Šport a olympizmus
4 min. čítania

Výzva Petra Sagana a ďalších športovcov bola úspešná

Každá kvapka krvi sa počítala! Prosba v rámci výzvy Petra Sagana, Anastasie Kuzminovej, Danky Bartekovej a ďalších výborných športovcov nenechala Slovákov chladnými. Darovať krv v rámci kampane Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru a Národnej transfúznej služby Olympijská kvapka krvi sa rozhodlo celkovo 18 671 ľudí v rôznom veku, ktorí odovzdali viac ako 8400 litrov krvi.

Do Olympijskej kvapky krvi sa zapojili aj desiatky športovcov, podporovateľov športu, ale aj široká verejnosť. Podporili výzvu, ktorú do jednotlivých kútov Slovenska adresovali Peter Sagan, Anastasia Kuzminová, Marián Gáborík, Danka Barteková, Ľudovít „Lájos“ Klein, Boris Valábik, Richard Tury, Róbert Vittek, Ladislav a Peter Škantárovci, Lucia Hrivnák Klocová a René Pucher.

Bodku za kampaňou spravili darovaním krvi v priestoroch stanice Národnej transfúznej služby SR na bratislavských Kramároch prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel, predseda správnej rady Nadácie SOŠV Dušan Guľáš, člen správnej rady nadácie a riaditeľ Športového centra polície Juraj Minčík, výkonný riaditeľ SOŠV Gábor Asványi a dvojica niekdajších úspešných športovcov Róbert Vittek a Tomi Kid Kovács.

Darovať krv neváhal ani Tomi Kid Kovács.
Darovať krv neváhal ani Tomi Kid Kovács.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

„Keďže každá kvapka sa počíta, rád som prijal ponuku stať sa jedným z ambasádorov kampane. Vždy rád pomáham iným. V tomto ťažkom pandemickom období som chcel poukázať aj na to, že netreba zabúdať na dôležité veci. Patrí medzi nich aj darovanie krvi,“ povedal Róbert Vittek a Kovács ho doplnil: „Verím, že aj kvapka krvi od Tomiho Kida niekomu pomohla. Určite prídem darovať vzácnu tekutinu aj nabudúce.“

Pravidelným darcom krvi je bývalý vodný slalomár, neskôr tréner a dnes riaditeľ Športového centra polície Juraj Minčík. „Nikdy neviem, kedy budem krv potrebovať ja. Ak je to možné a môžem ju darovať ja, rád tak učiním. Beriem to ako občiansku povinnosť. Keďže Olympijskú kvapku krvi pripravuje Nadácia SOŠV a ja som jej členom správnej rady, mal by som ísť tiež príkladom,“ poznamenal Juraj Minčík.

Aj v dobe, keď svet ohrozuje šíriaca sa choroba COVID-19, je krv dôležitá pre pokrytie potrieb dlhodobo chorých pacientov, pri operáciách a predovšetkým pri záchrane životov po vážnych úrazoch. Pandémia koronavírusu spôsobila, že počet darcov klesá, nemocnice preto volajú o pomoc, keďže im chýbajú krvné jednotky. Na tento stav upozorňovali v kampani aj úspešní športovci a vyzývali ľudí, aby urobili dobrý skutok. Pomôcť k šíreniu dobrej myšlienky mohli darcovia aj vlastnou fotografiou na sociálnych sieťach v stredisku NTS pri plagáte elitného športovca s hastagom #olympijskakvapkakrvi.

Slovenskému olympijskému a športového výboru nie je ľahostajná súčasná situácia. Aj preto jeho nadácia opäť iniciovala kampaň Olympijská kvapka krvi, ktorú už v minulosti pripravovala s Národnou transfúznou službou SR.

„Chcel by som poďakovať každému, kto vypočul výzvu a pomohol svojou čiastkou lekárom zachraňovať najdôležitejšiu vec – ľudské životy. Krv je nenahraditeľnou tekutinou nutnou k navráteniu zdravia a k záchrane životov. Zdravie iných nám nie je ľahostajné. Každá kvapka sa preto počítala a každou kvapkou sme pomáhali urobiť svet zdravším,“ povedal predseda správnej rady Nadácie SOŠV Dušan Guľáš.

Missing content item.

Darovanie krvi prinieslo všetkým zapojeným do kampane aj dobrý pocit a radosť z toho, že niekto ďalší dostal šancu na prežitie. Z jedného odberu krvi je možné zachrániť až tri ľudské životy.

„Jedno veľké ďakujem patrí všetkým, ktorí sa zmobilizovali a prichádzali na naše odberové pracoviská a pomohli tým pacientom, ktorí aj počas pandémie potrebovali k svojej liečbe na záchranu života krv. Spolupráca s Nadáciou SOŠV je vždy výborná a už sa tešíme na ďalšie spoločné projekty,“ povedala projektová manažérka NTS Martina Frigová.

Možnosť darovať krv majú záujemcovia v staniciach Národnej transfúznej služby naďalej. Stačí sa zaregistrovať na konkrétny čas na niektorom z telefónnych čísel, ktoré NTS zverejnila na svojom webe www.ntssr.sk.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV