SOŠV
2 min. čítania

Vyše 1100 Slovákov nakreslilo návrh maskota EYOF 2021 Banská Bystrica

Do výtvarnej súťaže Slovenského olympijského a športového výboru a organizačného výboru Európskeho olympijského festivalu mládeže 2021 Banská Bystrica, ktorí spoločne hľadali podobu maskota významného multišportového podujatia, prišlo až 1102 súťažných prác. Odborná porota bude mať náročnú úlohu vybrať najlepší návrh.

Banská Bystrica je spájaná s viacerými povesťami o permoníkoch, preto výber predlohy maskota XVI. Európskeho olympijského festivalu mládeže bol jednoznačný. Verejnosť síce pozná veľa legiend o banských škriatkoch, málokto však presne vie, ako vyzerali. Ich podobu sa preto pokúsili nájsť žiaci, študenti, nadšenci výtvarného umenia i profesionálni grafici vo výtvarnej súťaži.

„Súťažiaci svojou tvorivosťou a aktívnou účasťou na výtvarnej súťaži podporia zámery Slovenského olympijského a športového výboru a prispeli k väčšej propagácii Európskeho olympijského festivalu mládeže Banská Bystrica 2021 i k šíreniu myšlienok olympizmu. Celkovo sa do súťaže zapojilo 113 materských, základných i základných umeleckých škôl, škôl umeleckého priemyslu, gymnázií, centier voľného času a iných občianskych združení zameraných na mládež. Z 1102 súťažných prác bolo 497 od detí do 10 rokov, 557 návrhov poslali žiaci vo veku od 10 do 18 rokov, 38 zasa ľudia nad 18 rokov. V kategórii profesionálov prišlo v stanovenom termíne desať prác. Záujem nás príjemne prekvapil a zároveň aj potešil,“ povedala riaditeľka školského programu pre rozvoj olympizmu EYOF 2021 Banská Bystrica a zároveň riaditeľka oddelenia olympizmu Slovenského olympijského a športového výboru Ivana Motolíková.

Odborná porota, v ktorej sú zástupcovia mesta Banská Bystrica, Slovenského olympijského a športového výboru, Akadémie umení Banská Bystrica i profesionálni výtvarníci, chcela pôvodne zasadnúť v polovici marca. Pre aktuálne preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu sa však ešte nestretla. Súťaž vyhodnotí po upokojení terajšej pandemickej situácie. „Ospravedlňujeme sa všetkým súťažiacim, že na výsledky súťaže si budú musieť ešte chvíľu počkať. Zdravie každého je momentálne priorita. Urobíme všetko preto, aby pri prvej možnej príležitosti sa odborná porota stretla a určila víťazné návrhy,“ dodala Ivana Motolíková.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV