Šport a olympizmus
4 min. čítania

Nový Zákon o športe je v medzirezortnom pripomienkovom konaní

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Zákon o športe čaká rozsiahla novelizácia, ktorá po schválení môže priniesť viacero zmien. Návrh nového Zákona o športe zverejnilo do medzirezortného pripomienkového konania Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Štátne inštitúcie, športová obec i verejnosť môžu zákonodarnú normu pripomienkovať do 6. marca 2023. Nový Zákon o športe prináša množstvo zmien oproti súčasnosti.

Návrh Zákona o športe sa v medzirezortnom pripomienkovom konaní objavil po ôsmich mesiacoch. V porovnaní s predošlým legislatívnym dokumentom je pozmenený vo viacerých bodoch. V prípade schválenia sa navrhuje jeho účinnosť od 1. júla 2023.

NOVELA ZÁKONA O ŠPORTE V MPK

Zákon o športe má byť podľa tvorcov jednoduchší, prehľadnejší, zrozumiteľnejší

Predkladatelia si stanovili za cieľ úpravu zákona v nadväznosti na potreby aplikačnej praxe a skúsenosti zväzov. Podľa dôvodovej správy chcú zákon zjednodušiť, zlepšiť jeho prehľadnosť a zrozumiteľnosť, regulovať len nevyhnutné oblasti v rámci súťažného športu, znížiť administratívnu záťaž, zvýšiť transparentnosť, zjednodušiť systém zmluvných vzťahov a zlepšiť systém financovania športu z verejných zdrojov.

Navrhujú novým spôsobom upraviť subjekty v športe, športovca, športového odborníka, športový klub, športový zväz a členov medzinárodných športových organizácií, ktoré boli doposiaľ upravené ako národné športové organizácie.

Zákon upúšťa od regulácie športu pre všetkých a umožňuje ministerstvu školstva poskytovať finančné prostriedky na šport pre všetkých.

Upravuje sa postavenie SOŠV a SPV

Postavenie Slovenského olympijského a športového výboru a Slovenského paralympijského výboru sa v návrhu zákona upravuje len všeobecne. Novela vypúšťa viaceré ustanovenia vo vzťahu k úprave športovej reprezentácie.

Zmeny sa týkajú aj financovania, informačného systému športu, registra verejných prostriedkov v športe, vzdelávania v športe, Antidopingovej agentúry SR, ktorá by mala mať rozšírenú pôsobnosť.

„Po novom sa tiež upravujú zmluvné vzťahy, pričom najväčšia zmena spočíva v zjednodušení právnej úpravy, navrhuje sa upraviť postavenie profesionálnych športovcov v zmluvnom vzťahu so športovou organizáciou na základe osobitného vzťahu medzi klubom a športovcov podľa zmluvy “sui generis”, pričom sa zachovávajú v čo najväčšej miere práva športovcov tak, aby sa ich postavenie približovalo postaveniu zamestnanca a existovala jedna typová zmluva. Vypúšťa sa tiež zmluva o príprave talentovaného športovca s cieľom zrušiť inštitút talentovaného športovca vzhľadom na jeho neurčitosť, ktorú ukázala aplikačná prax. Na druhej strane sa navrhuje rozšíriť zmluvu o výkone činnosti športového odborníka tak, aby sa vzťahovala aj na športovca, čím sa umožní uzatvárať takúto zmluvu (dohodu) aj so športovcami mladšími ako 18 rokov, ako aj s amatérskymi športovcami, ktorí nie sú k dispozícii športovej organizácii počas celého dňa. Upravuje aj možnosť, aby amatérski športovci boli odmeňovaní príležitostne, ak nemajú príjmy ani zo závislej činnosti a ani zo sústavného vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti ako profesionálni športovci,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Zákon chce zjednodušiť vzťahy medzi sponzorom a sponzorovaným. Zväzy, ktoré nemajú kapacitu vytvoriť si vlastné orgány na riešenie sporov, sa môžu podľa návrhu spojiť s inými zväzmi alebo využiť rozhodcovský súd. Upravujú sa postavenie a pôsobnosti hlavného kontrolóra športu. V súvislosti s financovaním športu sa príspevok na národný športový projekt mení na príspevok na plnenie úloh verejného záujmu. Navrhuje sa zaviesť jednotný orgán financovania športu.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV