Športové aktuality
7 min. čítania

Z časopisu OLYMPIC.sk predstavujeme slovenské tromfy v Tokiu: CSEMEZ chce ísť do Tokia po medailu, v Paríži bude ešte lepší

Marián Ragula pre OLYMPIC.sk
Andrej Csemez zdolal Španiela Miguela Cuadrada Entrena vo štvrťfinále Európskych hier v Minsku i v rovnakej fáze olympijskej kvalifikácie.
Foto
TASR - Martin Baumann

Podarilo sa, 25-ročné čakanie na slovenského olympionika v boxe sa skončilo. Miestenku do Tokia si vybojoval Andrej Csemez v kategórii do 75 kg. Trénuje ho prezident Slovenskej boxerskej federácie Tomi „Kid“ Kovács. Obom sa splnil sen.

V našom časopise OLYMPIC.sk jar/leto 2021, ktorý vyjde v prvej júlovej dekáde, Andreja Csemeza predstavil Marián Ragula.

ANDREJ CSEMEZ

Nar. 6. mája 1998 v Šali ● Člen KO Box Clubu a Národného športového centra ● Tréner: Tomi „Kid“ Kovács ● Úspechy: 3. miesto v olympijskej kvalifikácii v Paríži a postup na OH v Tokiu, 1. miesto na MEÚ 2018, 3. miesto na EH 2019 v Minsku, 3. miesto na MEJ 2016, 5. miesto na ME 2017, 9. miesto MS 2017.

Veľkú zásluhu na úspechu slovenského reprezentanta má práve Kovács. Vedie ho už od jeho 12 rokov. Bandi, ako volajú priatelia Andreja Csemeza, mal Tokio v hlave už od roku 2016, keď získal bronz na ME juniorov. „Zorganizoval som mu vtedy menšiu oslavu, počas ktorej mi povedal, že sme len na začiatku. Vraj chce pracovať viac a pôjde na OH 2020. Zaskočil ma, pretože som ho vnímal aj ako chlapca, ktorý sa vedel na tréningoch ,uliať´, keď som sa otočil,“ zaspomínal si s úsmevom tréner.

PRERUŠENÁ KVALIFIKÁCIA

Po spomínanom rozhovore Csemez výrazne zmenil prístup, do tréningov dával maximum a ako jeden z najmladších sa prebojoval na MS 2017 v Hamburgu. V 1. kole vyradil vicemajstra Ázie a skončil deviaty. Nasledoval titul na majstrovstvách Európskej únie 2018 či bronz na Európskych hrách 2019 v Minsku, kde si užil atmosféru multišportového sviatku. Na záverečnom ceremoniáli bol vlajkonosič slovenskej výpravy.

Všetko smerovalo k olympijskej kvalifikácii, ktorá bola na programe v marci 2020 v Londýne. To už aj v Európe naplno prepukla pandémia koronavírusu. V úvode Csemez zvíťazil nad Ryszardom Lewickým z Poľska 5:0 na body, no pred súbojom so Španielom Miguelom Cuadradom Entrenom podujatie prerušili. „Boli sme presvedčení, že ho zdolá. Bandi bol perfektne pripravený,“ vracia sa k Londýnu 2020 Kovács.

Práve Andrej Csemez bol pred vyše rokom prvý slovenský športovec s pozitívnym testom na nový koronavírus a mesiac strávil v karenténe. Práve v tom čase rozhodli o preložení OH v Tokiu o rok. „Bol smutný, pretože mal jasný cieľ a zrazu sme nevedeli, čo bude,“ uviedol Tomi Kid.


Andrej Csemez bol na záverečnom ceremoniáli Európskych hier 2019 vlajkonosič slovenskej výpravy.

Andrej Csemez bol na záverečnom ceremoniáli Európskych hier 2019 vlajkonosič slovenskej výpravy.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

DOBA NEISTOTY

Nový termín a dejisko kvalifikácie kompetentní viackrát menili, na Slovensku navyše zastavili ligu i súťaže. Tréner preto využil kontakty v zahraničí a manažérske schopnosti. „Museli sme byť stále v príprave, cestovali sme do Maďarska, Poľska, Rakúska či Srbska. Vyhľadával som nové možnosti, aby bol motivovaný a sústredený. Trénovať bez konkrétneho cieľa je to najhoršie,“ opísal ťažké obdobie.

Tomi „Kid“ našiel inšpiráciu aj na Kube, keď tam bol podpísať memorandum o spolupráci. „Pozvali ma do olympijského centra, kde bol reprezentačný tréner a s ním ďalších sedem-osem trénerov. K tomu fyzioterapeut, mentálny tréner či kuchár. Bol som ohromený a zároveň smutný, keď som si uvedomil, na čo sa my hráme. Všetko som robil na kolene a bol som tréner, manažér, masér či psychológ v jednom.“

Po návrate domov začal rozmýšľať nad vytvorením tímu, aby mu zostal na starosti len tréning. Ešte viac si to uvedomil v závere uplynulého roka, keď mal Csemez problémy s ramenom. „Pripojil sa k nám fyzioterapeut Jakub Kmeťko. Bandimu veľmi pomohol. V ľavom ramene mal odtrhnuté labrum, niekedy už ani nevládal dotrénovať. Jakub je doteraz člen nášho minitímu spolu s odborníkom na zdravú výživu Matejom Brnom. Ten sa stará o stravu, pitný režim a rieši tiež nutričné hodnoty Bandiho. Nie je nás síce veľa, ale každý robí svoju prácu na sto percent. Tak som si to vždy predstavoval.“

Pozícia mentálneho kouča zostala Tomimu, keďže Bandiho pozná najlepšie: „Ťažko pustí neznámeho k sebe. Ak sa v niekom sklame, už mu nedokáže odpustiť. V tom je ťažšia povaha, ale je to veľmi dobrý a priamy človek.“

SEN O TOKIU SI SPLNIL V PARÍŽI

Kvalifikáciu z Londýna napokon presunuli do Paríža. Andrej pokračoval 4. júna 2021 tam, kde skončil 15 mesiacov predtým. V ringu ho čakal Miguel Cuadrado Entreno. „Bol som prekvapený, aký bol Bandi pokojný a vysmiaty, skôr upokojoval on mňa,“ opísal záverečné okamihy pred zápasom Tomi Kid. Prvé kolo síce patrilo Španielovi, ale v ďalších dvoch dominoval slovenský reprezentant a zvíťazil 5:0 na body. Od Tokia ich v tom okamihu delilo jediné víťazstvo.

V ceste im stál Lancelot Proton De La Chapelle z Belgicka. „Ten duel som si už užíval. Boli sme presvedčení, že nás nič nezastaví. Bol to technický a taktický zápas, Bandi ho zvládol bez problémov.“ Nasledovali dojímavé oslavy v ringu, potom pri symbolickom preberaní olympijskej miestenky a napokon aj v hoteli. „Bandi sa rozplakal od radosti, pri ňom aj my ostatní. Uvedomili sme si, koľko rokov driny bolo za týmto úspechom…“

Poslední slovenskí boxeri na OH boli v Atlante 1996 Peter Baláž a Gabriel Križan. Po štvrťstoročí sa pod piatimi kruhmi predstaví Andrej Csemez. „Je to najväčší úspech mojej kariéry. Vždy som sníval o tom, že dostanem svojho zverenca na OH. Myslím si, že som úspešný tréner, aj keď doma nie. V zahraničí ma však uznávajú a z Maďarska som už dostal ponuku,“ prezradil Kovács. Svojich zverencov v K. O. Box Clube však neopustí. „Postup na olympiádu je obrovský úspech pre celé Slovensko, no nie sme z neho ,uletení´. On zostal Bandi z Dolných Salíb a ja Tomi Kovács z Matúškova. Ďalej skromne pracujeme a ideme si plniť sny.“

Prínos trénera ocenil aj samotný Csemez: „Bez Tomiho by som do Tokia nepostúpil, z 50 percent je to jeho zásluha. Robí všetko, aby som nemal žiadne starosti a mohol myslieť len na box.“

Andrej Csemez
Andrej Csemez.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

NIČ NEPODCENIA

Po prílete domov si úspešný boxer tri dni oddýchol na rybačke a v pondelok 14. júna odštartoval prípravu na OH. „Vypracovali sme podrobný plán, v Národnom športovom centre konzultujeme prípravu aj vzhľadom na časový posun. K dispozícii máme tiež špeciálny stan, ktorý simuluje podmienky, aké budú v Japonsku - teplota 30 stupňov Celzia a vlhkosť 70 %. Všetko riešime s odborníkmi, nič nepodceníme,“ ubezpečuje Tomi Kid. Po úspechu sa mu ozvali reprezentácie z Maďarska aj Rakúska, že sú mu k dispozícii pre prípadné sparingy. „To je tiež vítaná pomoc, časť prípravy absolvujeme v Maďarsku.“

Ešte predtým jeho zverenec absolvoval liečbu nosa, ktorý si zranil v Paríži. Nenastúpil tam ani na semifinále a uspokojil sa s bronzovou medailou. „V nose som mal hematóm. Tomi mi vybavil lekára, ktorý mi to narezal, aby mi vytiekla krv. Potom sme boli ešte dvakrát na kontrole, je to v poriadku. Prvý týždeň v príprave som ešte nesparoval, ale to sme ani nemali v pláne,“ prezradil Andrej Csemez.

V kategórii do 75 kg sa v Tokiu predstaví 24 najlepších boxerov zo všetkých kontinentov. „Viacerých z nich som už zdolal. Nelietam v oblakoch, ale toto nie je koniec našej cesty, ale začiatok. Chcem minimálne medailu,“ hovorí odhodlane 23-ročný boxer. „Samozrejme som rád, že to tak berie a verím mu. Zároveň som presvedčený, že o tri roky počas OH 2024 v Paríži bude ešte lepší. Stále má rezervy,“ dodal Tomi Kid.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV