Šport a olympizmus
Bratislava
10 min. čítania

Vyšiel časopis OLYMPIC.sk jeseň/zima 2021: dozvuky Tokia, zacielené na Peking a mnoho iného zaujímavého čítania

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) v spolupráci s vydavateľstvom Publishing House, a.s., vydal krátko pred Vianocami druhé tohtoročné vydanie tradičného olympijského časopiseckého magazínu – OLYMPIC.sk jeseň/zima 2021. Vyšiel na 132 plnofarebných stranách a ako vždy ponúka množstvo zaujímavého  a hodnotného čítania, ktoré inde nenájdete. Časopis zostavil mediálny manažér SOŠV Peter Pašuth v úzkej spolupráci s riaditeľom mediálneho oddelenia SOŠV Ľubomírom Součkom a medzi tvorcami jeho obsahu je viacero renomovaných autorov.

Celý časopis vo formáte PDF si môžete stiahnuť TU:

Zimný blok zameraný na ZOH v Pekingu

časopis OLYMPIC.sk

Keďže už vo februári 2022 sa v čínskom Pekingu uskutočnia XXIV. zimné olympijské hry, nemalá časť obsahu OLYMPIC.sk jeseň/zima 2021 sa zameriava na toto podujatie a najmä na ambície slovenských športovcov na ňom.

Na obálke je netradične dvojica. Hokejisti Marek Hrivík a Peter Cehlárik utvorili v predošlej sezóne najprv v drese švédskeho Leksandu a potom aj v slovenskej reprezentácii na majstrovstvách sveta v Rige aj na turnaji olympijskej kvalifikácie v Bratislave skvelú dvojicu. Preto si oboch redakcia časopisu vybrala spoločne za hostí čísla. Pod titulkom „Nie sú si podobní, no sú vzácne zladení“ nájdete obsiahly dvojrozhovor s nimi, ktorý viedol Tomáš Kyselica.

Prípravy ZOH v Pekingu komplexne približuje Ľubomír Souček v článku „Pandemické hry v Ázii, diel druhý“. Na tento text nadväzujú ďalšie dva o pekinských ambíciách Slovákov.

Juraj Berzedi si v článku „Brutálny Vlhovej olympijský program“ posvietil na to, kedy sa na olympijských zjazdovkách bude o cenné kovy biť momentálne najžiarivejšia hviezda nášho športu Petra Vlhová, čerstvo už tretí raz vyhlásená za Športovkyňu roka na Slovensku.

Peter Pašuth sa v texte „Pozornosť aj na hokejistov či Fialkové“ zase zameral na ďalších slovenských športovcov, ktorých bude na ZOH sledovať naša verejnosť. Ľubomír Souček doplnil jeho článok o sumár historického účinkovania našich športovcov na ZOH.

časopis OLYMPIC.sk

Martin Horváth v texte „Sníva o svetovej špičke“ predstavuje mladú talentovanú biatlonistku Henrietu Horvátovú, striebornú medailistku z juniorských majstrovstiev sveta 2021.

Súčasťou zimného bloku je aj anketa s piatimi predstaviteľmi našich zimných športov, ktorú pripravil kolektív autorov. V článku s titulkom „Niekde pokrok, inde prešľapovanie a v lyžovaní veľké spory“ sa dočítate o tom, čo sa podľa respondentov (Miroslav Šatan, Timotej Zuzula, Marek Hliničan, Jana Daubnerová-Gereková a Jozef Škvarek) za štyri roky od ZOH 2018 v Pjongčangu zmenilo v našom ľadovom hokeji, zjazdovom lyžovaní, snoubordingu, biatlone a v sánkovaní. Samostatný text približuje aj rozkol v našom lyžovaní, kde proti sebe stojí Slovenská lyžiarska asociácia a Zväz slovenského lyžovania.

Spomienky na OH 2008 v Pekingu a dozvuky OH v Tokiu

časopis OLYMPIC.sk

Peking sa onedlho stane prvým mestom na zemeguli, ktoré po hrách olympiády (v roku 2008) bude hostiť aj zimné olympijské hry. Na to, ako vyzerali v čínskej metropole OH 2008, si v texte „Dve slovenské zlaté za 35 minút“ zaspomínal Ivor Lehoťan.

Na tento článok nadväzujú návraty k tohtoročným olympijským hrám v Tokiu – vôbec prvým, ktoré sa (v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19) uskutočnili s ročným oneskorením, ale s pôvodným označením Tokio 2020. Napriek všetkým veľkým obavám prebehli veľmi úspešne. Ľubomír Souček zosumarizoval kľúčové fakty OH 2020 v článku s názvom „Tokijský olympijský zázrak“.

časopis OLYMPIC.sk

Gabriel Bogdányi v obsiahlej spomienke na tokijské hry s názvom „Slovenské gejzíry radosti v Tokiu“ upriamil pozornosť na najzaujímavejšie účinkovanie slovenských olympionikov, resp. olympionikov slovenského pôvodu v japonskej metropole. Takže znovu si v mysli môžete osviežiť veľké chvíle našich medailistov OH 2020 Zuzany Rehák Štefečekovej, Jakuba Grigara, Roryho Sabbatiniho štvorkajaka, ďalších našich olympionikov Patrika Jányho a Mateja Tótha, ale aj tenistky Belindy Benčičovej a vodnej pólistky Nataše Rybanskej, ktoré získali olympijské kovy vo farbách iných krajín.

K dozvukom hier patrí aj ohliadnutie Petra Pašutha za poolympijským stretnutím našich olympionikov spojene s oceňovaním najúspešnejších v golfovom areáli v Sedíne v texte „Symbolická bodka za Tokiom“.

Slovensko žilo olympijským dianím v Tokiu nielen pri sledovaní médií, ale aj pri návšteve Olympijského festivalu v Šamoríne. Dianie na ňom približuje text Stanislava Krška „Tokijská atmosféra aj na Slovensku“.

Príbehy veľkých olympijských a športových osobností, najmä našich

V novembri uplynulo 100 rokov od narodenia historicky prvého Slováka v Medzinárodnom olympijskom výbore a zároveň prvého predsedu Slovenského olympijského výboru Vladimíra Černušáka. Spomienku naňho v texte s názvom „Uvážlivý profesor požíval rešpekt aj úctu“ napísal Tomáš Grosmann.

Ľubomír Souček sa zase venoval významu v auguste zosnulého Jacqua Roggeho, ktorý v rokoch 2001 – 2013 stál na čele Medzinárodného olympijského výboru. Belgičan sa stal zakladateľom Európskych olympijských dní mládeže (EYOD, dnes EYOF) aj olympijských hier mládeže. Článku dal titulok „Apoštol čistoty športu veľmi myslel na mládež“.

časopis OLYMPIC.sk

V rámci rubriky „Oprášení olympionici“ Štefan Žilka v článku s titulkom „Nezabudnuteľný Lillehammer“ priblížil kariéru bývalej slovenskej bežkyne na lyžiach a štvornásobnej účastníčky ZOH Alžbety Havrančíkovej, ktorá v sezóne 1988/89 skončila druhá v celkovom poradí Svetového pohára.

Jedenásteho februára 2022 uplynie 50 rokov od prvého triumfu Slováka na zimných olympijských hrách. Krasokorčuliar Ondrej Nepela je od Sappora 1972 až dodnes jediným rodákom zo Slovenska, ktorý na ZOH dočiahol na najcennejšiu medailu a posmrtne bol vyhlásený za nášho najúspešnejšieho športovca 20. storočia. Jeho historický úspech spred polstoročia v texte „Prvý Slovák so zlatom zo ZOH“ pripomenul Stano Ščepán.

časopis OLYMPIC.sk

Celkom prvým športovcom slovenského pôvodu, ktorý sa stal olympijským víťazom, bol na OH 1948 v Londýne boxer Július Torma. V marci 2022 uplynie 100 rokov od jeho narodenia. Jeho životný, ale najmä športový príbeh v texte „Keď boxoval Július Torma“ opísal Miroslav Hazucha, ktorý pripravuje aj knihu o tomto boxerskom velikánovi.

V prvý decembrový deň oslávil 75 rokov niekdajší hviezdny futbalový útočník Ladislav Petráš – muž, ktorý sa v družstve ČSSR gólovo výrazne presadil na olympijských hrách 1968, aj na majstrovstvách sveta 1970. V texte s titulkom „V Mexiku skóroval na olympiáde aj na MS“ o vrcholoch kariéry nezabudnuteľného „baču“ píše Michal Zeman.

Žiaľ, s viacerými významnými športovými osobnosťami sme sa v poslednom polroku navždy rozlúčili. Boli medzi nimi aj piati olympionici – Ladislav Čepčiansky, František Hrúzik, Július Holeš, Peter Zelinka a Peter Nagy. Na dvojstrane Parte osobností si pripomíname aj Ervína Smažáka, Otakara Urbana, Pavla Molnára a legendárnu trénerku Hildu Múdru.

Vyzdvihnutie súčasných osobností slovenského športu

časopis OLYMPIC.sk

Peter Pašuth v texte „čas sa nedá zastaviť“ priblížil výnimočné príbehy väčšiny členov našej výnimočnej vodnoslalomárskej generácie a ich pretekárske rozlúčky, ktoré sa odohrali počas septembrového svetového šampionátu v Čunove. S kariérou sa tam rozlúčili olympijskí víťazi Peter a Pavol Hochschornerovci, Elena Kaliská, Ladislav a Peter Škantárovci, ako aj majsterka sveta Jana Dukátová.

Najvyššie ocenenie fair play na Slovensku – Cenu Jána Popluhára – získal motocyklový pretekár Štefan Svitko, ktorého v januári čaká ďalší štart na extrémnej Rely Dakar. Ocenenie získal za príkladný čin práve na tomto podujatí v roku 2020. Stanislav Krško s ním v rozhovore s titulkom „Dakar je droga a srdcová záležitosť“ hovoril o najťažšej rely sveta, ale aj o jeho čine.

časopis OLYMPIC.sk

Hokejový útočník Marián Hossa sa nedávno stal ešte len štvrtým Slovákom, ktorého uviedli do hokejovej Siene slávy v Toronte. Príbeh štvornásobného olympionika a trojnásobného víťaza Stanleyho pohára priblížil Tomáš Prokop v článku „Aj Marián Hossa je už nesmrteľný“.

Sumár budúcoročných „okrúhlych“ jubilantov z radov olympionikov zo Slovenska pripravil Ľubomír Souček. Dal mu názov „Medzi jubilantmi 2022 aj olympijskí víťazi“.

Mix dôležitých olympijských a športových tém

V októbri sa skončilo funkčné obdobie všetkých orgánov SOŠV, ktoré v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 a preloženie OH v Tokiu z minulého na tento rok trvalo namiesto zvyčajných štyroch až päť rokov. Boli zvolené nové orgány SOŠV. Vo funkcii prezidenta pokračuje Anton Siekel, ktorý vo voľbách nemal súpera. V novom výkonnom výbore je až sedem olympionikov, z toho päť olympijských medailistov. Kľúčové fakty z volebného 60. valného zhromaždenia SOŠV v texte „Siekelova obhajoba bez súpera, hviezdna´ exekutíva“ sumarizuje Ľubomír Souček.

časopis OLYMPIC.sk

SOŠV v spolupráci s konzultačnou spoločnosťou PwC Slovensko už druhý rok pracuje na príprave dlhodobej stratégie slovenského športu až do roku 2030. V rámci príprav už bola spracovaná komplexná analýza stavu športu na Slovensku a postavenia športu v rámci spoločnosti, ktorá definovala kľúčové problémy a východiská zo situácie. Viac sa o tejto analýze dozviete z textu Radoslava Jenčuša „Získať pre šport zodpovedajúce spoločenské a ekonomické postavenie“.

Ťažkú pozíciu športu na Slovensku v porovnaní so situáciou v okolitých krajinách dobre ilustrujú problémy okolo príprav majstrovstiev Európy hádzanárov, ktoré v januári 2022 bude Slovensko hostiť spoločne s Maďarskom. O obrovských ťažkostiach, s ktorými sa dlhodobo potýkali organizátori slovenskej časti šampionátu, sa dočítate v článku Ľuboša Bogdányiho „Slovenský návrat na veľkú scénu“.

S prípravami XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže v Banskej Bystrici v júli 2022 sa zase môžete zoznámiť v článku „Pandémia môže výrazne ovplyvniť športový sviatok“.

Nechýbajú ani texty o témach, presahujúcich samotný šport, ale súvisiacich s ním. Igor Kováč si v článku „Na riešení klimatickej krízy musí svet šport niesť svoj podiel“ posvietil na to, ako športové organizácie prispievajú a môžu prispievať k trvalej udržateľnosti vývoja.

V septembri sa uskutočnil 3. ročník veľkej konferencie SOŠV s názvom Sport ®evolution. V časopise OLYMPIC.sk jeseň/zima 2021 nájdete na ôsmich stranách s ústredným titulkom „Zmeňme sa, alebo budeme donútení k zmenám“ sumár toho najzaujímavejšieho, čo v jej rámci odznelo k množstvu diskusných tém.

Samozrejmou súčasťou obsahu OLYMPIC.sk jeseň/zima 2021 sú olympijské aktuality zo zahraničia, ako aj z „kuchyne“ SOŠV. Môžete sa dočítať napríklad o Olympijskom odznaku všestrannosti, o ďalšom ročníku grantového programu „Ukáž sa!“, o ďalšom obohatení Virtuálnej siene slávy olympionikov zo Slovenska, o návrate SOŠV do Domu športu a o otvorení stálych výstavných priestorov Slovenského olympijského a športového múzea, ako aj o ďalších témach, ktorými žije olympijské hnutie na Slovensku.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV