Športové aktuality
3 min. čítania

Vyhodnotenie fotografickej súťaže SOV Naše športovisko – poriadok, či neporiadok?

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát

BRATISLAVA 22. júla (SOV) – Do tohtoročnej fotografickej súťaže Slovenského olympijského výboru (SOV) na tému “Naše športovisko – poriadok či neporiadok?” sa zapojili žiaci a študenti spolu z 26 ZŠ, ŠŠ, gymnázií, špeciálnych a internátnych škôl. Účastníci zaslali dovedna 229 fotografií, pričom súťažilo 17 účastníkov v kategórii do 12 rokov a 66 v kategórii od 12 do 18 rokov.

Fotografickú súťaž vyhlásil SOV v spolupráci so svojou komisiou pre šport a životné prostredie s cieľom podporiť deti a mládež v tvorivej činnosti, zdokumentovať znečistenie športovísk, vodných tokov, vodných plôch a životného prostredia okolo nás, pritiahnuť pozornosť detí na problematiku znečistenia životného prostredia a športovísk a predstaviť myšlienky olympizmu a environmentálnej výchovy prostredníctvom inej, ako športovej dimenzie.

Diela posudzovala štvorčlenná odborná porota v zložení: prezident SOV František Chmelár, Dagmar Rajčanová zo Slovenskej agentúry životného prostredia, predseda komisie SOV pre šport a životné prostredie Juraj Bobula a profesionálny fotograf Ján Súkup. Porota konštatovala, že viacerí účastníci (resp. ich pedagógovia) nepochopili správne zadanie. Napriek tomu sa porota rozhodla udeliť v oboch vekových kategóriách po dve prvé miesta – v každej v jednom prípade zohľadnila umelecké stvárnenie témy a v druhom zase dokumentárnu hodnotu.

alt
alt
V kategórii do 12 rokov sa tak o prvé miesto delia 8-ročný David Janiš zo ZŠ Turzovská Bukovina v Turzovke (jeho fotografia je umiestnená vľavo) a 9-ročný Ján Šugár zo Spojenej školy v Belej, v kategórii od 12 do 18 rokov zase 17-ročná Patrícia Jamrišková z Gymnázia sv. Františka z Assisi v Malackách a 16-ročný Miroslav Chládok z Gymnázia Nováky (jeho fotografia je umiestnená vpravo). Vo vyššej kategórii porota udelila aj po dve druhé i tretie miesta.

 

 

VÝSLEDKY FOTOGRAFICKEJ SÚŤAŽE SOV “NAŠE ŠPORTOVISKO – PORIADOK ČI NEPORIADOK?

KATEGÓRIA DO 12 ROKOV

1. miesto ex aequo:

DAVID JANIŠ, ZŠ Turzovská Bukovina, Turzovka

JÁN ŠUGÁR, Spojená škola, Belá

2. miesto:

ALEXANDRA GALETOVÁ, Gymnázium M. Rúfusa, Žiar nad Hronom

3. miesto:

ALŽBETA FRANČEKOVÁ, Spojená škola, Belá

 

KATEGÓRIA OD 12 DO 18 ROKOV

1. miesto ex aequo:

PATRÍCIA JAMRIŠKOVÁ, Gymnázium sv. Františka z Assisi, Malacky

MIROSLAV CHLÁDOK, Gymnázium, Nováky

2. miesto ex aequo:

ANDREA SASÁKOVÁ, Praktická škola internátna, Prakovce

BRANKO OKTAVEC, Mudrochova 13, Bratislava

3. miesto ex aequo:

JANA CIFROVÁ, ŠŠI Školská, Michalovce

MAREK BERTA, ŠZŠ, Fiľakovo

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV