SOŠV
Bratislava
6 min. čítania

Z workshopu SOŠV Šport medzi paragrafmi, na ktorom hovorili nielen právnici, ale aj olympijskí medailisti a prezident SOŠV

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Pohľad na auditória Maximum Právnickej fakulty UK v Bratislave, kde prebiehal workshop Šport medzi paragrafmi.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Pohľad na predsednícky stôl na začiatku workshopu. Za rečníckym pultom rektor UK Marek Števček, vedľa neho prezident SOŠV Anton Siekel, štátny tajomník MŠVVŠ SR pre šport Jozef Gӧnci a dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda.
Pohľad na predsednícky stôl na začiatku workshopu. Za rečníckym pultom rektor UK Marek Števček, vedľa neho prezident SOŠV Anton Siekel, štátny tajomník MŠVVŠ SR pre šport Jozef Gӧnci a dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Nielen v súvislosti so Zákonom o športe na Slovensku viac než predtým rezonuje vzťah športu a práva. Bol aj obsahom workshopu „Šport medzi paragrafmi“, ktorý SOŠV 23. mája usporiadal na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Je pozoruhodné, že obe témy worskhopu sa prelínajú v osobe súčasného rektora UK prof. JUDr. Mareka Števčeka, PhD. Nielenže bol aktívny florbalista, ale aj predseda rozhodcovského súdu Slovenského futbalového zväzu, viedol jednosemestrálny kurz športového práva na Paneurópskej univerzite v Bratislave a šéfoval Slovenskej boxerskej federácii. Ako obrovskú tému u nás vníma status športovca a športového klubu a veľmi ho zaujímajú najmä civilné aspekty športového práva, osobitne téma zodpovednosti za škodu, spôsobenú pri športe.

„Na športovom práve ma fascinuje jeho neskutočná interdisciplinarita. Športové právo pokrýva prakticky celý diapazón právneho poriadku – inde niečo podobné nenájdete. V ňom možno ešte viac, než inde, platí, že nemôžete byť odborníkmi na všetko. Vyžaduje sa znalosť veľmi špecifického prostredia športu,“ povedal rektor v úvodnom príhovore pred zhruba 50-členným auditóriom, v ktorom sedeli aj viacerí študenti právnickej fakulty.

„V športovom práve sme za posledné roky na Slovensku veľmi postúpili dopredu, ale mrzí ma, že na rozdiel od Českej republike u nás v tejto oblasti zatiaľ neexistuje judikatúra,“ konštatoval rektor UK. Z medzinárodného diania pripomenul prípad Bosman, ktorý zmenil podobu klubového futbalu v Európe. Súdne rozhodnutie v tomto prípade uprednostnilo právo Európskej únie na voľný pohyb osôb pred sektorovým aj národným právom.

Úvodné slovo profesora Števčeka zapôsobilo predovšetkým smerom k študentom motivačne. „Tento workshop je taký pomyselný lakmusový papierik. Hovorí sa, že kto chce zapaľovať druhých, musí horieť najprv sám. Verím, že aspoň v niektorom z vás som dnes zapálil záujem o športové právo,“ dodal a vyjadril vieru, že aj Právnická fakulta UK bude raz ponúkať študijný program športového práva.

Dekan Právnickej fakulty UK doc. JUDr. Eduard Burda, PhD., na jeho slová hneď reagoval: „V priebehu roka sme schopní pripraviť koncepciu a dať ju na akreditáciu. O dva roky by sme mohli tento študijný program – najreálnejšie doktorandský – spustiť.“

Na worskhope vystúpili právnickí odborníci zo Slovenska a z Česka, ale aj ľudia z oblasti športu. Prezident SOŠV Anton Siekel porovnával podnikateľský svet so športovým. „V oboch platí, že na začiatku sú pravidlá. Keď sa menia, prirodzenú konkurenčnú výhodu má ten, kto sa im čo najskôr prispôsobí,“ povedal a dodal, že on prezident SOŠV má a chce byť mostom, ktorý prepája a zbližuje svety biznisu a športu. Vyjadril sa aj k Zákonu o športe. „Jeho prijatie bolo míľnikom. Zákon treba rešpektovať, ale aj vylepšovať. Právni odborníci musia čo najúčinnejšie komunikovať so športovým hnutím, byť pri tom zrozumiteľní, empatickí a nezabúdať, že v hnutí pôsobí množstvo dobrovoľníkov.“

Na workshope vystúpili aj olympijský víťaz v atletike Matej Tóth a bronzová olympijská medailistka v streľbe a členka MOV Danka Barteková.
Na workshope vystúpili aj olympijský víťaz v atletike Matej Tóth a bronzová olympijská medailistka v streľbe a členka MOV Danka Barteková.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Historicky prvý štátny tajomník pre šport, dvojnásobný olympijský medailista v streľbe Jozef Gӧnci priblížil svoju cestu od špičkového športovca k funkcionárovi a napokon k najvyššiemu štátnemu úradníkovi pre šport. Vyjadril sa, že by bol rád, keby v radoch športových odborníkov dochádzalo k väčšiemu prieniku medzi vzdelaním a praktickými skúsenosťami špičkových športovcov. Veľmi ho trápia zlé vzťahy, ktoré vládnu medzi ľuďmi v slovenskom športe, aj zlá situácia okolo športovej infraštruktúry.

Slovo dostali aj ďalší dvaja olympijskí medailisti. Chodec Matej Tóth približoval okolnosti svojej „kauzy“ z roku 2017, keď mal pre nezrovnalosti v biologickom pase zastavenú činnosť a mesiace bojoval o očistenie svojho mena. Strelkyňa a členka MOV Danka Barteková zase účastníkom workshopu priblížila fungovanie a činnosť Medzinárodného olympijského výboru.

Potešilo veľa otázok z pléna na rôznych rečníkov, ktorých bolo spolu pätnásť. Uvádzame prehľad všetkých tém a rečníkov:

Športové právo – od práce nadšencov po samostatné právne odvetvie

Marek Števček, rektor Univerzity Komenského v Bratislave

V mantineloch biznisu, práva a športu

Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru

Cesta prvého slovenského olympijského medailistu na pozíciu prvého štátneho tajomníka pre šport

Jozef Gönci, olympionik, prvý štátny tajomník pre šport Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky

Výkon práva a povinnosti pri športovej činnosti

Eduard Burda, dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave

Z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave na Slovenský zväz ľadového hokeja

Radoslav Peciar, právnik Slovenského zväzu ľadového hokeja

Vybrané aspekty diváckeho násilia

Adrián Vicena, odborník pre oblasť diváckeho násilia, úrad kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru

Skúsenosti právnika popredného českého futbalového klubu

Marek Šmejkal, právnik AC Sparta Praha, a.s.

Prípustnosť zmlúv o profesionálnom vykonávaní športu na dobu určitú

Andrej Poruban, odborný asistent na Katedre pracovného práva a práva sociálneho zabezpečenia Právnickej fakulty UK v Bratislave, člen legislatívno-právnej a etickej komisie SFZ a člen komory SFZ pre riešenie sporov

Kariéra športového advokáta

Tomáš Gábriš, advokát, pedagóg, člen legislatívno-právnej a etickej komisie SFZ a člen komory SFZ pre riešenie sporov

Ovplyvňovanie výsledkov v športe a postih tohto konania

Jakub Čavoj, oddelenie integrity, Slovenský futbalový zväz

Činnosť Antidopingovej agentúry SR a boj proti dopingu v športe

Žaneta Csáderová, riaditeľka Antidopingovej agentúry SR

O kariére v športe, páde na dno a o návrate k víťazstvám

Matej Tóth, slovenský reprezentant a olympijský víťaz z Ria de Janeiro 2016

Je boj proti dopingu legálny?

Jan Exner, právnik Českého olympijského výboru

Medzinárodný olympijský výbor, jeho fungovanie a činnosť

Danka Barteková, olympionička, členka Medzinárodného olympijského výboru

Aká je hodnota olympijských kruhov a prečo je dôležité chrániť olympijskú symboliku?

Patrik Hrbek, právnik Slovenského olympijského a športového výboru

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV