Šport a olympizmus
Lausanne
3 min. čítania

Výrobcovia vakcíny Comirnaty darujú množstvo vakcín olympionikom aj paralympionikom z celého sveta

Ilustračná fotografia.
Foto
TASR/DPA

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vo štvrtok oznámil, že podpísal memorandum o porozumení s firmami Pfizer Inc a BioNTech SE, ktorých konzorcium vyrába vakcínu Comirnaty proti ochoreniu COVID-19. Na základe tohto memoranda darujú firmy množstvo vakcín olympionikom aj paralympionikom z celého sveta.

Dodané vakcíny pôjdu nad rámec kvót, dohodnutých s Európskou úniou a s jednotlivými krajinami sveta, a nenarušia existujúce programy očkovania. Týmto spôsobom chcú výrobcovia vakcíny Comirnaty prispieť k bezpečnému priebehu blížiacich sa olympijských (OH) aj paralympijských hier (PH) v Tokiu.

Pri koordinácii distribúcie vakcín budú národné olympijské výbory spolupracovať s príslušnými vládami tak, aby distribúcia vakcín proti ochoreniu COVID-19 bola v zhode s predpismi v príslušných krajinách. MOV, ako aj Medzinárodný paralympijský výbor (IPC), dlhodobo odporúčali očkovanie športovcov a ďalších členov výprav nielen v záujme bezpečnosti všetkých účastníkov hier, ale aj ako prejav rešpektu voči obyvateľom Japonska.

Už na základe doterajšieho postupu v mnohých krajinách je pravdepodobné, že významná časť účastníkov OH a PH v Tokiu príde na hry zaočkovaná proti COVID-19. Najnovší krok k tomuto môže významne prispieť.

„Zaočkovaním môžeme vyslať silné posolstvo, že vakcinácia nie je len vecou vlastného zdravia, ale aj prejavom solidarity a konaním v záujme dobra aj pre iných,“ uviedol po oznámení o podpise memoranda s konzorciom firiem Pfizer Inc a BioNTech SE zároveň s poďakovaním darcom prezident MOV Thomas Bach. Doplnil ho predseda lekárskej a vedeckej komisie MOV Ugur Erdener, ktorý povedal: „Vidíme v celom svete dôležitosť očkovania. Vyzývame športovcov a účastníkov hier, aby sa dali zaočkovať, kdekoľvek je to možné. Očkovanie je dôležitý prostriedok ochrany seba samého, ale aj ostatných.“

Ako sa uvádza v tlačovej správe MOV, myšlienka darovania vakcín pre členov olympijských aj paralympijských výprav z celého sveta sa zrodila počas debaty predsedu a CEO firmy Pfizer Alberta Bourlu s japonským premiérom Jošihidem Sugom. Na ňu nadviazalo rokovanie premiéra Sugu s predstaviteľmi MOV, po ktorom sa nápad začal realizovať.

„Už sme distribuovali stovky miliónov vakcín a ďalšie stovky miliónov budeme distribuovať. Pfizer spoločne s firmou BioNTech robia všetko pre to, aby sme pomohli v boji proti pandémii a prispeli k návratu sveta do normálneho fungovania. Olympijské a paralympijské hry predstavujú monumentálnu udalosť pre svetovú jednotu a mier po krutom roku izolácie a devastície. Sme hrdí, že môžeme poskytnúť vakcíny športovcom a ich výpravám všade, kde je to možné,“ uviedol po podpise memoranda najvyšší predstaviteľ Pfizer Inc Albert Bourla. Doplnil ho spoluzakladateľ a CEO firmy BioNTech Ugur Sahin: „Poskytnutie vakcín pre účastníkov hier je jeden z kľúčových spôsobov ako zabezpečiť, aby sa hry uskutočnili bezpečne a úspešne. Sme poctení, že sme schopní sa na tom podieľať.“

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV