Šport a olympizmus
3 min. čítania

Z neznámej cesty sa stala priorita číslo jeden. Šermiar Fazekas sníva o olympijských hrách

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Árpád Fazekas.
Foto
Národné športové centrum

Šerm je dnes pre Árpáda Fazekasa prioritou. Spočiatku nedosahoval úspechy ako jeho kolegovia a trvalo, kým si šport obľúbil. No nevzdal sa a stále napreduje. Jeho cieľom sú olympijské hry. Člen Juniorského olympijského tímu 2022 však vie, že má pred sebou ešte dlhú cestu.

So šermom Árpád začal, keď mal sedem. Chvíľku mu trvalo, kým si tento šport obľúbil, ale teraz už nič neľutuje a je rád, že išiel týmto smerom. V mladom veku nedosahoval úspechy ako jeho kolegovia a práve to ho motivovalo , aby trénoval viac.

„Začať so šermom bolo pre mňa niečo ako vybrať sa úplne neznámou cestou, pretože som o tom športe nič nevedel. Oslovil ma až neskôr. Keď som ho spoznal lepšie, už som pri ňom chcel ostať,“ spomína člen Juniorského olympijského tímu 2022 na svoje začiatky.

INFOBLOK: Slovenský olympijský a športový výbor a Nadácia SOŠV zostavuje z 25 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporili tento rok sumou celkovo 60 000 eur. „Som veľmi vďačný, že som sa dostal do Juniorského olympijského tímu a budem robiť všetko preto, aby som sa v ňom aj udržal a aby som dokázal, že neurobili chybu, keď ma tam vybrali,“ hovorí Árpád Fazekas.

Cieľom sú olympijské hry

Boli aj časy, keď chcel so športom nadobro skončiť. „Potom však prišiel môj prvý väčší úspech na neoficiálnych majstrovstvách sveta. To bol ten moment, keď som si povedal, že šerm je to, čo chcem ešte robiť dlhú dobu,“ dodáva talentovaný športovec zo Šamorína.

Člen Klubu šermu Šamorín považuje za svoj najväčší úspech 10. miesto z MS kadetov 2021 v Káhire . Na tohtoročných MS juniorov v Dubaji obsadil zverenec Jozefa Nagya s reprezentačnými kolegami 7. miesto v tímovej súťaži. „Môj najväčší cieľ je vyhrať zlato na olympijských hrách. Aby sa mi to podarilo, musím vylepšiť ešte veľa vecí,“ hovorí.

Šerm má prednosť pred všetkým

Bežný tréningový deň začína študent gymnázia Milana Rastislava Štefánika v Šamoríne tak, že si ráno pred školou ide zabehať alebo ide do fitka. „Po škole mávam podľa dohody s trénerom individuálne tréningy, ale tie nie sú každý deň. A večer od šiestej do deviatej máme tréning. Na školu mi ostáva menej času, ako by bolo potrebné, ale prioritou je pre mňa šerm,“ priznáva.

Uznáva, že šerm mu zaberá veľmi veľa času, pre čo nie vždy stihne všetko, čo by chcel. „Ale vôbec to neľutujem a nehodlám so šermom skončiť, pretože je to hlavná vec v mojom živote, ktorá ma napĺňa . Dúfam, že zažijem vďaka šermu ešte veľa skvelých zážitkov,“ dodáva Fazekas.

Sústredenie je kľúčové

Šerm je šport, v ktorom je okrem perfektnej fyzickej pripravenosti potrebná aj psychická odolnosť a absolútne sústredenie. „Už niekoľko mesiacov spolupracujem s mentálnym koučom, ktorý mi ukazuje spôsoby ako sa sústrediť na to, čo robím a všetko ostatné ignorovať.“

18-ročný šermiar sa pripravuje aj na náročný prechod do seniorskej kategórie. „Je obrovský rozdiel medzi juniorskou a seniorskou kategóriou. Seniori pracujú z oveľa menšej vzdialenosti ako juniori. To ich vlastne núti neustále sa koncentrovať. Aby som im vedel konkurovať, potrebujem zlepšiť taktickú časť môjho šermu a vylepšiť rôzne technické chyby.“

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV