Šport a olympizmus
2 min. čítania

Športovým odborníkom sa zjednoduší zdaňovanie príjmov

Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Športovým odborníkom sa zjednoduší administratíva a podávanie daňových priznaní. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov skupiny poslancov, ktorú definitívne schválila Národná rada SR.

Ak budú mať športoví odborníci či športovci aktívne príjmy, ktoré nepatria do príjmov zo závislej činnosti, budú sa zdaňovať zrážkou. Daňovník sa však môže vopred písomne dohodnúť s platiteľom dane, že daň vyberanú zrážkou neuplatní. V takom prípade príjem zdaní sám podaním daňového priznania. Obdobný systém podľa predkladateľov platí aj pre zdaňovanie príjmov z vytvorenia diela a z podania umeleckého výkonu, pre športových odborníkov a športovcov bude platiť od roku 2024.

„Takáto právna úprava zníži administratívnu náročnosť a byrokraciu pri vyplácaní odmien športovým odborníkom a predpokladá sa možný pozitívny vplyv na štátny rozpočet, hoci aktuálne nie je možné tento dosah vyčísliť, keďže ide o fakultatívnu úpravu,“ priblížili predkladatelia návrhu Richard Nemec, Karol Kučera, Marek Šefčík a Peter Vons.

Nová úprava sa dotkne aj príjmov na základe zmluvy o sponzorstve v športe, ale nie príjmov športovcov či športových odborníkov, ktoré patria medzi príjmy zo závislej činnosti. Zrážková daň pre športových odborníkov by mala znížiť administratívnu náročnosť a byrokraciu pri vyplácaní odmien, ktoré dostanú už znížené o 19 % daň. Výhodou je, že sa daňovník nemusí registrovať na daňovom úrade a prenesie všetky daňové povinnosti na osobu, ktorá príjem vypláca. V tomto prípade sa neplatia sociálne a ani zdravotné odvody. Nevýhodou je, že si nemôže uplatniť daňové výdavky, uplatniť nezdaniteľné časti základu dane či daňový bonus na dieťa.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV