SOŠV
Bratislava
5 min. čítania

Vyhlásenie SOŠV a SAO k slovenským športovcom, ktorí boli okradnutí o účasť na OH 1984 v Los Angeles

Logá olympijských hier 1984 v Los Angeles a súťaží Družba 1984.

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) a Slovenská asociácia olympionikov (SAO) vydali spoločné vyhlásenie k slovenským športovcom, ktorí boli okradnutí o účasť na OH 1984 v Los Angeles. Vyhlásenie má toto znenie:

Vážení športovci,

ktorí ste vinou politicky motivovaného bojkotu prišli o účasť na olympijských hrách 1984 v Los Angeles.

V uplynulých dňoch sme si pripomenuli 35 rokov od konania Hier XXIII. olympiády v americkom Los Angeles.

Mala na nich štartovať aj výprava vtedajšej ČSSR s množstvom slovenských športovcov, medzi ktorými boli aj adepti na zisk olympijských kovov. Za všetkých možno menovať napríklad atlétov Imricha Bugára, Jozefa Pribilinca, Pavla Blažeka, Zuzanu Moravčíkovú, vzpierača Miloša Čiernika, rýchlostného kanoistu Felixa Masára, zápasníkov Jozefa Lohyňu a Daniela Karabina, či strelca Jána Kermieta.

Žiaľ, účasť na OH 1984 drvivá väčšina štátov vtedajšieho tzv. Sovietskeho bloku, vrátane ČSSR, z politických dôvodov bojkotovala.

Tým boli naši športovci okradnutí o možnosť účasti na najväčšom svetovom športovom sviatku. A keďže vrcholná športová kariéra v tých časoch netrvala príliš dlho, pre niektorých z Vás to bola jediná takáto šanca v živote.

Ako „odškodnenie“ za politické rozhodnutie, ktoré sa zrodilo v Moskve, sa vo viacerých socialistických krajinách, vrátane ČSSR, uskutočnili „náhradné“ olympijské hry s názvom Družba´84 (Hry priateľstva). Zúčastnilo sa na nich zhruba 2300 športovcov zo 49 krajín.

Napriek obrovskému sklamaniu z neúčasti na OH v Los Angeles podali mnohí česko-slovenskí športovci na súťažiach Družba vynikajúce výkony. Reprezentanti ČSSR získali na týchto súťažiach spolu 48 medailí (2-18-28), pričom v merateľných odvetviach dosiahli neraz lepšie výkony, než za aké sa v Los Angeles udeľovali olympijské medaily.

Žiaľ, niektorí naši špičkoví športovci sa na súťažiach Družba stali aj obeťami neobjektívneho rozhodovania (predovšetkým chodci Pribilinec a Blažek, ktorí boli na 20 km neoprávnene diskvalifikovaní z vedúcej pozície).

U iných bolo sklamanie z násilného prerušenia ich olympijského sna také veľké, že predčasne ukončili svoju vrcholnú športovú kariéru. Po tom, čo všetko športu v predošlých rokoch obetovali, pre nich okradnutie o možnosť štartu na OH predstavovalo tragédiu.

Niektorí ďalší naši špičkoví športovci zase zakrátko emigrovali, na čom sa v nemalej miere podpísalo aj ich roztrpčenie z bojkotu OH v Los Angeles.

Chceli by sme si s Vami pripomenúť Vaše skvelé výkony, športové momenty a vynikajúcu reprezentáciu Česko-Slovenska v období, ktoré predchádzalo OH v Los Angeles, aj na samotných súťažiach Družba´84.

Slovenský olympijský a športový výbor aj Slovenská asociácia olympionikov vyjadrujú hlbokú ľútosť nad tým, že naši športovci sa v tom období stali obeťami politického boja vo vtedajšom bipolárne rozdelenom svete.

Všetci pevne veríme, že situácia, v akej došlo v súvislosti s OH 1984, sa už nebude v budúcnosti opakovať. Je však potrebné pripomínať si takéto udalosti.

Treba pritom mať na pamäti, že olympijské hry slúžia ako mosty medzi ľuďmi bez rozdielu štátnej príslušnosti, národnosti, farby pleti, či náboženstva, a že ich spájajú. Olympizmus, olympijské ideály a duch fair play ukazujú ľudstvu cestu, ako môžeme byť lepší.

Pre historickú pamäť pripomíname mená slovenských športovcov, ktorí na súťažiach Družba´84 získali medaily vo farbách ČSSR:

HÁDZANÁ

(Ženy, hralo sa v Trenčíne, ČSSR): 2. ČSSR, zo Slovenska v striebornom tíme boli: Mária Ďurišinová, Anna Hradská, Marta Chlpeková, Marta Pӧsová, Štefánia Čorbová, Alena Damitšová, Daniela Trandžíková, Mária Beňová, Bibiana Ščerbáková, Mária Borosová, Erika Gombošová, Božena Mažgútová, Marta Jurišičová, Jana Stašová

BASKETBAL

(Muži, hralo sa v Moskve, ZSSR): 2. ČSSR, zo Slovenska v striebornom tíme boli: Stanislav Kropilák, Otto Matický, Juraj Žuffa, Ľudovít Kristiník, Peter Rajniak, Igor Vraniak

ATLETIKA

(Muži súťažili v Moskve, ZSSR, ženy v Prahe, ČSSR) - medailisti z radov Slovákov: 2. Pavol Szikora (strieborný v chôdzi na 50 km), 2 x 2. Zuzana Moravčíková (strieborná na 800 m a členka striebornej štafety na 4x400 m), 3. Eva Murková (členka bronzovej štafety ČSSR na 4x100 m)

CYKLISTIKA

(V cestnej cyklistike sa súťažilo vo Forste, NDR): 3. Milan Jurčo (člen bronzového družstva ČSSR v časovke)

PLÁVANIE

(Súťažilo sa v Moskve, ZSSR): 5 x 3. Marcel Géry (bronzový na 100 m motýlik i 200 m motýlik a člen bronzových štafiet ČSSR na 4x100 m v. sp., 4x200 m v. sp. a 4x100 m pol. pret.)

VZPIERANIE

(Súťažilo sa vo Varne, Bulharsko): 3. Miloš Čiernik (bronzový v dvojboji do 100 kg)

ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA

(Súťažilo sa v Olomouci, ČSSR): 3. Jana Labáková (členka bronzového družstva ČSSR)

RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA

(Súťažilo sa v Grünau, NDR): 3. Felix Masár (bronzový v K1 na 1000 m)

BOX

(Súťažilo sa v Havane, Kuba): 3. Ján Franek (bronzový do 75 kg)

ZÁPASENIE

(Vo voľnom štýle sa súťažilo v Sofii, Bulharsko): 3. Jozef Lohyňa (bronzový vo voľnom štýle do 82 kg)

MODERNÝ PÄŤBOJ

(Súťažilo sa vo Varšave, Poľsko): 2. Dušan Poláček (člen strieborného družstva)

TENIS

(Súťažilo sa v Katoviciach, Poľsko - v tom čase to bol ešte neolympijský šport): 3. Marián Vajda (bronzový vo štvorhre)

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV