Športové aktuality
2 min. čítania

Zaujímavosti z dejiska ZOH 2010 vo Vancouvri rok pred ich oficiálnym otvorením

Vancouver 11. februára (TASR) - XXI. zimné olympijské hry 2010 vo Vancouveri sa začnú presne o rok - 12. februára - a potrvajú do 28. februára. Viažu sa k nim viaceré nasledovné zaujímavosti:
- Vancouver zdolal ostatných záujemcov o usporiadanie hier so svojou kampaňou, ktorá mala názov "Sea to Sky". Vo finálovej voľbe dejiska v roku 2003 dostal od delegátov Medzinárodného olympijského výboru (MOV) najviac hlasov a zdolal juhokórejský Pjongčang i rakúsky Salzburg a stala sa po Calgary a Montreale v poradí tretím kanadským olympijským mestom.
- Športové podujatia bude hostiť popri Vancouvri aj zimné stredisko Whistler, ktoré je od najväčšieho mesta provincie Britská Kolumbia vzdialené asi 125 kilometrov. Súťaže sa budú konať na 9 športoviskách a športovcov ubytujú v 2 olympijských dedinách.
- Prípravy na ZOH vo Vancouveri sa rozbehli s operatívnym rozpočtom vo výške 1,76 miliardy kanadských dolárov. Táto suma neobsahuje bezpečnostný rozpočet stanovený kanadskou vládou, ktorá doteraz čísla o ňom nezverejnila, ale odhaduje sa vo výške 1 miliardy kanadských dolárov.
- Stavba a rekonštrukcia športovísk si vyžiadala náklady vo výške 580 miliónov kanadských dolárov, tieto výdavky kryli spoločnými silami kanadská federálna vláda a vláda provincie Britská Kolumbia.
- Premiéru na ZOH bude mať stále populárnejšia disciplína akrobatického lyžovania - skikros.
- Kanadskí športovci budú stáť pred veľkou výzvou prelomenia "zlatej smoly". Kanada je totiž jedinou krajinou, ktorá najväčšie športové podujatie usporiadala aj v lete aj v zime a ani na jednom nezískala žiadne olympijské prvenstvo. O zlaté medaily v domácom prostredí sa márne snažili športovci na OH v roku 1976 v Montreale a rovnako aj na ZOH v roku 1988 v Calgary.

© 2009, Autorské práva TASR. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR je výslovne zakázané.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV