Šport a olympizmus
5 min. čítania

Výzva prezidenta MOV Thomasa Bacha: Dajme šancu mieru

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
MOV/Greg Martin

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach pri príležitosti Svetového dňa mieru, ktorý sa vo svete oslavuje 21. septembra, zverejnil posolstvo, v ktorom vyzýva svetových lídrov, aby dali šancu mieru. Zároveň zdôrazňuje, že bez solidarity nemôže zavládnuť mier.

Cieľom MOV je zjednotiť svet v mierovej súťaži a hľadať spoločné puto ľudskosti. Prezident MOV však upozorňuje, že nový svetový poriadok bude rozdeľovať oveľa viac ako ten, o ktorý sa snaží olympijské hnutie.

Budujme mier a dajme mu šancu

„Téma tohtoročného Medzinárodného dňa mieru „Skoncujte s rasizmom. Budujme mier.“ má pre MOV a olympijské hnutie osobitný význam.

Základnou myšlienkou olympijských hier je zjednotiť celý svet v mierovom súťažení. Mier je jadrom tohto poslania.

Na olympijských hrách športovci stelesňujú toto mierové poslanie, keď nechávajú bokom rozdiely, ktoré rozdeľujú svet. Súťažia medzi sebou o najvyššiu cenu a zároveň spolu žijú v mieri pod jednou strechou v olympijskej dedine. To robí z olympijských hier silný symbol mieru.

Mier však znamená oveľa viac než len zmazávanie rozdielov. Ide o vytvorenie lepšieho sveta, v ktorom sa môže každému dariť, v ktorom je k ľuďom rovnaký prístup a v ktorom rasizmus a všetky formy diskriminácie nemajú miesto.

Prvý prezident MOV Pierre de Coubertin oživil olympijské hry, aby prostredníctvom športu prispel k mieru. Zároveň povedal: „Mier nastane, až keď sa prekonajú predsudky, ktoré dnes rozdeľujú rôzne rasy.“

Nediskriminácia je preto súčasťou DNA Medzinárodného olympijského výboru a olympijských hier. Na hrách sú si všetci rovní bez ohľadu na rasu, sociálny pôvod, pohlavie, sexuálnu orientáciu alebo politické presvedčenie. Zásada nediskriminácie je zakotvená v Olympijskej charte. Športovci túto zásadu uvádzajú do života počas olympijských hier a inšpirujú miliardy ľudí po celom svete.

Pokiaľ ide o budovanie trvalého mieru, samotná nediskriminácia nestačí. Nestačí len rešpektovať jeden druhého - musíme ísť ešte ďalej a navzájom sa podporovať. Musíme byť solidárni. Bez solidarity nie je mier.

Solidarita je základom olympijských hier. Preto MOV prerozdeľuje 90 % všetkých svojich príjmov na podporu športovcov a rozvoja športu po celom svete.

Vedený záväzkom k solidarite vytvoril MOV pred olympijskými hrami v Riu de Janeiro 2016 i pred olympijskými hrami Tokio 2020 olympijský tím z radov utečencov. Prvýkrát v olympijskej histórii súťažili športovci spomedzi utečencov po boku športovcov reprezentujúcich národné olympijské výbory. Vyslali posolstvo nádeje a začlenenia všetkým utečencom na svete. Keďže nemajú národný tím, ku ktorému by patrili, nemajú vlajku, za ktorou by pochodovali, nemajú hymnu, ktorá by sa hrala, a nemajú domov, ktorý by mohli nazývať svojím, privítali sme športovcov utečencov na olympijských hrách s olympijskou vlajkou a olympijskou hymnou. Poskytli sme im domov v Olympijskej dedine. Olympijské posolstvo tohto emotívneho okamihu znelo: ste našimi spoluobčanmi a ste obohatením pre našu olympijskú komunitu.

Dnes sme spoločne solidárni s ukrajinskou olympijskou komunitou. To, čo platí pre Ukrajinu, platí aj pre ostatných členov našej olympijskej komunity. Sme globálna organizácia. Preto podporujeme olympijské komunity v Afganistane, Jemene a na mnohých ďalších miestach postihnutých vojnami a konfliktami po celom svete.

Tieto solidárne snahy sú tiež základom nášho záväzku budovať lepšie porozumenie medzi ľuďmi. MOV tak buduje mosty prostredníctvom športu a otvára dvere lepšiemu porozumeniu, mieru a zmiereniu. V posledných rokoch sa tak stalo v mnohých konfliktných situáciách, ako napríklad v Severnej a Južnej Kórei, Arménsku, Azerbajdžane, Srbsku, Kosove, Izraeli, Palestíne, Iráne a v mnohých ďalších krajinách.

V čase, keď ľudstvo čelí toľkým existenčným krízam súčasne, je naše poslanie mieru a solidarity dôležitejšie ako kedykoľvek predtým.

Olympijské hry nemôžu zabrániť vojnám a konfliktom. Nemôžu riešiť všetky politické a sociálne výzvy v našom svete. Môžu však byť príkladom pre svet, v ktorom všetci rešpektujú rovnaké pravidlá a jeden druhého.

Vytvára sa nový svetový poriadok. Už dnes vidíme, že tento nový svetový poriadok bude viac rozdeľovať ako ten, o ktorý sa snažíme.

Tento neblahý trend je diametrálne odlišný od nášho olympijského poslania zjednotiť svet v mierovej súťaži. Vieme, že v týchto rozdeľujúcich a konfrontačných časoch nie sme sami, kto hľadá spoločné puto ľudskosti. Milióny ľudí na celom svete túžia po mieri. Spolu so všetkými týmito ľuďmi dobrej vôle chceme prispieť k mieru tým, že zjednotíme celý svet v mierovej súťaži.

Aby sme sa ešte viac zaviazali k tejto zjednocujúcej mierovej misii, nedávno sme zmenili naše olympijské motto na: Rýchlejšie, vyššie, silnejšie - spoločne.

Slovo „spoločne“ zdôrazňuje skutočnosť, že na prekonanie výziev - či už ako jednotlivci, spoločenstvo alebo ako ľudstvo - musíme držať spolu.

V tento Medzinárodný deň mieru a v olympijskom duchu solidarity a mieru dôrazne opakujem výzvu všetkým politickým lídrom na celom svete, ktorú som predniesol na zimných olympijských hrách v Pekingu 2022 pred stovkami miliónov divákov na celom svete: Dajte mieru šancu.“

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV