Športové aktuality
5 min. čítania

Zbierali odpadky, triedili odpad, sadili strom: Slovenskí juniori si pripomenuli Deň Zeme

Miroslava Luptáková
Tenistka Romana Čisovská
Foto
Instagram

Slovenský olympijský a športový výbor si spolu s celým svetom každoročne pripomína Deň Zeme. Členovia Juniorského olympijského tímu oslávili 50. výročie Dňa Zeme vo veľkom štýle a ukázali, že im ochrana prírody a životného prostredia nie je ľahostajná.

„Športovec či nešportovec, všetci by sme si mali vážiť náš jediný domov“

„Pri príležitosti Dňa Zeme by sme si všetci mali na túto krásnu planétu spomenúť. Každý vieme aspoň trošku pozmeniť našu každodennú rutinu tak, aby sme prospievali našej planétke. Športovec či nešportovec, všetci by sme si mali vážiť náš jediný domov,“ napísala džudistka Nina Geršiová, ktorá vybojovala bronzovú medailu na Európskom olympijskom festivale mládeže EYOF 2017 v Györi. Na svojom profile na sociálnej sieti ukázala, ako polieva sadenice a bicykluje.

Reprezentantka v stolnom tenise Ema Labošová si vychutnávala krásnu slovenskú prírodu počas turistiky. Turistikou na Chopku oslávila Deň Zeme aj snoubordistka Eva Hanicová, ktorá všetkým pripomenula základné pravidlo: „Čo si do hôr prinesieš, to si aj odnes.“

Bobistka Viktória Čerňanská, ktorá sa okrem bobov venuje aj atletike, sa rozhodla spojiť príjemné s užitočným a prechádzku lesom spojila so zbieraním odpadkov. Tým, čo všetko sa jej podarilo pozbierať, sa podelila so svojimi fanúšikmi na sociálnej sieti.

Viktória Čerňanská a Romana Čisovská.
Viktória Čerňanská a Romana Čisovská.
Foto
Instagram

Prírodu od odpadu čistila aj tenistka Romana Čisovská, päťnásobná majsterka republiky vo svojej kategórii. K spomínanej dvojici sa pridala aj šortrekistka Lucia Filipová, ktorá sa na Európskom olympijskom festivale mládeže 2019 v Sarajeve tešila zo striebornej medaily.

„Plastové fľašky som vymenil za jednu sklenenú“

Obmedzením plastu sa rozhodol znížiť produkciu zbytočného odpadu karatista Roman Hrčka. Plastovú slamku vymenil za kovovú, plastovú fľašu za sklenenú a rúško, ktoré je aktuálne súčasťou života každého z nás, používa látkové, ktoré nemusí po použití zahodiť.

Látkové rúško a sklenená fľaša nie sú neznámymi pojmami ani pre atlétku Viktóriu Forster. „Tak, ako sa my musíme momentálne chrániť rúškom, tak chráňme aj našu Zem“ vyzvala na sociálnej sieti športovkyňa, ktorá na EYOF 2019 v azerbajdžanskom Baku vybojovala štvrté miesto v šprinte na 200 metrov. „Namiesto plastových fliaš používajte sklenenú, ak máte čas, choďte do prírody a pozbierajte odpadky, ktoré tam ľudia, bohužiaľ, nechávajú, neplytvajte vodou, separujte,“ dodala členka Juniorského olympijského tímu.

Roman Hrčka, Viktória Forster a Benjamín Maťašeje.
Roman Hrčka, Viktória Forster a Benjamín Maťašeje.
Foto
Instagram

Džudista Benjamin Maťašeje ukázal, že nepatrí k tým, čo odpadky hádžu na zem. Fotografiou pri separačnom kontajneri sa podelil o to, že mu životné prostredie nie je ľahostajné.

„Aj my športovci myslíme na Deň Zeme.“

Biatlonistka Ema Kapustová oslávila Deň Zeme zasadením stromu. „Aj my športovci myslíme na Deň Zeme,“ napísala k fotografii s čerstvo zasadeným stromčekom športovkyňa, ktorá na III. zimných olympijských hrách mládeže 2020 v Lausanne obsadila ôsme miesto v šprinte na 6 kilometrov.

Členy Juniorského olympijského tímu Ema Kapustová a Eva Hanicová a mladá gymnastka, ktorá sa do výzvy tiež zapojila.
Členy Juniorského olympijského tímu Ema Kapustová a Eva Hanicová a mladá gymnastka, ktorá sa do výzvy tiež zapojila.
Foto
Instagram


Juniorský olympijský tím 

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.


Missing content item.
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV