Športové aktuality
2 min. čítania

Všetky štadiónové atletické finále budú na OH 2024 večer

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Kladivár Marcel Lomnický v olympijskom Tokiu.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Svetová atletika oznámila program atletických súťaží na olympijských hrách 2024 v Paríži. Atletika je na programe od 1. do 11. augusta 2024 na štadióne Stade de France. Všetky finále na najväčšom športovisku hier sa budú na rozdiel od Tokia 2020 konať vo večerných hodinách.

V Tokiu sa vybrané finále konali v predpoludňajších hodinách. Do ranného bloku boli boje o medaily vložené počas ôsmich z desiatich súťažných dní.

V Paríži sa prvýkrát v olympijskej histórii budú konať repasáže – opravné behy pre neúspešných z rozbehov v behoch od 200 po 1500 m vrátane prekážkových disciplín. Bežci tak dostanú viac možností na kvalifikovanie sa do semifinále.

Zverejnený program umožňuje atlétom kombináciu 100 a 200 m, 800 a 1500 m, 5000 a 10 000 m, skoku do diaľky a trojskoku i chôdze na 20 a 35 km bez toho, aby v jeden deň absolvovali viac ako jednu disciplínu.

Atletický program v Paríži

Atletický program v Paríži otvoria vo štvrtok 1. augusta preteky mužov a žien v chôdzi na 20 km a ukončí ho v nedeľu 11. augusta ženský maratón. Prvé medaily na dráhe rozdajú 2. augusta vo finále na 10 000 m mužov. Na ďalší deň sa uskutočnia finále v trojskoku žien, vrhu guľou mužov a behu na 100 m mužov.

Krátko pred Vianocami 2022 zverejnila Svetová atletika aj kvalifikačný systém do Paríža, 50 % atlétov by sa malo nominovať na základe splnenia limitov a zvyšní podľa svetových rebríčkov.

Fanúšikovia si už môžu kupovať aj vstupenky na OH do Paríža. Organizačný výbor spustil registračný proces, na konci ktorého vyžrebovaní záujemcovia z lotérie dostanú možnosť zakúpiť si jednotlivé balíčky. Neskôr bude k dispozícii aj predaj zvyšných jednotlivých vstupeniek.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV