Športové aktuality
Baku
3 min. čítania

XV. letný EYOF 2019 je oficiálne ukončený, o dva roky ho bude hostiť Slovensko

Primátor Banskej Bystrice, hostiteľského mesta XVI. letného EYOF 2021, Ján Nosko pri slávnostnom príhovore pri príležitosti prevzatia vlajky Európskych olympijských výborov.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Už v poradí 15. letný Európsky olympijský festival mládeže, ktorý sa tento rok uskutočnil v hlavnom meste Azerbajdžanu, sa dnes v Crystal Hall slávnostne ukončil. Záverečný ceremoniál pre Slovensko však znamenal omnoho viac ako len rozlúčku s významným mládežníckym multišportovým podujatím.

Záverečný ceremoniál nebol o nič chudobnejší než ten, ktorý podujatie otváral. Práve naopak. Zatiaľ čo pri otváracom ceremoniáli sme na tvárach mladých športovcov mohli vidieť očakávania a napätie zo súťaží, pri záverečnom to bola radosť z úspechov i nových priateľstviev. Slovensko si z tohtoročného letného Európskeho olympijského festivalu mládeže odnáša jednu bronzovú medailu, niekoľko skvelých umiestnení v TOP 10, prekonanie slovenských rekordov a najmä nezabudnuteľné zážitky a skúsenosti. Slovenským vlajkonosičom bol jediný medailista Martin Svrček, ktorý v cyklistických pretekoch s hromadným štartom získal pre našu krajinu bronzovú medailu. 

Záber zachytáva slávnostné vyvesenie slovenskej vlajky.
Záber zachytáva slávnostné vyvesenie slovenskej vlajky.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

 

V Crystal Hall v Baku zaznela aj slovenská hymna 

„Mám dobrý nápad. Chcem vás pozvať na miesto, ktoré má svoje čaro."

Nasledujúci letný EYOF sa v roku 2021 uskutoční v srdci Slovenska – v Banskej Bystrici. Na slávnostnom záverečnom ceremoniáli sa preto ako zástupca hostiteľského mesta zúčastnil aj primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko, ktorý z rúk prvého podpredsedu vlády Azerbajžanu a vedúceho organizačného výboru EYOF 2019 v Baku Yaquba Eyyubova a viceprezidenta Európskych olympijských výborov Nielsa Nygaarda prevzal vlajku Európskych olympijských výborov.

Ján Nosko pri prevzatí vlajky Európskych olympijských výborov.
Ján Nosko pri prevzatí vlajky Európskych olympijských výborov.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

„Mám dobrý nápad. Chcem vás pozvať na miesto, ktoré má svoje čaro. Chcem vás pozvať do krajiny, v ktorej síce žije menej ľudí ako v New Yorku, ale svetu dala otca pop-artu, vynálezcu padáka či lietajúceho auta. A športovcov ako Peter Sagan či Zdeno Chára,” zaznelo v príhovore primátora Banskej Bystrice Jána Noska pri slávnostnostnom prevzatí vlajky. „Futbalista Marek Hamšík, biatlonistka Anastasia Kuzminová či chodec Matej Tóth. Tieto športové hviezdy sú u nás v Banskej Bystrici doma. A ja všetky nádejné športové hviezdy pozývam v roku 2021 k nám do Banskej Bystrice. Verím, že budete očarení,” dodal primátor. Následne v Baku Crystal Hall zaznela slovenská hymna  a Slovensko s hrdosťou prijalo výzvu zorganizovať minimálne rovnako úspešné podujatie, aké bolo to v Baku.

Primátor Banskej Bystrice pri svojom príhovore.
Primátor Banskej Bystrice pri svojom príhovore.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Prezident Slovenského olympijského a športového výboru ešte pri podpise kontaktu s Európskymi olympijskými výbormi vyjadril nadšenie, že aj napriek neočakávaným problémom s hostiteľským mestom napokon EYOF 2021 ostane na Slovensku. „Teší ma, že sme v meste Banská Bystrica našli partnera, v spolupráci s ktorým máme všetky predpoklady na úspešné zvládnutie organizácie takého veľkého podujatia,” vyjadril sa. XVI. letný Európsky olympijský festival sa uskutoční 25. júla až 1. augusta 2021 v Banskej Bystrici. 

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV