Šport a olympizmus
2 min. čítania

Zástupkyňa KFP SOŠV sa zúčastnila na valnom zhromaždení EFPM

Katarína Ráczová

V srdci Európy, v belgickom Bruseli, ktorý je novým sídlom Európskeho hnutia fair play (EFPM), sa dňa 2. júna 2022 konalo tohtoročné valné zasadnutie organizácie. Podujatie prebehlo pod záštitou ich veličenstva kráľa a kráľovnej Belgicka. Klub fair play SOŠV zastupovala na tomto podujatí Katarína Ráczova, predsedníčka klubu a zároveň pokladníčka EFPM.

Delegátov z 20 krajín v budove parlamentu Valónsko-Bruselskej federácie privítal Francois Bellot, viceprezident parlamentu Valónsko-Bruselskej federácie. Vo videopríhovore pozdravil prítomných Spyros Capralos, prezident Európskych olympijských výborov, ktorý zdôraznil úlohu športu vo vzdelávacom procese mladej generácie.

Jean-Michel Saive, prezident Belgického olympijského a medzifederálneho výboru, sedemnásobný účastník olympijských hier v stolnom tenise vo svojom príhovore vyzdvihol dôležitosť férového jednania na športoviskách. Napriek tomu, že na vrcholných  stolnotenisových podujatiach získal niekoľko vzácnych medailí, považuje za svoj najväčší úspech Medzinárodnú cenu fair play, ktorú dostal v roku 1988 za príkladný čin (na turnaji Czechoslovakian Open jeho súper viedol v prvom sete 19:18 a mal podanie; lopta po podaní sa údajne dotkla siete, a preto ju podľa predpisov museli hrať znova; Saive s veľkým zmyslom pre fair play opakované podanie súpera poslal mimo stola a požiadal rozhodcu, aby pridelil bod súperovi). Medzi pozvanými hosťami bol aj prezident Belgického paralympijského výboru Thierry Zintz, generálna sekretárka Európskeho paralympijského výboru Anita Urrová, ako aj belgický zástupca Special Olympics.

Na slávnostnú časť zasadnutia nadviazalo pracovné zasadnutie EFPM, ktoré otvoril Philippe Housiaux, prezident organizácie. Informoval účastníkov o štvorročnom strategickom pláne EFPM. Prítomní delegáti si vypočuli správu generálneho sekretára a pokladníčky.

Slovenská zástupkyňa a členka VV EFPM, Katarína Ráczová v rámci diskusie oboznámila prítomných s výsledkami medzinárodnej fotografickej súťaže „Spirit of Fair Play - Duch fair play“, ktorú pod patronátom EFPM organizoval KFP SOŠV v spolupráci s Fair play výborom Tureckéko olympijského výboru. Víťazné, ako aj najzaujímavejšie fotografie budú prvýkrát vystavené na EYOF 2022 v Banskej Bystrici a budú dopĺňať už vystavené karikatúry v budove parlamentu Valónsko-Bruselskej federácie. Upozornila tiež na výzvu na podávanie návrhov na Európske fair play ocenenia, ktorá je zverejnená na domovskej stránke EFPM.

Projekt
Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV