Športové aktuality
2 min. čítania

Zdenko Kríž sa stal členom exekutívy prestížneho klubu SCI

Zdenko Kríž sa stal členom vedenia prestížnej stolnotenisovej organizácie – Medzinárodného Swaythlingového klubu (SCI), ktorý združuje bývalých výborných hráčov, predovšetkým majstrov sveta, rozhodcov, trénerov a funkcionárov z celého sveta. Do pozície ho zvolili počas nedávnych majstrovstiev sveta v juhoafrickom Durbane.

Počas nedávnych stolnotenisových majstrovstiev sveta v juhoafrickom Durbane sa konala výročná a volebná schôdza SCI. Táto prestížna organizácia, ktorá pracuje pri Medzinárodnej stolnotenisovej federácii (ITTF) od roku 1967, si zvolila vedenie na ďalšie dvojročné obdobie.

Zdenko Kríž
Foto
SOŠV

Staronovou prezidentkou sa stala Francúzka Claude Bergeretová, bývalá majsterka sveta v mixe spolu s krajanom  J. Secretinom, viceprezidentskú stoličku obhájil švajčiarsky rozhodca a funkcionár Reto Bazzi, pokladníkom sa stal Angličan Richard Scrutton, bývalý generálny sekretár ETTU, a generálnom sekretárom Angličan  Webb Harvey. Ďalšími členmi exekutívy sú Nemka Gloria Wegenerová, Švajčiarka Lilliane de Soysová a Slovák Zdenko Kríž, čestný predseda Slovenského stolnotenisového zväzu, ktorý bol v minulosti nepretržite 38 rokov predsedom Československého a Slovenského stolnotenisového zväzu a 21 rokov členom Rady riaditeľov ITTF.

Medzinárodný Swaythlingový  klub založili pred 56 rokmi počas stolnotenisových majstrovstiev sveta  v Štokholme. Názov má po pohári, o ktorý bojujú každé dva roky na MS družstvá mužov. Jeho hlavnou úlohou je prostredníctvom renomovaných osobností propagovať stolný tenis na všetkých kontinentoch, využívať stolný tenis na športovú diplomaciu, prehlbovať priateľské a neformálne vzťahy medzi členskými krajinami, pomáhať svojim členom v núdzi, zabezpečovať každoročné spoločné stretnutia stolnotenisových osobností.

Každoročne udeľuje stolnotenisovú Trofej fair play R. Bergmana. SCI  bol aj zakladateľom majstrovstiev sveta veteránov v stolnom tenise, na ktorých sa každé dva roky zúčastňuje 4 až  5-tisíc hráčov nad 40 rokov.

Stolný tenis je podľa počtu združených krajín (227) najrozšírenejší šport na svete.

Na Slovensku takmer od vzniku SCI funguje združenie SCI Slovakia, ktoré má dnes l7 členov. Jeho predsedom je bývalý úspešný hráč a tréner Vladimír Mihočko. Tohto roku sa novou členkou SCI stala bývalá vynikajúca slovenská reprezentantka Zuzka Demjanová, za slobodna Poliačková.

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV