Šport a olympizmus
Rozhovor
5 min. čítania

Žampovci súperili mimo svahu: Adam netají ambície v olympijskej sezóne, chce bojovať s najlepšími

Jozef Pikula
Bratia Andreas a Adam Žampovci sa už naplno pripravujú na štart novej sezóny.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Napriek letu nezaháľajú. Bratia Adam a Andreas Žampovci sa už naplno pripravujú na štart novej sezóny Svetového pohára alpských lyžiarov. Z prípravy si na chvíľu odskočili do Šamorína, kde si na Olympijskom festivale zaúťažili proti sebe. V rozhovore prezradili, ako prebieha ich príprava a Adam predstavil aj svoje ambície do olympijskej sezóny.

V akej fáze je vaša príprava?

Adam: Aktuálne máme kondičnú prípravu najmä doma vo Vysokých Tatrách, je zameraná na silu a vytrvalosť a potom v polovici augusta sa presunieme do Švajčiarska, do Saas-Fee, kde už budeme intenzívne trénovať na lyžiach.

Andreas: Tam by sme mali testovať materiál na budúcu sezónu, ktorej hlavnou udalosťou budú zimné olympijské hry v Pekingu.

Na snímke Adam Žampa
Na snímke Adam Žampa
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Adam, máš za sebou rok plný zranení... Je už všetko v poriadku?

Verím, že áno. Stále dávam dokopy ten chrbát, ešte to nie je úplne stopercentné, ale už to bolí menej ako v zime. Budem sa snažiť pripraviť čo najlepšie na sezónu, aby to držalo a mohol som podávať najlepšie výkony, aké viem.

Aké sú ciele do najbližšej sezóny?

Adam: Chcel by som nadviazať na výsledky z tejto sezóny a tým, že budem mať lepšie štartové číslo, chcem bojovať o prvú skupinu, aby som na olympijských hrách mohol štartovať medzi najlepšími. Keď má pretekár lepšie štartové číslo, môže pomýšľať aj na lepší výsledok. Ja verím, že sa mi to podarí vybojovať prvú skupinu na olympijských hrách a budem bojovať o čo najlepšie umiestnenia.

Andreas: Ide o to, aby pretekár podal čo najlepší výkon. A keď ho podá, výsledky sa dostavia. Potom budem spokojný ja, budú spokojní fanúšikovia a dúfam, že to prinesie úspech.

Sledujete dianie v Tokiu?

Adam: Určite áno, a som veľmi šťastný, že sme získali viacero medailí. Ukazuje to, akú má šport extrémne vysokú úroveň vo svete a že konkurencia nikdy nespí. Motivuje to človeka pracovať na sebe ešte viac, keď vidí v televízii také výkony športovcov.

Andreas: Ja som veľký fanúšik každého slovenského športovca, lebo viem, čo za tým stojí a čím si musel prejsť. Každému, kto sa dostane na olympijské hry, držím veľmi palce. Často vstávam aj v nočných hodinách, aby som si ich pozrel a podporil ich na diaľku, pretože viem, že všetci, čo sú tam, si to tvrdo odpracovali a zaslúžia si veľký rešpekt už len preto, že sa tam dostali.

Na snímke Andreas Žampa.
Na snímke Andreas Žampa.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Adam, spomenul si zlatú medailu. Keď vidíš, že kolegovia, či už zo zimných, alebo letných odvetví získavajú medaily, túžiš zlepšiť svoje maximum na olympijských hrách a dostať sa na pódium?

Určite áno. Každý športovec sníva o tom, že raz vyhrá alebo bude stáť na pódiu. Snívam o tom aj ja a je to veľká motivácia do ďalšej práce, aby som sa tam raz dostal.

Nachádzame sa v areáli x-bionic® sphere v Šamoríne na Olympijskom festivale. Ako hodnotíte myšlienku usporiadať takéto podujatie?

Andreas: Myslím si, že je to super akcia. Som veľmi rád, že po vzore iných štátov sa konečne zorganizovala aj na Slovensku. Tie deti, ktoré sú tu, sú budúcnosťou tejto krajiny, či už športovou, alebo globálnou. Myslím si, že ak robia nejaké športy, môže ich to veľmi motivovať, aby sa raz stali olympionikmi. Je to prvýkrát, takže postupne to bude ešte lepšie a prinesie to aj ovocie do budúcnosti.

Adam: Je to perfektná akcia. Je tu množstvo detí, ktoré vidia svoje vzory zblízka. Je veľmi podstatné, aby deti mali vzory. Pamätám si, že keď som bol malý, tiež som chcel byť pri veľkých športovcoch, ukázať sa im, a to veľmi motivuje človeka, aby aj on raz taký bol. To je veľmi dôležité a na takejto akcii môže dieťa stretnúť športovcov a môže ho to inšpirovať.

Bratia Žampovci čelili na Olympijskom festivale výzve.
Bratia Žampovci čelili na Olympijskom festivale výzve.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Máte za sebou aj autogramiádu. Ako hodnotíte atmosféru podujatia?

Adam: Je tu skvelá atmosféra. Na deťoch, ktoré s nami súťažili, aj tých, čo si prišli pre autogram, vidieť, že ich šport baví a robia to preto, že tu stretnú svojich obľúbených športovcov. Možno niektorých poznajú viac, niektorých menej. Ja si však myslím, že v detských očiach je každý športovec frajer.

Andreas: Ja si myslím to isté. Je na deťoch vidno, že ich pohyb a šport baví. Môžu sa stretnúť so svojimi vzormi a vidieť najlepších slovenských športovcov zblízka. Určite to dodá ďalšiu motiváciu do ich športového aj osobného života.

Bratia Žampovci čelili na Olympijskom festivale výzve.
Bratia Žampovci čelili na Olympijskom festivale výzve.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

V Šamoríne ste v rámci programu súťažili proti sebe a rivalita medzi vami je určite veľká. Adam, ty si pri slalome narazil do jedného z kužeľov. Ako hodnotíte dnešné zápolenie?

Adam: Je pravda, že je to v prvom rade zábava. Aj tie deti boli na začiatku trochu v strese. Ja som im povedal, že ide o zábavu, aby si to užili. Určite je medzi nami rivalita, ale je to zdravá rivalita.

Andreas: Ja si myslím, že je výhoda, keď sme dvaja a vieme sa vzájomne podpichnúť. Všetko je to však v rámci zábavy a normy. Keď sme na svahu a je to v rámci nášho športu, tak tam takáto vec neexistuje.

Adam a Andreas Žampovci súťažili aj v slalome naslepo.
Adam a Andreas Žampovci súťažili aj v slalome naslepo.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0%, partnerom Matador, STRABAG.

Podujatia a športovci
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV