Šport a olympizmus
2 min. čítania

Za porušenie protipandemických pravidiel v Tokiu hrozí aj vyhostenie, hry bez výmeny odznakov

Foto
TASR/AP

Za porušenie protipandemických opatrení počas olympijských hier v Tokiu hrozia účastníkom prísne tresty. Upresnené predpisy i tresty za ich porušenie obsahuje tretia verzia playbookov, príručiek pre jednotlivých účastníkov olympijských hier. Pre COVID-19 príde podujatie o tradičné výmeny odznakov.

Za porušenie prísnych protipandemických opatrení hrozia účastníkom a akreditovaným osobám prísne tresty od varovania až po vyhostenie z krajiny. Podľa závažnosti previnenia môže prísť miesto varovania dočasné alebo trvalé vylúčenie z olympijských hier, ale aj diskvalifikácia či pokuta. Príslušné orgány môžu nariadiť aj karanténu či izoláciu.

V čase olympijských hier bude platiť pre účastníkov obmedzenie pohybu, aby sa nedostávali do priameho kontaktu s japonským obyvateľstvom. Povinné bude stiahnutie špeciálnych aplikácií sledujúcich pohyb, ale aj nosenie ochrany úst a nosu. Manuály stanovujú pre športovcov každodennú povinnosť testov na COVID-19.

Naďalej platí, že účastníci nemusia byť zaočkovaní. Podľa aktuálnych odhadov Medzinárodného olympijského výboru bude až 80 percent športovcov v čase hier už zaočkovaných, podobné číslo sa očakáva aj medzi novinármi.

Na olympijských hrách bude nežiadúce stretávanie sa športovcov a ľudí z rôznych krajín. Aj preto bude Tokio bez tradičných výmen odznakov. Playbooky nabádajú všetkých účastníkov, aby akékoľvek výmeny obmedzili na minimum.

V Japonsku stále definitívne nepadlo rozhodnutie o fanúšikoch na tribúnach. Minister hospodárstva Jasutoši Nišimura však informoval, že pravdepodobne sa povolí účasť maximálne 10-tisíc divákov na každom športovisku. Ak ide o športovisko s nižšou kapacitou, potom bude povolených maximálne 50 % domácich divákov. S týmto návrhom už mala súhlasiť aj vládna pracovná skupina pre boj s koronavírusom.

Posledné verzie playbookov pre účastníkov olympijských hier sú TU.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV