Športové aktuality
3 min. čítania

Začal sa EYOF, slovenskí vlajkonosiči si chcú ceremoniál zopakovať aj na ZOH

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Kristína Taricsová a Jakub Borguľa boli vlajkonosiči slovenskej výpravy na otvorení zimného EYOF vo Vuokatti.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Pri Vuokatti Areene sa v nedeľu večer rozhorel oheň XV. zimného Európskeho olympijského festivalu mládeže. Na slávnostné otvorenie EYOF priviedli slovenskú výpravu hokejistka Kristína Taricsová a biatlonista Jakub Borguľa.

Otvárací ceremoniál EYOF mal všetky aspekty, ktoré má mať úvod podujatia pod olympijskou vlajkou – slávnostný nástup výprav, príhovory oficialít, hymny, sľuby športovcov, rozhodcov a trénerov, prinesenie vlajky i zapálenie ohňa.

Skvelá atmosféra počas otvorenia EYOF

Slovenská výprava na otvorení EYOF
Slovenská výprava nastupuje počas otváracieho ceremoniálu EYOF 2022.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Nastupovalo sa podľa fínskej abecedy, slovenská výprava sa tak dostala pred hlavné pódium napríklad pred českou výpravou. Na jej čele kráčali dve talenty slovenského športu. Pre Kristínu Taricsovú Jakuba Borguľu to boli nezabudnuteľné chvíle.

„Radi by sme si zopakovali tieto pocity aj na veľkých olympijských hrách. Veríme, že sa tam raz prebojujeme,“ poznamenali zhodne.

„Ďakujem všetkým, ktorí ma vybrali za vlajkonosičku. Bola to pre mňa veľká česť. Prežila som krásne chvíle,“ povedala Kristína Taricsová. „Atmosféra bola skvelá, prišlo dosť ľudí, dobre sme sa zabavili. A som rád, že som mohol kráčať na čele výpravy,“ doplnil Jakub Borguľa.

Slovenský biatlonista bol medzi vlajkonosičmi jeden z najvyšších, hokejistka zasa jedna z najnižších. Výškový rozdiel medzi nimi je 36 cm. „Neprekážalo nám to. Pri nesení vlajky sme sa striedali. Najskôr jeden, potom druhý,“ povedal 194 cm vysoký kadetský majster sveta v biatlone.

Aplauz pre Ukrajincov

Zapálenie ohňa EYOF 2022 Vuokatti
Oheň na otvorení EYOF 2022 vo Vuokatti zapálila Vilma Nissinenová.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Najväčší aplauz pri nástupe výprava zožali športovci z Ukrajiny. Do Vuokatti ich napriek vojnovému konfliktu v ich krajine napokon pricestovalo 26.

„Šport má byť nástrojom mieru. Dnes všetci voláme po mieri. Sme radi, že sú medzi nami aj športovci z Ukrajiny,“ prihovoril sa účastníkom prezident Európskych olympijských výborov Spyros.

Nechýbalo ani spojenie s Lahti, kde sa konal ceremoniál pre účastníkov súťaží v severskej kombinácii a v skokoch na lyžiach.

Európsky olympijský festival mládeže otvoril prostredníctvom videopozdravu fínsky prezident Sauli Niinistö. Účastníkov ešte predtým privítal vo Vuokatti a zaželal im radostné chvíle a veľa úspechov.

Oheň EYOF, ktorý zapálili v Ríme a vo Vuokatti horel už počas decembrového hokejového turnaja chlapcov, priniesla na priestranstvo pri Areene bývalá skvelá biatlonistka Kaisa Mäkäräinenová. Oheň zapálila bežkyňa na lyžiach Vilma Nissinenová.

Po skončení oficiálnej časti sa priestor pod pódiom zmenil na veľkú diskotéku mladých ľudí, ktorí budú v nasledujúcich dňoch oslavovať šport.

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV