Športové aktuality
4 min. čítania

Žampovci fandili hokejistom na diaľku z Jen-čchingu, vyrovnávajúci gól dotlačili očami

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Adam Žampa na trati olympijského slalomu.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Bratia Adam a Andreas Žampovci fandili slovenským hokejistom na diaľku zo slalomárskeho svahu v Jen-čchingu. V ich druhom olympijskom vystúpení na ZOH Peking 2022 videl cieľ iba Adam, ktorý obsadil 25. priečku. Andreas nedokončil druhé kolo.

V čase druhého kola mužského slalomu vrcholil aj zápas medzi Slovenskom a USA v hokejovom štvrťfinále. Po očku duel sledovali aj bratia Žampovci, ktorí sa pripravovali na svoje jazdy. Andreas ešte pred odchodom do priestoru štartu zaregistroval, že Slovensko vyrovnalo na 2:2. Výsledok hokejovej drámy sa dozvedel až po príchode do cieľa.

Hokejisti Andreasa až priveľmi nabudili

Tam sa už len voľne spustil, keďže po hrozivo vyzerajúcom páde druhú jazdu nedokončil. Po prvej bol na 33. priečke.

„Ten gól Slovenska na 2:2 som do bránky dotlačil očami. Hokejové vyrovnanie ma veľmi nabudilo. Možno až priveľmi. Chcel som sa pustiť dobre do roviny, kde je potrebné nabrať rýchlosť. Podšmyklo mi lyže a už som tušil, že to bude na limit. Napokon to bolo nad limit. Chvála bohu, že sa mi nič nestalo,“ hovoril Andreas Žampa a doplnil: „Lepšia správa asi už dnes ani nepríde. Klobúk dole pred hokejistami.“

Jeho pád vyzeral napokon horšie, ako napokon dopadol. Po nepríjemnom karambole ho nebolela ani kostrč a ani rameno.

Extrémne vyrovnaný mužský slalom

Starší zo Žampovcov Adam sa prebojoval napokon do najlepšej tridsiatky a z 32. priečky po prvom kole si v konečnom účtovaní polepšil o sedem pozícii. V pretekoch sa postavil na slalomové lyže po dvoch rokoch. Túto technickú disciplínu v poslednom čase už ani netrénoval a sústredil sa primárne na obrovský salom.

„Mužský slalom je extrémne vyrovnaný a málokto dokáže držať krok so špičkou v slalome i v obrovskom slalome. Tie časy sú už asi preč a dnes máme špecialistov na jednotlivé disciplíny. Rozhodli sme sa s Andreasom ísť olympijský slalom najmä z dôvodu, aby v ňom malo Slovensko svoje zastúpenie. Ak by mi niekto pred pretekmi povedal, že obsadím 25. miesto, zobral by som to. Znie to pekne, ale teraz vidím rezervy a viem, že to mohlo byť ešte lepšie. Bolo však vidieť, že slalom nemám natrénovaný,“ povedal Adam Žampa, ktorý sa aj v budúcnosti chce venovať prioritne obrovskému slalomu.

Horné pasáže v oboch kolách naznačovali, že by sa mohol uchádzať aj o lepšie umiestnenia, aké napokon dosiahol. V dolnej zatočenej a už rozbitej časti trate však výraznejšie zaostal a neudržal nastúpené tempo až do záveru.

„V hornej časti bolo potrebné najmä pracovať a nebolo nutné mať toľko natrénované. Dole to už bolo dosť zatočené. Škoda dolnej časti v prvom kole, mohol som mať lepšie číslo a v druhom kole zaútočiť na kvalitnejšej trati.“

Šieste miesto zo Soči si je potrebné vážiť

Pred ôsmimi rokmi bol Adam Žampa na ZOH v Soči v olympijskom slalome šiesty. Druhé kolo vtedy vyhral. Na tento výsledok dnes už spomína. Špička sa totálne vyrovnala a vyhrať preteky môže ktokoľvek. Slalomy mávajú väčšinou vždy iného víťaza.

„Výsledok Soči si s odstupom času veľmi vážim. Podmienky tam tiež boli náročné, ale mne sadol sneh a mal som aj šťastie. Pri tej súčasnej konkurencii možno raz budem spomínať s hrdosťou, že som skončil v slalome šiesty,“ priznal Tatranec.

Šanca na vedenie 2:0 nad USA

Andreas Žampa
Andreas Žampa napokon olympijský slalom v Pekingu nedokončil.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

V Pekingu môže dôjsť ešte k jednému slovensko-americkému tímovému súboju. Je veľmi pravdepodobné, že proti sebe v tímovej súťaži zjazdárov nastúpia Slováci a Američania. Slovensko vyšle do bojov bratov Žampovcov s Petrou Hromcovou a Rebekou Jančovou.

„Jeden súboj sme už vyhrali a je 1:0 pre Slovensko. Prečo by po sobote nemohlo byť aj 2:0? Aj v hokeji boli Američania favoriti a vidíte, ako to dopadlo,“ naznačil Andreas Žampa.

Tímovej súťaži sa s bratom a kolegyňami budú venovať v piatok. Chcú si vyskúšať štarty a tréneri im pripravili aj postrehové cvičenia. „A pevne verím, že keď budeme 22. februára ráno odlietať, budú s nami na palube aj naši zlatí hokejoví chlapci. Držme im palce,“ doplnil Andreas Žampa.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV