Športové aktuality
4 min. čítania

Z návštevy SOV vo Vancouvri: počas ZOH 2010 bude rébusom doprava a koordinácia

Na ZOH 2010 vo Vancouvri divak za muzske hokejove finale zaplati v priemere 790 dolarov

BRATISLAVA 12. decembra (SITA) - Organizátori najbližšej zimnej olympiády 2010 vo Vancouveri (12. - 28. februára) pre viac ako päťtisíc jej účastníkov pripravili dve olympijské dediny. Jednu s kapacitou 2550 obyvateľov bude priamo vo Vancouvri, druhú stavajú 120 kilometrov od hlavného dejiska ZOH vo Whistleri. V tejto druhej dedine, ktorá je už na 50 percent postavená, nájde dočasný domov 2750 športovcov, trénerov a funkcionárov, ktorí budú o olympijské pocty bojovať v alpskom a klasickom lyžovaní, v biatlone, v bobovom a sánkarskom športe, či snoubordingu.
Whistlerská dedina, ktorá bude postavená systémom drevených montovaných domov, ktoré sa do tejto lokality dajú doviezť kamiónmi, je od centra Vancouveru vzdialená 120 kilometrov a cesta medzi oboma strediskami trvá dve a pol hodiny autom. V zimných podmienkach, aj keď zatiaľ bez snehu, ju tento týždeň zažil športový riaditeľ Slovenského olympijského výboru Roman Buček, ktorý sa v piatok vrátil z dvojdňovej koordinačnej porady so zástupcami organizačného výboru ZOH 2010 vo Vancouvri.
"Kanadskí organizátori túto dedinu začali stavať ako malé mestečko na nejakej bývalej skládke komunálneho odpadu, respektíve väčšej sutine - a po olympiáde by mala slúžiť ako hotely, turistické ubytovne a zariadenia cestovného ruchu. Všetky domy tam budú mať maximálne štyri poschodia a pokiaľ ide o riešenie samotných bytov, Kanaďania nám ponúkli niekoľko typov, z ktorých si môžeme vybrať. Priamo na mieste sme sa presvedčili, že s ubytovaním by problémy nemali byť, no cesta medzi Vancouverom a Whistlerom bude pre všetkých dosť veľkým rébusom. My sme tam išli teraz, keď v horách Britskej Kolumbie ešte nie je sneh, čo tam však bude vo februári 2010, to si neviem predstaviť. Bude to zložité," zdôraznil Roman Buček.
Ako športový riaditeľ SOV ďalej uviedol, zástupcovia Slovenska sa s predstaviteľmi organizačného výboru ZOH 2010 stretli ako približne 70. krajina z avizovanej osemdesiatky štátov, ktorých športovci by na tejto olympiáde mali štartovať. "Terajšie stretnutie sme využili najmä na to, aby sme už priamo na mieste dohodli celú logistiku, prekonzultovali colné predpisy, prepravu materiálu, tovaru, športového výstroja a podobných komodít, bez ktorých naši športovci a tréneri nebudú môcť vo Vancouvri fungovať," konštatoval Roman Buček.

Podľa neho ďalším rébusom, ktorý poriadne preverí schopnosti realizačných tímov a funkcionárov jednotlivých národných misií, bude koordinácia každodenného pohybu športovcov nie iba na jednotlivé súťaže, ale aj tréningy a rôzne ceremoniály. S tým všetkým úzko súvisí komunikácia medzi dvoma strediskami ZOH 2010, medzi Vancouvrom, kde budú všetky športy na ľadovej ploche a v neďalekom Cypresse akrobatické lyžovanie a spomínaným Whistlerom (hlavné lyžiarske centrum ZOH 2010, pozn.).
"Kanaďania nám sľúbili, že medzi dejiskami športov budú v krátkych časových intervaloch premávať autobusy, no ak súčasná široká cesta sa zúži iba na dva prúdy, bude tam poriadna tlačenica," tvrdí Roman Buček. Špeciálnou úlohou bude vyhovieť predpisom Britskej Kolumbie pri dovoze potravín, mliečnych výrobkov, alkoholických nápojov, ktorými budeme chcieť zásobiť tradičný Slovenský dom. "Tamojšie prísne predpisy a najmä povolené kvóty pre tieto komodity musíme riešiť s veľkým predstihom, aby sme sa vyhli zbytočným problémom," dodal športový riaditeľ SOV Roman Buček.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV