Šport a olympizmus
6 min. čítania

Zástupcovia slovenského športu dostali inšpiratívne námety do ďalšej práce

Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Slovenský olympijský a športový výbor sa snaží podporovať aj zvyšovanie vzdelania, komunikácie, vyjednávacích či vodcovských schopností členov športového hnutia. Dáva im ponuky a organizuje aktivity, ktorých cieľom je zvyšovanie ich odbornosti a zlepšovanie prostredia v slovenskom športe.

V predošlých dňoch prišli do bratislavského sídla SOŠV tri vzácne návštevy. V diskusiách i workshopoch ponúkli predstaviteľom SOŠV i prihlásených športových zväzov zaujímavé myšlienky a inšpiratívne námety do ďalšej práce. Témy postavenia žien v športe, trvalej udržateľnosti i športovej diplomacie budú v pozornosti SOŠV aj v ďalšom období. Cieľom je zabezpečiť kvalitné prostredie pre slovenský šport.

Príprava kandidátok na líderské postavenie v slovenskom športe

Ženy tvoria dôležitú časť športového sveta: či už ako profesionálne alebo rekreačné športovkyne, trénerky, pedagogičky, vedkyne, novinárky, funkcionárky ale i matky, ktoré k zdravému pohybu vedú svoje deti. Napriek tomuto širokému spektru ženskej účasti v športe, ich podiel v riadiacich pozíciách je stále zanedbateľný.

Rovnosť pohlaví je jednou zo základných zásad medzinárodného olympijského hnutia. Záväzok zaoberať sa rozdielmi v postavení žien a mužov vo funkcionárskych štruktúrach slovenského športu na seba prevzal aj SOŠV.

Zabezpečenie rodovej rovnosti v športe je možné aj vďaka príprave vhodných kandidátok. Z tohto dôvodu zorganizoval SOŠV špeciálny workshop zameraný na posilnenie postavenia žien v slovenskom a českom športe. Viedla ho mexicko-švajčiarska koučka Gabriela Muellerová-Mendozová.

„Žijeme dobu veľkých zmien. V postpandemickom období sa otvára veľa nových príležitostí, ktoré treba rozpoznať a využiť. Chceme podporiť nielen to, že ženy môžu byť vo vedúcich pozíciách, ale aj že ich budú samy aktívne chcieť dosiahnuť. Je už dávno zrejmé, že potrebujeme viac žien v športovom vedení, ale aj v iných pozíciách naprieč športovým spektrom. Teraz sa otvárajú príležitosti. Ostáva nám ženy povzbudiť k ašpirácií na tieto pozície,” vysvetľovala Gabriela Muellerová-Mendozová.

Počas dvojdňového seminára prebrala so skupinou žien pôsobiacich v štruktúrach slovenského a českého športu najmä osobnostné nastavenia, komunikačné techniky vystupovania na verejnosti a tvorivé spôsoby spolupráce na témach, ktoré prepájajú viaceré športové zväzy a športové profesie navzájom. Či už ide o prípravu nových vzdelávacích projektov, zabezpečenie transparentnejšieho riadenia alebo každodennú komunikáciu v pracovnom prostredí.

Podpora trvalej udržateľnosti v športe

SOŠV cíti aj spoločenskú zodpovednosť za ochranu prírodných zdrojov a za zachovanie kvality životného prostredia. Aj preto sa zapojil do medzinárodného projektu „As sustainable as possible“ (ASAP). Súčasťou identity SOŠV sa stalo udržateľné správanie sa a opatrenia, ktoré šetria prírodné zdroje a chránia životné prostredie. K trvalej udržateľnosti vyzýva SOŠV aj celé športové hnutie.
Stratégia trvalej udržateľnosti zahŕňa celé spektrum prínosov na všetkých úrovniach SOŠV - od energetickej a materiálovej efektívnosti, rôznych sociálnych tém cez obstarávanie, nákup, logistiku až po využitie produktov a ich recykláciu. Stratégia trvalej udržateľnosti zahŕňa ťažiskovo tie procesy, ktoré bezprostredne súvisia so životným cyklom produktov.

V rámci projektu udržateľnosti SOŠV spolupracuje s Národným olympijským výborom a športovou konfederáciou Dánska (DIF). Cenné poznatky pre slovenský šport prezentovala počas návštevy Bratislavy i počas konferencie SPORT (R)EVOLUTION zástupkyňa DIF Dorthe O. Andersenová, ktorá má viac ako 28-ročné skúsenosti s prácou v oblasti trvalej .

D. O. Andersenová vysoko ocenila opatrenia udržateľnosti, ktoré boli zohľadnené pri rekonštrukcii budovy i v rámci vybavenia nových priestorov SOŠV. Podľa jej slov v mnohých ohľadoch majú vyšší štandard ako podmienky, ktoré má k dispozícii DIF v kodanskom Dome športu.

Zástupkyňa DIF sa vyjadrila, že všeobecné presvedčenie, že je príliš drahé sa vydať cestou udržateľnosti, je síce pochopiteľné, ale často nesprávne: „Musíte to vnímať ako investíciu. Udržateľnosť prináša priame úspory a efektívnejšie riešenia. Je to o plánovaní a robení vecí systematicky a efektívne. A to je to, o čom ma SOŠV presvedčil, že je schopný realizovať. Ďalším krokom je vybudovanie spoluvlastníctva agendy udržateľnosti v celej organizácii, a potom už musíte neustále merať, plánovať a konať!“

Spolupráca s ČOV na programe Športová diplomacia

SOŠV v spolupráci s Českým olympijským výborom organizuje vzdelávací program Športová diplomacia. Program je určený nielen pre športovcov, ktorí zvažujú ďalšie uplatnenie v športovom prostredí, ale aj pre ľudí už pôsobiacich v športovom prostredí, ktorí majú záujem o nadobudnutie nových znalostí a schopností. Je možné ho ukončiť získaním certifikátu o absolvovaní alebo s titulom Master of Public Administration (MPA).

Účastníci sa vzdelávajú v témach organizácia a financovanie športu, manažment a marketing, športová diplomacia a v ďalších oblastiach potrebných pre činnosť v športových organizáciách.

Aj o tejto spolupráci, ktorú SOŠV ponúka slovenským športovým zväzom, sa hovorilo počas návštevy zástupcov ČOV. Prezident ČOV Jiří Kejval, podpredseda Roman Kumpošt, generálny sekretár Petr Graclík, ombudsman Alexander Károlyi a riaditeľka medzinárodného oddelenia ČOV Veronika Zemanová si zároveň pozreli aj nové priestory zrenovovaného Domu športu i Výstavnú sieň prof. Vladimíra Černušáka.

Počas neformálneho rokovania sa hovorilo aj o ďalších témach. Napríklad o problematike zriadenia národného športového arbitrážneho súdu, o legislatíve týkajúcej sa športu, o dozvukoch účasti na olympijských hrách v Tokiu, o situácii okolo rýchlo sa blížiacich zimných olympijských hier v Pekingu, o vzťahu medzi olympijským a paralympijským hnutím, ale aj o dianí v Európskych olympijských výboroch a v Asociácii národných olympijských výboroch.

Tagy
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV