Športové aktuality
3 min. čítania

Vytrvalostné preteky nepriali ani mužom. „Výsledky môžeme už len vylepšiť,“ hovorí tréner Kos

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Michal Šima.
Foto
SOŠV - Jakub Súkup

Vytrvalostné preteky na nevyšli po Slovenkám ani ich mužským kolegom. Najlepšie z našich biatlonistov si na 20 kilometrov dlhej trati počínal Michal Šima. Obsadil 43. priečku. Je to najlepší mužský výsledok v tejto sezóne vo vytrvalostných pretekoch.

V biatlonom areáli v Čang-ťia-kchou boli ideálne podmienky na preteky. Po dvoch predchádzajúcich veterných a najmä poriadne mrazivých pretekoch bolo v utorok 8. februára na tamojšie pomery poriadne horúco. A čo viac, na strelnici nedul žiadny nepríjemný severák. Slovenským biatlonistom sa však nedarilo. Prísnejšie kritéria znesie len výkon Michala Šimu.

Šima chce dobrú streľbu zužitkovať v šprinte

Šima zvládol všetky štyri položky strelecky veľmi dobre. Sklopil 18 z 20 terčov. Horšie to však bolo s jeho bežeckým výkonom. Počas prvých troch kôl sa pohyboval až v siedmej desiatke najlepších bežcov. Ostatné dve kolá zvládol lepšie a zabehol 57. respektíve 41. najlepší čas. „Na strelnici to bolo fajn. Škoda tých dvoch chýb na stojke, nebolo to jednoduché. Cítil som trať aj nadmorskú výšku. Necítil som sa najlepšie. Nie som ešte stopercentný. Asi nie som aklimatizovaný. Verím, že v ďalších pretekoch to bude lepšie,“ povedal po pretekoch.

Najbližšie čaká slovenských biatlonistov šprint. V sobotu 12. februára sa predstavia na 10 kilometrovej trati.  „Uvidím, ako sa budem cítiť. Každý deň je to lepšie a lepšie. S takouto streľbou by to mohlo byť dobré,“ verí Šima.

Sklenárik nemal svoj deň

Druhý najlepší Slovák v cieli bol Tomáš Sklenárik. Obsadil však až 80. miesto. O štyri priečky za ním sa umiestnil Matej Baloga. Na 88. mieste skončil Šimon Bartko. „Veľmi ma tie chyby na strelnici mrzia. Rovnako aj beh. Nebolo to to, na čo mám. V ďalších pretekoch sa budem snažiť ukázať viac. Keď som začal chybovať na strelnici, trápil som sa ešte viac na trati. Asi to nebol môj deň. Budem sa snažiť poriadne zregenerovať a čo najlepšie sa pripraviť,“ hovoril evidentne sklamaný pretekár.

Očakávania boli vyššie, hovorí Kos

Spokojný po troch vystúpeniach slovenských biatlonistov rozhodne nie je tréner Tomáš Kos. „Určite to nemôžem hodnotiť dobre. Očakávanie boli vyššie. Tak ako z pohľadu žien, tak aj z pohľadu mužov. U dievčat máme veľké rezervy v streľbe. Verím, že výsledky budú lepšie. Sme v takom stave, že ich môžeme len vylepšiť,“ hovorí otvorene.

Skúsený český tréner si rozhodne nemyslí, že by mal svojich zverencov vybičovať k lepším výkonom. To by podľa jeho slov nemala byť jeho úloha. „Sú to olympijské hry, vrchol 4 ročného snaženia. Športovci musia byť sami vybičovaní, je to veľká motivácia. Ide o to, skôr sa upokojiť. Máme za sebou polovicu pretekov, nemáme čo stratiť. Musíme do toho ísť viac uvoľnene,“ myslí si.

Rozhodne sa dá stavať na výkonoch Paulíny a Ivony Fialkovej či dobrej streľbe Mateja Šimu. „Keď sa sestrám Fialkovým všetko podarí, vedia skončiť do desiateho miesta. Biatlon sa však nedá tipovať. Ivone nevyšla iba jedna položka. Je to na pripravená. Je vidieť, že má možnosti. Pokiaľ jej vydrží koncentrácia na všetky položky, môže zaznamenať dobrý výsledok,“ dodáva Kos.

Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV