Športové aktuality
9 min. čítania

Všetko, čo robíte, sa vám sčítava, tvrdí Matúš Kočar, najlepší mladý Európan v crossfite

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

V lete 2019 sa mu podarilo zviditeľniť Slovensko na crossfitovej mape. Matúš Kočar sa zúčastnil na vrcholnom podujatí – CrossFit Games. A nebol to pre neho len výlet. V kategórii „Teen obsadil skvelé druhé miesto. S Matúšom sme sa rozprávali o jeho príprave na súťaž v USA, o crossfite aj vzpieraní, v ktorom je juniorským majstrom Slovenska.

Na úvod nám povedz, ako si sa dostal ku crossfitu a prečo ťa táto aktivita oslovila?

Ku crossfitu ma doviedol môj brat. Odmalička som robil bojový šport džudo, asi desať rokov. Postupne som s tým prestal a zanevrel som na cvičenie. Za nejaký čas za mnou prišiel brat a zavolal ma na tréning. Vyskúšal som prvý tréning crossfitu a veľmi sa mi to zapáčilo. Našiel som sa v hlavnej myšlienke crossfitu, ktorou je funkčnosť. 

Predtým som cvičil v klasickom fitnescentre. To mi však prišlo veľmi strohé a o ničom. Keď som prišiel do telocvične Different Athletic, videl som, že môžem byť fit, behať, plávať aj vzpierať.

Je podľa teba takýto druh tréningov vhodný pre každého? V poslednej dobe čelí crossfit kritike...

Ja osobne robím kompetitívny druh crossfitu, ktorý nie je pre každého. Vyžaduje si veľa času, techniky, mentálnej a fyzickej námahy. Páči sa mi však, že samotný crossfit nie je nejakým spôsobom definovaný a môže ho robiť každý a každý si nájde ten štýl, ktorý mu vyhovuje. Ak by k nám do „gymu“ prišli Attila Végh a moja mamina, obaja by robili funkčný tréning, teda crossfit, ale každý by mal tréning vytvorený špeciálne pre seba.

Viem, že ľudia sa často vyhradzujú napríklad proti „kipping pull-up” (špeciálny druh zhybu), s čím majú úplnú pravdu. Môj názor je, že najprv treba vedieť poriadne striktný zhyb a až potom sa pokúšať o „kipping“. Je to, ako keby si chcel utekať a pritom nevieš ani poriadne chodiť...

Pred rokom sa ti podarilo dosiahnuť veľký úspech – dostal si sa na prestížne CrossFit Games a domov si priniesol skvelé 2. miesto.

Áno, pred rokom v lete som bol v USA na CrossFit Games. Podarilo sa mi tam vo svojej kategórii TEEN dosiahnuť druhé miesto. Vlastne som bol najlepší športovec z Európy, víťaz bol z USA. 

V lete 2019 sa mu podarilo zviditeľniť Slovensko na crossfitovej mape. Matúš Kočar sa zúčastnil na vrcholnom podujatí – CrossFit Games.
V lete 2019 sa mu podarilo zviditeľniť Slovensko na crossfitovej mape. Matúš Kočar sa zúčastnil na vrcholnom podujatí – CrossFit Games.
Foto
SOŠV Andrej Galica

Čo to vlastne CrossFit Games je?

Je to najväčšia crossfitová súťaž na svete. Pre nás je to niečo ako olympijské hry. Kvalifikoval som sa tam na jar 2019, bolo nás vybratých iba 10. Bola to náročná cesta aj z hľadiska získania financií na cestu.

Celá pointa tejto súťaže spočíva v tom, že nevieme, do čoho ideme. Musíme tam prísť pripravení na maratón v behu alebo na dlhé plávanie. Musíme byť pripravení v mnohých aspektoch. Disciplíny, v ktorých budeme súťažiť, sa dozvieme až deň pred súťažou. Naozaj nevieme, do čoho ideme. V profesionálnom crossfite je veľmi dôležitá aj mentálna príprava. Išlo o to, že aj keď dostaneme niečo, na čo sme neboli pripravení, musíme sa s tým vyrovnať a pracovať s tým, čo vieme.

Ako sa dá na takúto súťaž kvalifikovať?

Prvá časť sa nazýva Open – to je kvalifikácia, ktorá trvá päť týždňov. Každý týždeň zverejnia organizátori jeden workout, zostavu cvikov, ktoré sú merané časom. Do konca týždňa musíme cvičenie natočiť a zverejniť ho na stránke, kde zároveň zapíšeme naše skóre. Po skončení tohto obdobia skontrolujú cviky rozhodcovia, či je všetko v súlade s pravidlami. Následne video schvália alebo zamietnu.

Športovci s najlepším skóre postupujú na regionálne kolo a podobným princípom súťažia aj tu. Cviky sú však náročnejšie a čas na ich splnenie kratší. Následne sa na finále CrossFit Games dostane v každej kategórii desať najlepších športovcov z celého sveta.

Tvoj tréner Radovan Erent nám v rozhovore povedal, že si bol na CrossFit Games úplne pokojný, pôsobil si ako by si nemal strach. Pritom si súťažil s tými najlepšími z celého sveta...

Mal som pred nimi rešpekt, no nebál som sa ich. Na „Games“ som však išiel s tým, že si ich užijem. Nešiel som tam s tým, že skončím posledný alebo prvý. Vedel som, že nech skončím akokoľvek, hlavné je, aby som dal do toho všetko.

Súperi boli prekvapení a pýtali sa ma, odkiaľ som sa tu zobral a kde som bol doteraz. Povedal som im, že crossfitu sa venujem dva roky. Neverili tomu. Mal som veľmi dobre nastavenú hlavu na tréning. Dva roky som sa pripravoval na moment, keď prídem na „Games“. Mal som v hlave, že všetko, čo robím, sa mi teraz sčítava. Či už to bol spánok, či strava, alebo cvičenie. Na tom druhom mieste sa odzrkadlilo to, čo som dva roky robil. 

Čo sa týka Matúša ako zverenca, spájajú sa v ňom veľmi dobré veci. Samozrejme, má genetický dar – také niečo musíte dostať do vienka. Má však aj dobre nastavenú hlavu a je to veľký pracant. Drel, drel a drel, veľakrát som ho na tréningu musel brzdiť. Mali sme problém zastaviť ho. Dodržiaval všetko, čo sme si stanovili a bol koncentrovaný.

- Radovan Erent, tréner Different Athletics

Popíš nám ako vyzerá tvoj bežný tréning...

Moje tréningy sú ovplyvnené daným obdobím. Napríklad v zime sme viac zameraní na naberanie sily, zatiaľ čo v lete viac pracujeme na kondícii, behaní či plávaní.

Ale štandard vyzerá asi takto: vzpieranie (trh, nadhod), silová časť (drepy, mŕtve ťahy a striktná gymnastika), doplnkové cvičenia (klasické „fitkové” cviky), workout (kondičná časť)  a „accessory” work (doplnkové cvičenia na slabé partie, ako napr. predlaktia, lýtka, brucho, jednoducho na veci, ktoré zaostávajú alebo ich treba posilniť).

Okrem crossfitu sa však venuješ aj vzpieraniu. Prečo si si vybral práve tento šport?

Crossfit je veľmi blízko spojený so vzpieraním. Veľa elitných športovcov v crossfite sú základom vzpierači. Minulý rok sa mi podarilo vyhrať MSR juniorov vo vzpieraní v kategórii do 81 kg. Beriem to ako skvelú možnosť zdokonaľovať sa.

Akú časť tvojho crossfitového tréningu tvorí vzpieranie?

Sú dni, kedy mám činku v rukách celý tréning, sú dni, kedy sa jej ani nechytím. Nie je to moja priorita číslo jedna, no rád sa zúčastňujem aj na vzpieračských súťažiach. Aspoň si vyskúšam súťažiť pred obecenstvom. Navyše mám len tri pokusy – nie ako v „gyme“, takže je to pre mňa plus.

Čo jedáva crossfitový športovec? Môžeš si dovoliť aj nejaké nezdravé jedlo?

Veľmi mi pomohlo, keď mi tréner vysvetlil, čo s telom dokáže urobiť nezdravé jedlo. Keby mi len povedal, že to nemám jesť, nemalo by to taký efekt. Moja strava je voľná. Viem, že potrebujem jesť veľa zeleniny, viem, koľko mám čoho zjesť. Viem, aké majú byť moje raňajky a večera, ostatné okolo toho si už ladím sám. Samozrejme, tesne pred súťažou v USA sme rátali všetko. Pri bežnom tréningu však na to nekladiem až taký extrémny dôraz. Dodržujem hlavné zásady, ako nejesť pred spaním a podobne.

Treba vedieť kedy, čo a ako jesť. Keď mám v sobotu po tréningu chuť na burger, tak si ho dám. Keby som si ho dal utorok pred tréningom, nepodal by som taký výkon a cítil by som to. 

Akým spôsobom regeneruješ?

Najväčšia forma regenerácie je pre mňa spánok. Snažím sa späť viac ako osem hodín. Je to priorita. Na regeneráciu využívam aj saunu. Okrem nesporných fyzických výhod je to aj psychická regenerácia. Je super byť hodinu a pol niekde sám. Upracem si hlavu, vypotím sa. Ak to mám zhrnúť, základom je pre mňa strava, spánok a sauna.

Nedávno ťa prostredníctvom Nadácie SOŠV finančne podporila darkyňa Jana Košová. Zaujal si ju spomedzi množstva súťažiacich, ktorí sa v minuloročnom grantovom programe Ukáž sa! neprebojovali medzi finalistov.  Ako túto podporu vnímaš?

Vnímam to ako skvelú možnosť pokračovať v tom, čo robím. Už teraz rozmýšľam, ako s peniazmi naložím. Rád by som ich použil v príprave na ďalšie CrossFit Games. Letenka, štartovné a podobné veci.

Crossfit sledujem už dlhšie, sama sa mu aj venujem. Videla som u neho, že má kvalitné výsledky. V roku 2019 reprezentoval Slovensko na Crossfit Games - ekvivalent majstrovstiev sveta v crossfite. Vo svojej vekovej kategórii juniorov od 16 do 17 rokov získal striebornú medailu. K tomu sa stal aj majstrom Slovenska vo vzpieraní. Tvrdo na sebe pracuje, na dvojfázové tréningy dochádza každý deň 30 km do Trnavy. Matúš je podľa mňa príkladný športovec, hlavne čo sa týka tvrdej práce a prístupu k tréningu. Snaží sa a chcela som jeho snahu podporiť. Odmeniť ho a povzbudiť do ďalšej práce. Je to správny chalan. Chcela som mu ukázať, že má zmysel tvrdo makať.

– darkyňa Jana Košová

Keď sme pri nasledujúcich CrossFit Games, keďže budeš súťažiť medzi dospelými, čaká na teba i väčšia konkurencia. Ako sa na túto výzvu pripravuješ? Čakajú ťa nejaké nové cviky, či tie sú rovnaké pre všetky kategórie?

Tento rok mám hlavu dole, sústredím sa na Open 2021. Zavriem sa do telocvične, je to môj cieľ číslo jedna. Popri tom chcem súťažiť aj na menších súťažiach a zistiť, ako na tom som medzi seniormi.

Rozdiel vo workoutoch v kategóriách nie je žiadny, sú rovnaké aj váhy, aj cviky. Je tu však väčšia konkurencia. Moji starší súperi majú výhodu v sile. Na tom musím zapracovať. Ale napríklad kondične som na tom veľmi dobre. Keďže som menší, mám výhodu aj v gymnastických cvikoch. Na činke som na tom naopak horšie.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV