Športové aktuality
5 min. čítania

XIV. letný Európsky olympijský festival mládeže je oficiálne odštartovaný

Tomáš Turčan

Győr, 23. júla (od tlačového atašé slovenskej výpravy Tomáša Turčana) – Dnešným slávnostným ceremoniálom a zapálením olympijského ohňa na štadióne ETO v maďarskom Győri začala športová slávnosť, ktorá má prívlastok aj „Letné európske olympijské hry mládeže“. V poradí XIV. letný Európsky olympijský festival mládeže (EYOF), ktorý sa koná od roku 1991 každý nepárny rok, je tentokrát najväčším v histórii. Zúčastňuje sa na ňom doposiaľ najviac mladých športovcov z 50 krajín Európy vo veku od 14 do 18 rokov – presne 2 503.

Zapálenie olympijského ohňa. FOTO: : EYOF Győr 2017 – Kun Zoltán
Zapálenie olympijského ohňa.
Foto
: EYOF Győr 2017 – Kun Zoltán


EYOF je jedno z najvýznamnejších multišportových podujatí pre mladých ľudí na našom kontinente V Európe žije menej než 10 % svetovej populácie. Avšak štatisticky, z hľadiska doterajších olympijských hier, približne 50 % všetkých medailí z letných a 70 % zo zimných hier získavajú športovci z európskych krajín. Podujatie EYOF je preto kolískou, kde sa rodí množstvo budúcich svetových olympijských šampiónov,“ povedal na úvodnej tlačovej konferencii v nedeľu popoludní prezident Európskych olympijských výborov Janez Kocijančič. S touto myšlienkou korešponduje aj hlavný slogan EYOF 2017, ktorý je vidieť po celom meste Győr „Dnes talent, v budúcnosti idol“. Janez Kocijančič vyzdvihol taktiež úroveň prípravy zo strany hostiteľského mesta: Väčšinou sa zvykne hneď po príchode kritizovať. Tu som žiadnu kritiku nepočul, všetci sú spokojní, pretože tu bola odvedená výborná práca.“ Zsolt Borkai, primátor mesta Győr a prezident organizačného výboru EYOF 2017 doplnil, že mesto sa na túto prvú olympijskú udalosť v histórii Maďarska pripravovalo 6 rokov a za toto obdobie bola vybudovaná potrebná nová infraštruktúra, športoviská a ubytovacie kapacity. Tieto slová môže potvrdiť aj slovenská výprava. Starostlivosť zo strany domácich, ktorým vypomáha až 1 700 dobrovoľníkov, je cítiť v celom meste, na športoviskách, pri preprave športovcov, vydávaní stravy aj na internáte.
 
OTVÁRACÍ CEREMONIÁL, NA KTORÝ MLADÍ ŠPORTOVCI TAK SKORO NEZABUDNÚ
Organizátori si dali mimoriadne záležať na oficiálnom otvorení festivalu a pripravili dych-berúcu show. Ich snahou bolo vykresliť maďarskú kultúru a históriu formou, ktorá mala za úlohu fascinovať najmä mladých ľudí. Tých, ktorým bude na nasledujúcich 6 dní patriť mesto Győr. V úvodnej časti sa v rámci štadióna s dominantnou 3-dimenzionálnou LED stenou v tvare rubikovej kocky predstavilo viac ako 300 tanečníkov, akrobatov a tiež adrenalínových jazdcov na bicykloch.

Slováci vstupujú na plochu pri prezentácii národov. FOTO: : Tomáš Turčan
Slováci vstupujú na plochu pri prezentácii národov.
Foto
: Tomáš Turčan

V centre pozornosti však boli po celý večer mladí atléti z 50 krajín Európy, vrátane 54 slovenských dievčat a chlapcov, ktorí mohli sledovať celú show od začiatku do konca zo špeciálne vyhradených miest. Do hry sa pritom zapájali po celý čas aj ich náramky, ktoré sa rozsvecovali podľa diania na ploche. Niekedy tak dotvárali kulisu pre divadelno-aktobatickú produkciu, inokedy hromadne vytvárali farby národných vlajok pri prezentácii zúčastnených národov, ktorá bola vrcholom večera. Úloha vlajkonosičky XIV. letného EYOF-u za slovenskú výpravu pripadla nádejnej medailistke v džude Nine Geršiovej. Bola to obrovská pocta a niečo, na čo nikdy nezabudnem. Tá atmosféra, keď sme kráčali so všetkými ostatnými z našej výpravy, bola neskutočná. Som hrdá na našu krajinu a budem ju reprezentovať najlepšie, ako viem,“ zdieľala svoje bezprostredné dojmy Nina.

Na úvodnom ceremoniáli za zúčastnil aj prezident Slovenského olympijského výboru Anton Siekel, ktorý bude v Győri opäť aj v stredu, kedy strávi čas aj medzi mladými športovcami. "Mám radosť z toho, že si naše dievčatá a chlapci môžu toto pre mnohých z nich prvé veľké športové podujatie už od včera naplno vychutnávať. Verím, že ich pozitívna nálada a sebadôvera nebude opúšťať odzajtra ani na športoviskách a že si budú ich športové zápolenie a výkony pod olympijskými kruhmi užívať rovnako ako dnešný večer," praje našim mladým športovcom prezident SOV Anton Siekel.  

Takto prežívala radosť z otvorenia festivalu časť našej výpravy. FOTO: : Tomáš Turčan
Takto prežívala radosť z otvorenia festivalu časť našej výpravy.
Foto
: Tomáš Turčan


 
Program slovenských športovcov počas zajtrajšieho dňa, 24. júla 2017  

ATLETIKA (Olympic Sport Park)
14:40 kvalifikácia žrď CH (Maroš Ralík), 15:35 rozbehy 400 m CH (Marek Havlík), 16:25 rozbehy 100 m CH (Samuel Beladič), 16:35 a 17:55 kvalifikácia kladivo D (Nikola Ganobčíková), 16:55 rozbehy 100 m D (Lenka Kovačovicová), 17:25 rozbehy 1500 m CH (Andrej Paulíny), 17:50 semifinále 100 m CH (Samuel Beladič?), 18:05 semifinále 100 m D (Lenka Kovačovicová?)

TENIS (Olympic Sport Park)
9:00 – 19:30 prvé kolo dvojhry CH (Jakub Kaťuch, Lukáš Palovič), prvé kolo dvojhry D (Romana Čisovská, Eszter Méri)

PLÁVANIE (Aqua Sports Centre)
od 9:00 rozplavby 200 m motýlik D (Sabína Kupčová), 100 m znak CH (Juraj Hraško), 100 m znak D (Tamara Potocká), 100 m prsia CH (Tomáš Niedl, Alex Kušík), 400 m pol. pret. D (Nikoleta Trníková, Robin Reindl), 100 m motýlik CH (Lukáš Kalník), 4x100 m v. sp. D (Slovensko) - od 17:00 semifinále 100 m znak CH (Juraj Hraško?), 100 m znak D  (Tamara Potocká?), 100 m prsia CH (Tomáš Niedl?, Alex Kušík?), 100 m motýlik CH (Lukáš Kalník?), finále 200 m motýlik D  (Sabína Kupčová?), 400 m pol. pret. D (Nikoleta Trníková?, Robin Reindl?), 4x100 m v. sp. D (Slovensko?)
 
Pozrite si fotogalériu z otváracieho ceremoniálu, ktorý sa konal v nedeľu večer.
FOTO: EYOF Győr 2017 – Kun Zoltán, Havasi Melinda, Lakatos Krisztián, Marcali Gábor, Káldy Ákos

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV