Športové aktuality
Baku / XV. letný EYOF
4 min. čítania

Z EYOF v Baku len jeden bronz

Foto
SOŠV - Andrej Galica

Na XV. letnom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v Baku 21. – 27. júla súťažilo aj 45 slovenských športovcov. Domov sa vrátili len s jednou bronzovou medailou. Rovnako chudobnú bilanciu predtým Slováci na letnom EYOF dosiahli len dvakrát – v Esbjergu 1999 a v Trabzone 2011.

Európske multišportové podujatie, tentoraz pre športovcov vo veku 14 až 18 rokov, sa do metropoly Azerbajdžanu vrátilo po štyroch rokoch. V roku 2015 sa tam konali I. európske hry. Ako dedinu športovcov organizátori využili komplex, ktorý bol vybudoval ešte pre toto podujatie. Veľkorysé priestory by postačili aj pre dvojnásobný počet účastníkov... Na vysokej úrovni boli aj športoviská.

V medailovom rebríčku krajín Slovensko až na 36. mieste

Pre športovcov v mládežníckom veku je EYOF často prvou vážnou výkonnostnou konfrontáciou so zvyškom Európy. Najlepšie z nej vyšlo Rusko so zbierkou 28 zlatých, 17 strieborných a 21 bronzových medailí pred Veľkou Britániou (11-12-2) a Tureckom (11-6-10). O našu jedinú medailu – bronzovú – sa v cestných pretekoch s hromadným štartom zaslúžil cyklista Martin Svrček. Slovensko medzi 48 účastníckymi krajinami obsadilo v medailovom rebríčku až 36. miesto.

Pred dvoma rokmi v maďarskom Győri získali Slováci rekordných 10 medailí (1-4-5), až sedem však v rýchlostnej kanoistike. Tá bežne v programe EYOF nefiguruje, Maďari si ju vybrali ako voliteľný šport.

Slovenská výprava na XV. Európskom olympijskom festivale mládeže 2019 v Baku.
Slovenská výprava na XV. Európskom olympijskom festivale mládeže 2019 v Baku.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

„Som presvedčený, že naši športovci zo seba vydali maximum, hoci výprava získala len jednu medailu. Odniesli sme si však viacero pekných umiestení v prvej tretine výsledkovej listiny. Tie dokazujú, že naši športovci vedia konkurovať aj športovcom z krajín, kde sa športu prikladá oveľa väčšia váha ako na Slovensku,” vyjadril sa k medailovej bilancii Slovenska vedúci našej výpravy Boris Demeter.

V Baku sa súťažilo v 10 športoch (ako voliteľný si domáca krajina vybrala zápasenie), Slovensko malo zastúpenie v siedmich – výlučne individuálnych. V basketbale, hádzanej a vo volejbale sa žiadny náš tím nekvalifikoval. SOŠV do Baku vyslal 73-člennú výpravu, z toho 45 športovcov – 15 atlétov, 8 plavcov, 6 džudistov, po 5 zápasníkov aj cyklistov, 4 tenistov a 2 gymnastov.

Bronz v cyklistike, dvakrát bol blízko v atletike 

Najvýraznejším športovcom bol v našej výprave bronzový cyklista Martin Svrček. Bronz získal v konkurencii až 82 pretekárov. Stal sa tretím slovenským cyklistom v histórii letného EYOF, ktorý získal medailu. Pred ním sa to podarilo neskoršiemu úspešnému profesionálovi Matejovi Jurčovi v Esbjergu 1999 a potom Dávidovi Zverkovi v Trabzone 2011. Zhodou okolností na oboch spomínaných EYOF sa práve bronzoví cyklisti postarali o jedinú slovenskú medailu – takisto ako teraz Svrček...

Bronzový cyklista Martin Svrček s medailou.
Bronzový cyklista Martin Svrček s medailou.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

„Vyzdvihnúť by som chcel aj vynikajúce 4. miesta Viktórie Forster v behu na 200 m a Filipa Revaja v behu na 800 m. Veľmi smoliarske preteky si ,odskákal´ skokan do diaľky Adam Hriň, ktorý svojím druhým najlepším pokusom v kvalifikácii siahal na medailové pozície, avšak vo finále si natrhol stehenný sval a preteky sa preňho skončil predčasne,” komentoval vedúci slovenskej výpravy.

Slováci niekoľkokrát prekonali slovenské mládežnícke rekordy. Napríklad len 16-ročný plavec František Jablčník utvoril časom 4:29,93 min nový juniorský rekord na 400 m pol. pret. Rekord SR 14-ročných žiačok pokorila Olivia Ana Šprláková-Zmorová, ktorá 800 m v. sp. zaplávala za 9:02,62 min. Slovenský dorastenecký rekord v behu na 2000 m prek. časom 6:54,03 min utvorila atlétka Lucia Šišoláková.

Skvelý výkon povedala aj tenistka Salma Drugdová, ktorá sa na EYOF v Baku prebojovala medzi najlepšiu osmičku. Vo štvrťfinálovom súboji sa jej nepodarilo zdolať favoritku z Ruska Šolokovú.

Tenistka Salma Drugdová sa vo dvojhre prebojovala medzi najlepšiu osmičku tenistov na EYOF 2019 v Baku.
Tenistka Salma Drugdová sa vo dvojhre prebojovala medzi najlepšiu osmičku tenistov na EYOF 2019 v Baku.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

O dva roky v Banskej Bystrici

„Chcem sa celej výprave poďakovať, že od atlétov až po zápasníkov sme na EYOF v Baku tvorili konzistentný tím, v ktorom bolo vidieť ochotu rozprávať sa, spolupracovať a navzájom sa rešpektovať,” dodal vedúci výpravy Boris Demeter. Verí, že XVI. letný EYOF v Banskej Bystrici v roku 2021 prinesie nielen odhodlané výkony našich mladých športovcov, ale i medaily. Máme dva roky na to, aby sme sa na EYOF 2021 poriadne pripravili – aj po športovej stránke...

Baku vysledky
Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV