Šport a olympizmus
Banská Bystrica
8 min. čítania

XVI. letný EYOF v Banskej Bystrici priniesol všestranný slovenský úspech

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Radosť tenistov Renáty Jamrichovej a Daniela Balaščáka z víťazstva v miešanej štvorhre. Symbolicky sa dá povedať, že na XVI. letnom EYOF v Banskej Bystrici zvíťazili nielen oni, ale po stránke organizátorskej aj Banská Bystrica a Slovensko.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Z tvárí slovenských účastníkov záverečnej tlačovej besedy XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici, vyžarovala spokojnosť. Bolo zrejmé, že podujatie sa veľmi vydarilo a po každej stránke znamenalo slovenský úspech.

Napriek tomu, že Banská Bystrica ako hostiteľ najväčšieho multišportového mládežníckeho podujatia v Európy „zaskakovala“ za Košice, ktoré sa práva organizátora v roku 2019 vzdali, zvládla to na výbornú. Určite jej k tomu pomohol aj fakt, že v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19, ktorá spôsobila presun olympijských hier 2020 v Tokiu, sa aj termín letného EYOF z júla 2021 posunul o rok neskôr. Mesto pod Urpínom a celý organizačný štáb tak mal na prípravu napokon tri roky namiesto pôvodne „šibeničných“ dvoch. Samozrejme, treba dodať, že k bezproblémovému priebehu podujatia prispela aj pripravenosť športovísk vo Zvolene, Detve, Badíne a Slovenskej Ľupči, kde sa odohrávali zápasy turnajov v kolektívnych športoch.

Primátor a prezident OV Ján Nosko: V duchu nášho sloganu sme zažiarili

Primátor Banskej Bystrici Ján Nosko pôsobil ako prezident organizačného výboru podujatia. „Som veľmi rád, že po troch rokoch intenzívnych príprav máme za sebou veľmi úspešný týždeň. Odozva zo strany predstaviteľov Európskych olympijských výborov je veľmi dobrá. Teší ma, že aj malé mesto ako Banská Bystrica dokáže konkurovať veľkým metropolám. Teší ma, že športovú infraštruktúru sme dokázali pripraviť tak, aby spĺňala všetky kritériá zo strany technických delegátov a že aj v budúcnosti budú tieto športoviská slúžiť mladým športovcom.

Ján Nosko.
Ján Nosko.
Foto
TASR/Ján Krošlák

Máme na to, aby sme takéto podujatie dokázali zorganizovať aj v budúcnosti, pretože máme ľudí, ktorí všetko vedia zabezpečiť do najmenšieho detailu. Verím, že nielen zahraniční hostia, ale aj my - domáci si z podujatia odnášame silné zážitky a nezabudnuteľné spomienky na cely život. Ďakujem za podporu všetkým, ktorí nám verili a všetkým, ktorí prispeli k spoločnému úspechu. Podarilo sa nám ísť v duchu nášho sloganu a zažiarili sme,“ uviedol. Pripomeňme, že slogan podujatia znie „Pripravení zažiariť“.

Primátor vyzdvihol, že mesto aj región počas EYOF ožili mladosťou, pulzoval tu šport a obyvatelia si mohli vybrať aj z bohatej ponuky sprievodných podujatí, aby si podujatie vychutnali. „Teší ma aj vysoká návštevnosť. Navštívil som všetky športoviská a všade vládla dobrá atmosféra. Teší ma aj prístup viac než tisícky dobrovoľníkov, ktorí s úsmevmi na tvárach vítali návštevníkov a usmerňovali ich. Za veľmi inšpirujúci pre budúcich organizátorov považujem koncept Športového parku EYOF s piatimi športoviskami pohromade a s jeho dobrou dostupnosťou,“ konštatoval.

Krátko pred záverom podujatia Ján Nosko prezradil, že najviac sa obával, ako do jeho priebehu zasiahne šírenie ochorenia COVID-19. „Pripravovali sme sa na to. Vytvorili sme karanténne centrum, aby sme v prípade potreby vedeli izolovať infikovaných.“ Dodal, že mal trochu obavy aj z toho, ako bude fungovať stravovanie. „Z každej strany som však počúval vyjadrenie spokojnosti. Podarilo sa na to zorganizovať fajn.“ To platí aj pre kvalitu športovísk.

„V piatok som sa zúčastnil na stretnutí šéfov výprav a nikto nevzniesol žiadne pripomienky. To ma príjemne prekvapilo,“ pochvaľoval si. „Pokiaľ sa v organizácii vyskytli malé nedostatky, operatívne sme ich riešili a odstránili sme ich.“

Prezident EOV Spyros Capralos na záverečnej tlačovke prezradil, že primátor mesta na piatkovom stretnutí zmienil úvahy o tom, že Banská Bystrica by sa v budúcnosti mohla uchádzať aj o organizovanie zimného EYOF. „Myslím si, že máte na to schopnosti a možnosti,“ povedal Capralos.

Čo na to Ján Nosko? „Zimný EYOF má v porovnaní s letným približne polovičný rozmer, takže by sme si možno trúfli aj naň. Samozrejme, toto podujatie si vyžaduje určitú infraštruktúru, ktorú v regióne máme. Problémom sú snehové podmienky. Ale celkove Banská Bystrica má na usporiadanie aj takéhoto podujatia.“

Peter Hamaj: Všetky športoviská navštívilo zhruba 150-tisíc ľudí

Peter Hamaj.
Peter Hamaj.
Foto
TASR/Ján Krošlák

Výkonný riaditeľ OV EYOF 2022 Peter Hamaj začal svoje vystúpenie slovami: „V prvom rade som veľmi hrdý na členov organizačného výboru, pretože vykonali obrovské množstvo práce. Na 99 percent sme splnili, čo sme si naplánovali. Nikto z nás netušil, že takéto veľké podujatie môžeme zorganizovať bez závažných chýb a problémov. Nejaké menšie sa objavili, ale náš tím bol skvelý v tom, že keď ľudia informovali o nejakom probléme, hneď prišli aj s návrhom na jeho riešenie. Neobjavilo sa nič zásadné, čo by nás ,rozhodilo´. Musím vyzdvihnúť aj tisícsto dobrovoľníkov, ktorí prejavili veľké nadšenie a súdržnosť.“

Na letnom EYOF bola vysoká návštevnosť športových súťaží a viacerí účastníci vďaka tomu vyzdvihovali výbornú atmosféru. Na športovej gymnastike na zimnom štadióne bolo napríklad v stredu 1744 divákov (mimo akreditovaných), čo je pre tento šport na Slovensku (na rozdiel od zahraničia...) nevídané číslo. „Všetky športoviská navštívilo zhruba 150-tisíc ľudí a ďalších okolo 60-tisíc Fan zónu. To sú naozaj krásne čísla. Aj mediálne pokrytie podujatia bolo veľmi dobré, čo prinieslo veľkú propagáciu pre mesto, región, aj Slovensko ako také,“ uviedol Peter Hamaj.

Malá ilustrácia skvelej atmosféry EYOF - nálada medzi členmi slovenskej výpravy cestou ulicami mesta na otvárací ceremoniál podujatia.
Malá ilustrácia skvelej atmosféry EYOF - nálada medzi členmi slovenskej výpravy cestou ulicami mesta na otvárací ceremoniál podujatia.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Za najväčší zážitok pre seba označil výkonný riaditeľ OV EYOF otvárací ceremoniál podujatia v nedeľu 24. júla večer vo Fan zóne pod Pamätníkom SNP. „Uchvátilo ma, koľko ľudí tam prišlo a aké nadšenie prejavovali. Najviac si budem pamätať usmievavých dobrovoľníkov,“ prezradil Peter Hamaj a dodal: „Asi najviac sme sa obávali toho, aký bude prístup ľudí v meste a v regióne, pretože dlhší čas sme pociťovali určitú nevôľu k hosteniu tohto podujatia v Banskej Bystrici, ale veľmi ma potešilo, že sa to otočilo a že sme pociťovali nadšenie ľudí.“

Letnému EYOF celý týždeň žičilo počasie (dokonca bolo až prihorúco), ale na samý záver sa pokazilo. Keďže na sobotu predpoveď veštila veľký lejak, došlo k dohode, že z otvoreného priestranstva Fan zóny ho presunú do haly na Štiavničkách. A keďže v hľadisku je len zhruba osemsto miest, z každej výpravy sa na ňom môže zúčastniť maximálne desať ľudí. „Z kapacitných dôvodov bude ceremoniál tvoriť len protokolárna časť, teda odovzdanie organizátorskej štafety nasledujúcemu hostiteľovi EYOF v roku 2023 - slovinskému Mariboru. Museli sme vypustiť kultúrnu časť. A mrzí ma, že z uvedených dôvodov sa nevieme verejne poďakovať tomu množstvu dobrovoľníkov,“ vysvetlil Hamaj.

Majerčák: Najviac dala zabrať príprava športovísk na gymnastiku a atletiku

Športový riaditeľ EYOF 2022 Marek Majerčák konštatoval, že na margo športovej stránky podujatia počul len pozitívne ohlasy. Športoviská boli hodnotené ako výborné a úroveň súťaží ako veľmi vysoká. Osobitne vyzdvihol volejbal a športovú gymnastiku. Zúčastnení volejbalisti sú vekovo už na prahu seniorskej kategórie a gymnastických účastníkov EYOF hneď ďalší týždeň čakajú juniorské a seniorské majstrovstvá Európy v Mníchove.

Športová gymnastika si v Banskej Bystrici užila takú vysokú návštevnosť, ako na Slovensku hádam ešte nikdy.
Športová gymnastika si v Banskej Bystrici užila takú vysokú návštevnosť, ako na Slovensku hádam ešte nikdy.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Pokiaľ ide o prípravu športovísk, za najväčšiu výzvu považoval Marek Majerčák postavenie gymnastického pódia so všetkými náradiami na ploche zimného štadióna. „Bolo to logisticky najzložitejšie. Na ilustráciu – gymnastické vybavenie nám doručili deviatimi kamiónmi. Pritom treba povedať, že tento starý zimný štadión, aj keď bol renovovaný, nebol stavaný na multišportové podujatia. Druhá najzložitejšia bola atletika, pretože to je najkomplexnejší šport. V princípe rovnaké zázemie, aké je na hlavnom štadióne, sme museli vybudovať aj na susednom tréningovom. Príprava týchto športovísk nám dala najviac zabrať,“ povedal.

Prezidentka Slovenskej gymnastickej federácie Monika Šišková nám po tlačovke prezradila, že dve sady špičkového gymnastického náradia, ktoré boli privezené na EYOF, zostanú na Slovensku. Takže aj to je súčasť dedičstva organizácie tohto podujatia pre náš šport.

Jeden z najúspešnejších EYOF pre slovenskú výpravu

K celkovému organizačnému úspechu sa pridal aj športový úspech usporiadateľskej krajiny. Slovenskí športovci získali spolu 6 medailí (2-1-3), čo je vyrovnanie našej historicky najúspešnejšej bilancie v Bathe 1995. Viac medailí ako v Banskej Bystrici získali Slováci len v Győri 2017 (desať) a v Belehrade 2007 (osem), kde k tomu však výdatne prispeli športovci z iných ako tradičných športov v programe EYOF (z rýchlostnej kanoistiky, resp. zo stolného tenisu).

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV