Športové aktuality
4 min. čítania

Vyzvala Shiffrinovú, trému však nemala. Jančová zažila v Pekingu krst ohňom

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Doteraz štartovala lyžiarka Rebeka Jančová len medzi juniormi a na pár podujatiach Európskeho pohára. V Číne ju čakal krst ohňom. Konfrontácia so svetovou elitou. A to doslova, veď v tímovej súťaži vyzvala superhviezdu Mikaelu Shiffrinovú.

V Číne si 18-ročná lyžiarka Rebeka Jančovú pripísala premiéru pod piatimi kruhmi. Svoju olympijskú cestu odštartovala v podobne mladom veku ako Veronika Velez-Zuzulová či Petra Vlhová. „Účasť v Pekingu pre mňa znamenala splnený detský sen. Každý športovec túži ísť na olympijské hry. Je to to najväčšie, čo sa v športe dá dosiahnuť. Atmosféra je tam neuveriteľná. Pre mňa bola česť už len ísť do Pekingu,“ spomína čerstvá členka Juniorského olympijského tímu.

„Členstvo v Juniorskom olympijskom tíme vnímam veľmi pozitívne. Som veľmi šťastná, že ma sem zaradili. Nedostane sa tam každý. Sú tu veľmi úspešní športovci - juniori, ktorí si to zaslúžia. Som veľmi hrdá, že môžem byť súčasťou tohto tímu.“ – Rebeka Jančová o členstve v JOT, projekte Nadácie SOŠV

V Číne panovala dokonalá izolácia

Na Číne ju najviac prekvapilo samotné lyžiarske stredisko v Jen-čchingu. „Číňania zjazdovky aj celý komplex vybudovali "nanovo". Predtým tam nebolo žiadne stredisko ani nič podobné. U nás sa len cesty stavajú sto rokov. Som prekvapená, za aký rýchly čas to dokázali postaviť a ako to celé dokázali premyslieť, aj vzhľadom na covid. Boli sme naozaj izolovaní,“ hovorí minuloročná majsterka sveta do 18 rokov v Super-G.

Veľa voľného času podľa jej slov veľa nemala. Stihla si napríklad zahrať s trénerom pingpong, no v čase voľna hlavne relaxovala a spala. Najskôr dospávala dlhý let, neskôr jej energiu brali aj kruté zimné podmienky v olympijskej Číne.

POMÔŽTE SPOLU S NAMI MLADÝM TALENTOM A DARUJTE 2 PERCENTÁ Z DANE NADÁCII SOŠV

Chcem darovať 2%

Konfrontácia s najlepšími

„Boli to nesmierne úžasné skúsenosti. Vedela som, že sú tam najlepší športovci na svete, takže nemám šancu. Išla som tam, aby som si vyskúšala podmienky, trate a náročnosť pretekov. Chcela som skúsiť lyžovať a bojovať s tými najlepšími,“ dodáva realisticky Rebeka. V slalome mladá Zvolenčanka vypadla v prvom kole, v obráku nezvládla to druhé. V Super G finišovala na 39. mieste.

„Užívala som si konfrontáciu s najlepšími lyžiarmi sveta. Oni mňa asi nevnímali, ja ich však áno. Bolo to super, veď vždy ich vidím len v telke. Teraz som ich videla naživo, bývala s nimi v jednej olympijskej dedine a stretávala ich na večeri. Bolo to neuveriteľné,“ dodáva Jančová.

V tímovej súťaži vyzvala superhviezdu

Na štart sa postavila aj v tímovej súťaži. Tam sa stretlo Slovensko s reprezentanmi USA. Rebeka vyzvala americkú superhviezdu Mikaelu Shiffrinovú. „Pred pretekmi som nebola nervózna. Vedela som, že idem proti nej a to ma upokojovalo. Išla som bez nervozity a skôr s tým, že ju idem skúsiť poraziť,“ spomína na duel proti lyžiarskej rekordérke. Shiffrinová ju však podľa očakávaní zdolala.

Po pretekoch prehodila s Američankou aj niekoľko slov. „Rozprávala som sa s ňou v cieli, keď sme dokončili jazdu. Moc to v televízii nebolo vidieť, no dosť nám tam zafúkalo. Rozprávali sme sa o tom, že sme obe nevedeli, čo s tým spraviť... či sa dať do zjazdového postoja alebo ostať vystreté.“

9februar2022_ZOH_Peking2022_Slalom_Jancova_1842376_0.jpg

Z Pekingu rovno do Kanady

Hneď po skončení ZOH 2022 ju čakali ďalšie náročné preteky. Juniorské majstrovstvá sveta v Kanade. „Po príchode z Pekingu som o štyri dni musela letieť do Kanady. Bol tam opäť časový posun. Bolo to vyčerpávajúce po fyzickej aj psychickej stránke. Do všetkých disciplín som šla naplno, no nie všetky jazdy mi vyšli,“ hovorí Jančová. Do konca roka jej ostáva ešte zopár pretekov. Majstrovstvá Česka a možno aj domáci šampionát na Štrbskom plese či preteky v Taliansku.

Čaká ju zlomová sezóna

Cez leto sa bude členka Juniorského olympijského tímu pripravovať na dôležitú sezónu. Rada by sa posunula výkonnostne nahor. „Chcem si zlepšiť a stabilizovať svoju techniku. Viem ísť aj pekné jazdy a oblúky, no je ťažké dať dve dobré kolá. Vždy sa robia nejaké chyby. Chcem sa postupne dostať do Európskeho pohára. Uvidím ako na tom budem, veľmi rada by som chcela ísť na Svetový pohár. Túžila by som sa zlepšiť tak, aby som to dokázala. Budúci rok by som sa takisto chcela nominovať aj na MS seniorov.“

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV