Športové aktuality
3 min. čítania

Zdeno Chára ukončil kariéru, rozlúčil sa v milovanom klube

Zdeno Chára
Foto
TASR - Michal Svítok

Zdeno Chára sa rozlúčil s hokejovou kariérou v NHL a 25. sezónu v zámorskej súťaži už neodohrá. Legendárny obranca podpísal na záver kariéry jednodňový kontrakt s Bostonom Bruins a následne ukončil dlhoročnú kariéru.

Zdeno Chára sa počas kariéry zaradil medzi legendy NHL. Štyridsaťpäťročný obranca sa v budúcnosti určite stane členom Siene slávy v Toronte. V posledných mesiacoch sa špekulovalo, či ešte bude pokračovať v kariére. Rozhodnutie zverejnil v utorok na sociálnych sieťach.

„Po 25 sezónach v profesionálnom hokeji, 1680 zápasoch v základnej časti NHL, 200 stretnutiach v bojoch o Stanleyho pohár a stovkách ďalších duelov na medzinárodnej scéne s hrdosťou oznamujem svoje rozhodnutie ukončiť kariéru v Národnej hokejovej lige. Je mi cťou, že sa dnes môžem vrátiť do TD Garden, aby som podpísal jednodňovú zmluvu s tímom Boston Bruins a oficiálne ukončil kariéru v tíme, ktorý pre mňa a moju rodinu toľko znamenal. K môjmu úspechu prispelo veľmi veľa ľudí, vrátane vás všetkých, a ja sa teším, že sa dnes popoludní budem môcť všetkým náležite poďakovať,“ napísal v utorok predpoludním na sociálnych sieťach Zdeno Chára.

Následne svoje rozhodnutie vysvetľoval na tlačovej konferencii, na ktorej podpísal jednodňový kontrakt s Bostonom Bruins. Dres klubu, v ktorom strávil dlhé roky, si ešte obliekol naposledy, vpredu nechýbalo kapitánske „C“. Medzi novinármi a priateľmi z hokejového prostredia vtipkoval.

„Na začiatku kariéry, keď som bol malý chlapec, som si vôbec nepredstavoval, že raz budem sedieť na tlačovej konferencii po 25 rokoch v NHL. Je to neuveriteľné,“ povedal Chára. „Rozlúčiť sa nebolo náročné. Svoje rozhodnutie som poznal už dlhšie, ale chcel som ešte počkať a viac ho vstrebať. Čakal som na správny čas. Je pre mňa veľká česť lúčiť sa ako súčasť Bruins. S rodinou je Boston naším domovom.“

Rodák z Trenčína má odohraný najvyšší počet zápasov spomedzi obrancov v NHL. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí zisk Stanleyho pohára s Bostonom v roku 2011 či Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu NHL 2009. So Slovenskom sa stal dvakrát vicemajstrom sveta (2000 a 2012). Zahral si na zimných olympijských hrách 2006, 2010 a 2014.

Počas kariéry si obliekol v Európe dresy Dukly Trenčín, Piešťan, Sparty Praha, Färjestadu, Levu Praha, v zámorskej NHL hral za New York Islanders, Ottawu, Boston a Washington.

Naposledy hral za Islanders, v 72 stretnutiach základnej časti strelil 2 góly a pridal 12 asistencií. Po poslednom zápase Islanders v sezóne doma s Tampou Bay, v ktorom dal aj gól, sa s ním lúčili spoluhráči, diváci, súperi i rozhodcovia. V minulom ročníku bol najstarší hráč v niektorej z piatich hlavných profesionálnych zámorských líg (NHL, NFL, NBA, MLB, MLS).

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV