Športové aktuality
4 min. čítania

Začať s vodným slalomom je jednoduché, na začiatku klub zabezpečí kompletný servis

Zľava: Jana Dukátová, Jakub Grigar, Eliška Mintálová
Foto
TASR/Jaroslav Novák, Miroslava Mlynárová, Pavol Zachar

Trojica slovenských vodných slalomárov – Jana Dukátová, Jakub Grigar a Eliška Mintálová nám priniesla svoj pohľad na to, ako začať s vodným slalomom. Priblížili nám svoje začiatky a odporučili, čo spraviť v prípade záujmu o tento šport.

Jana Dukátová

(majsterka sveta v K1 z Prahy 2006, štvornásobná majsterka Európy i celková víťazka Svetového pohára, dvojnásobná účastníčka OH – Londýn 2012 – 6. miesto a Rio de Janeiro 2016 – 4. priečka, bojuje o miestenku na OH v Tokiu)

S rýchlostnou kanoistikou som začínala, keď som mala 11 rokov. Aj to je podľa mňa veľmi dobrý základ pre náš šport. Keď som v 14 rokoch prestúpila k vodnému slalomu, mala som už veľmi kvalitnú techniku. Na tichej vode sa dieťa sústredí len na záber a nemusí riešiť rôzne terénne prekážky. Nabrala som tam kondičku a snažila som sa to zúročiť na divokej vode. Chcela som sa naučiť aj špecifické zábery a prejazdy v kanáli s divokou vodou.

V našom športe je najlepšie priamo navštíviť jeden z oddielov. Hlavné centrá sú v Bratislave a v Liptovskom Mikuláši. Oddiely vodného slalomu však nájdete aj v Košiciach, Žiline či v Dolnom Kubíne, takže klubov máme „rozstrúsených“ viac. Pre deti je úplne jedno, kde začnú. Možno práve menšie mestá majú lepšie podmienky pre začínajúce deti, keďže to nie sú trate pre pokročilých či dospelých. Na úvod ide o jednoduchšie obtiažnosti riek.

Samozrejme, začína sa na tichej vode. Stačí, že je tam klub, nemusí to byť rovno divoká voda. Pre deti je ideálne začať vo veku okolo 8-9 rokov a treba vedieť plávať. Klub má všetko potrebné vybavenie. Rodič preto zo začiatku nemusí kupovať dieťaťu nič. Zapíše ho do klubu a dieťa dostane kajak, pádlo. Začína pádlovať na tichej vode. Nasledujú špecifické zábery pre náš šport. Postupne sa učí čítať vodu a chápať princíp, čo treba vo vode robiť.

Jakub Grigar

(4. miesto v K1 na OH v Riu de Janeiro 2016, istá miestenka na OH v Tokiu)

Najskôr som do toho veľmi nechcel ísť. Prišli sme však na areál a hneď v prvý deň som dostal celé vybavenie. Tréner mi ukázal loďku. Dal mi veci, ktoré som potreboval – špricka, bunda, vesta, prilba. Mal som svoje krátke nohavice a tričko. Prvý deň som „nafasoval“ všetky veci a druhý som už išiel pádlovať na vodu.

Čo sa týka vodného slalomu, je to veľmi jednoduché. Ide o to, že vo väčšine klubov to funguje tak, že človek prinesie dieťa, zaplatí členské a klub mu dá celé vybavenie. S úplným začiatkom nie je žiadny problém. Klub deťom zabezpečí loďku, pádlo i oblečenie. Až keď vidia, že to má zmysel a potrebujú novú loďku, treba zainvestovať. Buď sa kúpi úplne nová loď, alebo u nás to funguje aj tak, že profesionálni športovci ju posunú mladším.

Eliška Mintálová

(bojuje o miestenku na OH v Tokiu)

K vodnému slalomu som sa dostala vďaka dievčatám, ktoré momentálne súťažia v kategórii C1. My sme spolu chodili už do škôlky, na základnú i na strednú školu. Keď som mala 11 rokov, ony sa už venovali tomuto športu. Zavolali ma a odvtedy sa mu venujem aj ja. Pamätám si, že moja mamina ani nevedela, že si idem vyskúšať kanoistiku na divokej vode. V podstate som sa vytratila z domu a odvtedy ma to drží.

Určite by som odporučila všetkým deťom i rodičom tento šport, pretože má veľmi blízko k prírode. Človek nestrávi príliš veľa času vo vnútri, ale stále je vo vonkajšom prostredí. Či už v letnom období sa pádluje na vode, alebo v zime sa behá na lyžiach. Prospieva to zdraviu.

Treba navštíviť vodácke stránky na internete, keďže sú veľmi dostupné. Prípadne si človek môže nájsť facebookovú stránku Slovenskej kanoistiky, kde sa dajú nájsť kontakty na kluby. Na Slovensku ich máme napríklad v Bratislave, Žiline, Košiciach či v Liptovskom Mikuláši.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV