Športové aktuality
1 min. čítania

WADA potvrdila autentickosť databázy moskovského laboratória

Berlín 4. decembra (TASR) - Svetová antidopingová agentúra (WADA) potvrdila autentickosť databázy, ktorá obsahuje všetky testy z moskovského laboratória z rokov 2012 až 2015. Jeho vtedajší riaditeľ Grigorij Rodčenkov prezradil praktiky laboratória s Ruskou antidopingovou agentúrou (RUSADA). Obe inštitúcie v spolupráci so štátnou mocou zakrývali doping ruských športovcov na viacerých významných podujatiach vrátane ZOH 2014 v Soči a OH 2016 v Riu de Janeiro. Už 22 ruským športovcom Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vystavil doživotný olympijský dištanc za previnenie sa proti antidopingovým pravidlám.

"Ukončili sme forenznú analýzu, na základe čoho môžem potvrdiť, že databáza údajov o dopingu je autentická," uviedol pre televíznu spoločnosť ARD šéf vyšetrovateľského tímu WADA Günter Younger.

V utorok vynesie MOV verdikt, či uplatní kolektívnu vinu a udelí ruským športovcom plošný zákaz štartu na ZOH 2018 v Pjongčangu. Podľa neoficiálnych informácií by MOV mohol umožniť Rusom účasť pod piatimi kruhmi v Kórejskej republike pod neutrálnou vlajkou, čo by pravdepodobne viedlo k bojkotu hier z ich strany.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV