Športové aktuality
Priemiérové Svetové plážové hry 2019 / Dauha
5 min. čítania

Záverečný deň v Dauhe: Akvatlonista Marek Pavúk bojoval s extrémnymi podmienkami

Akvatlonista Marek Pavúk na Svetových plážových hrách 2019 v Dauhe.
Foto
www.awbgqatar-photos.com

Posledný športovec, ktorý sa predstavil na premiérových Svetových plážových hrách ANOV v katarskej Dauhe bol akvatlonista Marek Pavúk. Dvadsaťročný mladík obsadil v konkurencii 30 akvatlonistov 18. miesto. 

Ak sa ešte niekedy bude súťažiť v takejto forme akvatlonu, viem, čo vylepšiť a čo urobiť ešte lepšie.

Odchovanec SK Aquasport Levice bol do pretekov nasadený ako 26. štartujúci pretekár. V náročných podmienkach sa mu napokon podarilo skončiť v prvej dvadsiatke, čo považuje za pomerne veľký úspech. „Svoj výkon hodnotím pozitívne. Podmienky na Slovensku sú úplne iné, ale každý z tridsiatich pretekárov ich mal rovnaké ako ja. Prvému behu nemám čo vytknúť, rovnako ani plávaniu. Druhý beh mohol byť rýchlejší. Ak sa ešte niekedy bude súťažiť v takejto forme akvatlonu, viem, čo vylepšiť a čo urobiť ešte lepšie,” zhodnotil svoje pôsobenie rodák z Levice, ktorého vedie tréner Tibor Lacko.

Nejasnosti okolo vzdialeností jednotlivých disciplín 

Na štartujúcich akvatlonistov čakala cieľová čiara po prekonaní 2,5 km behu, 750 m plávania a opäť 2,5 km behu. Štandardné vzdialenosti tohto športu sú o čosi kratšie a pozostávajú z 1,5 km plávania a 5 km behu. Vzdialenosti jednotlivých disciplín na Svetových plážových hrách v Katare však neboli jasné do súťažného dňa. „Pred rokom nám organizátori oznámili, že súťaž bude pozostávať z 5 km behu, 2 km plávania a 5 km behu, čo sú úplne iné vzdialenosti, než sme zvyknutí na bežných akvatlonoch. Týždeň pred zahájením hier nám oznámili, že vzdialenosti sa kvôli horúčavám skracujú na 2,5 km beh, 750 m plávania a 2,5 km beh. Na úvodnom brífingu sa zas zvažovalo, že sa kvôli veľkému teplu a s tým spojenému riziku nebude plávať 750 m, ale iba 300 m. Ráno v deň pretekov sa napokon rozhodlo, že to ostane tak, ako to bolo pôvodne zadefinované,” ozrejmi situáciu okolo nejasností s jednotlivými vzdialenosťami disciplín Marek.

Športovci sa museli popasovať s extrémnymi podmienkami.
Športovci sa museli popasovať s extrémnymi podmienkami.
Foto
www.awbgqatar-photos.com

Ohrozený bol aj samotný štart

Ráno v deň pretekov organizátori namerali len o desatinu nižšiu teplotu, ako bola teplota, pri ktorej by sa preteky nemohli uskutočniť. Ku koncu pretekov sa nášmu reprezentantovi zdalo, že voda nameraných 31,9 stupňov Celzia zrejme nemá. „Preteky boli zo začiatku fajn, ale ku koncu som cítil, že voda asi nebude mať toľko stupňov, ako bolo avizované. Avšak, zvládol som. Boli ľudia, ktorí preteky nezvládli, takže som rád, že som zdravý, živý a s dobrým výsledkom,” vyjadril sa Pavúk na margo teploty vody, ktorá pred pár dňami potrápila aj našu diaľkovú plavkyňu Karolínu Balážikovú.

Akvatlonista, ktorý na svoj súčasný šport presedlal z diaľkového plávania, si počas nášho rozhovoru spomenul na nepríjemnú skúsenosť z juniorských majstrovstiev Európy v diaľkovom plávaní vo Francúzsku. „Voda mala nad 30 stupňov Celzia a plával som 10 km dlhú trať. Pamätám si, že to vtedy bolo veľmi zlé. Odvážali ma izbu,” prezradil.

Cesta do Kataru 

Marek Pavúk sa akvatlonu nevenuje dlho. Majstrovstiev Európy sa prvýkrát zúčastnil len pred rokom. Na španielskej Ibize, kde posledný raz štartoval ako junior, si vybojoval bronzovú medailu. „Bol to môj prvý úspech. Práve tam sme sa dopočuli o kvalifikácii na plážové hry a tým pádom som v máji tohto roku nastúpil na majstrovstvá sveta v akvatlone, na ktorých som obsadil 6. miesto do 23 rokov a 25. miesto celkovo. V lete som sa zúčastnil majstrovstiev Európy už ako senior a pretekár do 23 rokov. Výsledky boli podobné ako na majstrovstvách sveta,” informoval o svojich výkonoch mladý športovec.

Vzhľadom na svoju prípravu nevidel z ostatných športov veľa, no nenechal si ujsť štart svojej bývalej disciplíny – diaľkového plávania. „Vôbec som im nezávidel plávať 5 kilometrov a v 33 stupňovej vode a hlavne pri tých vlnách. Myslím, že toto podujatie má niečo do seba, ale má rezervy a sú veci, ktoré sa dali spraviť oveľa lepšie,” vyjadril sa k samotnej organizácii úvodných Svetových plážových hier, ktoré sa uskutočnili v katarskej Dauhe.

Kompletné výsledky našich športovcov 

Akvatlon 

Marek Pavúk obsadil 18. miesto. 

Celkové poradie (30 účastníkov): 1. Kevin Viňuela (Špan.) 26,22 min., 2. Mark Devay (Maď.) 26,29 min., 3. Rostislav Pevtsov (Azer.) 26:43 min., ... 18. Marek Pavúk (Slovensko) 28:58 min.

Diaľkové plávanie 

Karolína Balážiková obsadila 21. miesto. 

Celkové poradie (26 účastníkov): 1. Ana De Jesus Soaresová (Braz.) 59:51 min., 2. Yawen Houová (Čína) 59:52 min., 3. Leonie Becková (Nem.) 59:53 min., ... 21. Karolína Balážiková (Slovensko) 1:07:08 hod.

Karate

Ema Brázdová obsadila v 1. kole „A" skupiny skončila na 7. mieste s hodnotením 21,74. Do ďalšieho kola nepostúpila. 

Poradie A skupiny: 1. Jessica Kwongová (USA) 24,54, 2. Fatemeh Sadeghiová (Irán) 24,40, 3. Alexandrea Anacanová (Nový Zéland) 23,88,...7. Ema Brázdová 21,74, 8. Hilary Akeleová (Kamerun)20,40

Peter Fabian v 1. kole „C" skupiny obsadil 6. miesto s hodnotením 23,00. Do ďalšieho kola nepostúpil.

Poradie C skupiny: 1. Gakuji Tozaki (USA) 25,60, 2. Emre Goktas (Tur.) 25,20, 3. Roman Heydarov (Azer.) 24,30, ... 6. Peter Fabian (Slov.) 23,00, ... 8. Ofentse  Bakwadi (Bot.) 22,14.

Podujatia a športovci
Šport
Tagy
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV