Športové aktuality
4 min. čítania

Z vydareného seminára pre lektorky a cvičenky projektu Vykročte za zdravím vo Vysokých Tatrách

Ivana Motolíková

VYSOKÉ TATRY/BRATISLAVA 19. septembra (SOV) - Slovenský olympijský výbor (SOV) prostredníctvom svojej komisie pre ženy a šport, ktorú vedie Maria Mracnova, už štvrtý rok úspešne zastrešuje projekt Vykročte za zdravím.

V priebehu tokto roku sa do projektu celoročne zapojilo až 13 regionálnych olympijských klubov. Na regionálnej úrovni pravidelne cvičí minimálne dvakrát do týždňa viac ako tristo cvičeniek. Na viacerých miestach sa však zapájajú aj muži.
 
V termíne 15. - 18. septembra zorganizoval SOV pre lektorky a cvičenky zo šiestich olympijských klubov (OK Bratislava, OK Košice, OK Liptov, OK Michalovce, OK Prievidza a OK Spišská Nová Ves) prvý z tohtoročných celoslovenských seminárov. Stret

Momentka z jedného cvičenia. FOTO: IVANA MOTOLÍKOVÁ
Momentka z jedného cvičenia.
Foto
IVANA MOTOLÍKOVÁ
Na začiatku cvičenia nordic walking. FOTO: IVANA MOTOLÍKOVÁ
Na začiatku cvičenia nordic walking.
Foto
IVANA MOTOLÍKOVÁ

nutie sa konalo vo Vysokých Tatrách v Hornom Smokovci, kde 32 účastníčiek našlo ideálne podmienky na rôznorodé pohybové cvičenia v telocvični či v bazéne Grandhotela Bellevue, aj na pohyb v krásnom prírodnom prostredí našich veľhôr.
 
Prvú cvičebnú hodinu viedla inštruktorka zo Spišskej Novej Vsi Irena Kovalčíková. Od nej sa účastníčky seminára hneď naučili niečo nové. Ženy zo Spišskej Novej Vsi na cvičenia pravidelne využívajú aj krátke palice, aké v minulosti slúžili na pohybové cvičenia dorasteniek počas spartakiády. Cvičenie vo svižnom tempe dalo všetkým zabrať, no pomohlo „prebrať” sa po dlhej ceste.
 
Druhú hodinu si pripravila Viera Plávková z OK Liptov. Palice vymenili účastníčky za overbaly (špeciálne lopty), ktoré obohatili jednotlivé časti hodiny či už pri aerobikových alebo posilňovacích cvičeniach. Potešilo, že olympijské kluby využívajú na spestrenie jednotlivých cvičebných hodín rôzne pomôcky (overbaly, expandery, balančné podložky, podložky na jógu či palice na nordic walking), ktoré SOV zakúpil vďaka finančnej podpore MŠVVŠ SR a Olympijskej solidarity MOV.
 
Druhý deň sa účastníčky seminára rozdýchali na hotelovej terase ešte pre raňajkami. Hodinu cvičenia pilates viedla Tatiana Luberdová z OK Košice. Tá sa nielen v Košiciach, ale aj v Malej Ide venuje najmä najstarším cvičenkám, z ktorých viaceré prekročili sedemdesiatku. Práve tieto cvičenia pomáhajú ženám uvedomovať si správne držanie tela a správne dýchanie, ktoré je dôležité nielen pri športových aktivitách ale i v bežnom živote.

Účastníčky seminára pri Olympijskom lese v Tatranskej Lesnej. FOTO: IVANA MOTOLÍKOVÁ
Účastníčky seminára pri Olympijskom lese v Tatranskej Lesnej.
Foto
IVANA MOTOLÍKOVÁ

Následne sa účastníčky pod vedením päťnásobnej olympioničky v sánkovaní a teraz už aj certifikovanej inštruktorky nordic walkingu Márie Jasenčákovej vydali s paličkami zo Starého Smokovca do Tatranskej Lomnice. Cestou sa zastavili aj pri Olympijskom lese v Tatranskej Lesnej, kde im predseda environmentálnej komisie SOV Juraj Bobula pripomenul katastrofu, ktorá postihla Vysoké Tatry v roku 2004. Práve SOV bol jednou z prvých organizácii na Slovensku, ktoré sa rozhodli pomôct pri odstraňovaní následkov kalamity a pri výsadbe nových stromčekov. Koniec dňa vyplnil výlet lanovkou z Tatranskej Lomnice na Skalnaté Pleso.
 
V sobotu ráno účastníčky vonku ešte stihli loptové hry pod vedením Heleny Lasovej z OK Michalovce. Po raňajkách sa v dôsledku škaredého upršaného počasie rýchlo improvizovalo v podobe ďalšieho cvičenia v hotelovej telocvični. Viedli ho Tatiana Luberdová a Dana Čechvalová z OK Bratislava.

Cvičenie s loptami pred hotelom. FOTO: IVANA MOTOLÍKOVÁ
Cvičenie s loptami pred hotelom.
Foto
IVANA MOTOLÍKOVÁ

Keď dážď trochu ustal, dámy sa vybrali na Hrebienok a poniektorí aj ďalej na Rainerovu chatu, či k Studenovodským vodopádom. Samozrejme, aby bol program vyvážený, všetky účastníčky mohli relaxovať v hotelovom wellnesse a v kozmetickom salóne. V nedeľu ráno sa riadne ponaťahovali pod vedením Dany Čechvalovej. Zacvičili si aj s cvičenkami z OK Prievidza, ktoré často vystupujú na súťažiach pohybových skladieb.
 
Další seminár v rámci projektu Vykročte za zdravím čaká na účastníčky z OK Prešov, OK Žilina, OK Alojza Szokolyiho Šahy, OK Gemer, OK Nové Zámky, OK Vysoké Tatry a OK Turiec už čoskoro - od 7. do 9. októbra v Piešťanoch. Tento seminár bude mať medzinarodnú účasť, aj s hosťami aj z Českej republiky a Maďarska.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV