Športové aktuality
Starý Smokovec
2 min. čítania

Zaujíma vás sánkovanie? V Starom Smokovci je výstava o sánkarskom športe

Momentka z vernisáže výstavy. V strede naša päťnásobná olympionička v sánkovaní Mária Jasenčáková.
Foto
MKTF

Pätnásteho septembra bola v Múzeu tatranskej kinematografie a fotografie v Starom Smokovci otvorená výstava „Sane a sánkari v Tatrách na fotografiách“.

Na výstave môžete sledovať dve línie vývoja sánkovania v našich veľhorách. Prvá línia sa spája s príchodom zimných športov do Tatier na prelome 19. a 20. storočia, keď sa sánkovanie stalo rekreačnou zábavou návštevníkov kúpeľov.

Druhá línia sa odvíja od 70. rokov 20. storočia, keď sa sánkovanie vo Vysokých Tatrách už výrazne rozvíjalo ako šport (organizovanú podobu dostalo v roku 1957). Tatranskí sánkari sa postupne začali zúčastňovať na medzinárodných súťažiach, vrátane zimných olympijských hier, majstrovstiev sveta i Európy. Vo Vysokých Tatrách boli v tom čase dve sánkarske dráhy, na ktorých sa trénovalo a súťažilo – z Hrebienka do Starého Smokovca a v Tatranskej Lomnici.

Výstavu na vernisáži otvorila päťnásobná olympionička v sánkovaní a prvá slovenská víťazka pretekov Svetového pohára Mária Jasenčáková. Veľmi pútavo rozprávala o svojich začiatkoch na tatranských dráhach, o účasti na ZOH a na iných svetových súťažiach, aj o trénovaní a o reprezentácii Slovenska.

Fotografie, použité na výstave, boli získané  v spolupráci so Slovenským zväzom sánkarov v Starom Smokovci, Kežmarským múzeom a zo súkromných zbierok.

Výstavu „Sane a sánkari v Tatrách na fotografiách“ môžete navštíviť v otváracích hodinách múzea, ktoré nájdete na www.muzeumtatry.sk alebo na facebooku.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV