale aj pre harmóniu, toleranciu a spravodlivosť v spoločnosti. Bojovať proti násilnostiam na športoviskách, ako i proti používaniu drog a dopingu. V ponímaní Klubu fair play má byť šport aj základným komponentom sociálnej integračnej politiky. Dosiahnuť, aby slová „fair play“ nezostali len prázdnymi frázami, ale sa naplnili zmysluplným obsahom.

Klub fair play každoročne udeľuje ceny fair v športe s cieľom chrániť a presadzovať idey čestnosti, upriamiť pozornosť spoločnosti na činy fair play a propagovať pozitívne ideály proti negatívnym javom v športe, ako i v každodennom živote.

V záujme šírenia myšlienok fair play ako i prevencie nežiadúceho správania Klub fair play SOŠV vyzýva športové subjekty aj jednotlivcov na zasielanie návrhov na udelenie ocenení KFP SOŠV za rok 2021.

FORMULÁR NA NÁVRHY

Desatoro princípov fair play
Projekt
Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV