Šport a olympizmus
2 min. čítania

Zátopek po rokoch opäť fascinuje svet, film o olympijskej legende ide na slovenský štart

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Cez desať rokov príprav, ročný odklad premiéry pre pandemickú krízu, pozitívne ohlasy po svetovej premiére na filmovom festivale v Karlových Varoch. Film Zátopek sa postaví od 9. septembra na štart maratónu po slovenských kinách.  

Prvý nápad na natočenie filmu o legendárnom bežcovi Emilovi Zátopkovi, ktorý dokázal na olympijských hrách 1952 zvíťaziť v pretekoch na 5000, 10 000 m i v maratóne, dostali režisér David Ondříček so hudobným skladateľom Janom Muchowom už v roku 2007.

Scenár niekoľkokrát museli prerábať a dlho sa im nedarilo zohnať ani potrebné financie na nákladné dielo. O hlavných hercoch síce rozhodli už v roku 2013, avšak prvá klapka padla až o niekoľko rokov neskôr. Zátopka stvárnil Václav Neužil, jeho manželku Danu Marta Issová. Obaja na svoje role roky tvrdo trénovali. Nakrúcalo sa sčasti aj na slovenských lokáciách s participáciou slovenských hercov.

Emil Zátopek, film
Foto
Lucky Man Films

Snímka približuje nielen športový, ale aj životný príbeh celkovo štvornásobného olympijského víťaza. Zátopek dosiahol počas svojho života veľké úspechy, ale zažil aj tvrdé pády. Režisér sa snažil zachytiť dramatický osud slávneho športovca žijúce v dobe komunistického režimu.

Zátopek bol hrdinom jednej generácie, ale jeho odkaz a životný príbeh sú nadčasové a inšpiratívne v akejkoľvek dobe. Film Zátopek nie je len o športe, ale najmä o odhodlaní, pevnej vôli, oddanosti, odvahe a, samozrejme, o láske, ktorá presahuje všetko. Lásku Emila a Dany nedokázali zlomiť športové a ani životné prehry. Život Emila Zátopka na filmovom plátne dokáže osloviť každého a tvorcovia pevne veria, že sa im prostredníctvom neho podarí inšpirovať aj mladú generáciu.

Film nie je podľa tvorcov náučný. „Mám skúsenosť, že ľudí, ktorí film už videli, snímka aktivovala k pohybu. Išli behať, išli do prírody. Vidím to aj na svojom synovi, ktorému je šestnásť rokov. Od doby, keď prvýkrát videl film, behá a venuje sa behu skutočne veľmi intenzívne,“ citoval web Českého olympijského výboru režiséra Davida Ondříčka.

Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV