Športové aktuality
3 min. čítania

Ženský Peter Sagan v sukni Lenka Ilavská oslavuje päťdesiatku

Lenka Ilavská oslavuje v stredu 4. mája 50. narodeniny.
Foto
lenkailavska.sk

Dodnes je najúspešnejšia cyklistka slovenskej histórie, Peter Sagan v sukni. Lenka Ilavská, ktorá sa stala víťazkou niekoľkých pretekov Svetového pohára a v roku 1993 triumfovala aj ženskej verzii Gira d’Italia, vo štvrtok 5. mája oslavuje 50. narodeniny.

Rodáčka z Liptovského Mikuláša prežila detstvo v Poprade a vo Važci u starých rodičov, študovala na univerzite v Prešove, kde ako osemnásťročná začala s vážnejšou cyklistikou.

„Popri učení sa v Prešove som hľadala aj nejaké možnosti trávenia voľného času. Keďže tam v tom čase existoval jeden z najlepších cyklistických klubov, tak som sa doň prihlásila. Veľmi som túžila mať vlastný bicykel a tam mi ho dali. Nemala som veľké ambície, veď o cyklistike, pretekoch či športovom tréningu som nevedela absolútne nič. Pre mňa bolo dôležité, že som mala svoj bicykel,“ spomínala si v rozhovore pre AbySportNebolel.sk Lenka Ilavská.

LENKA ILAVSKÁ

Narodená: 5. mája 1972

Šport: cyklistika

Najväčšie úspechy: celková víťazka 16 pretekov Svetovej klasifikácie UCI, 25-násobná majsterka Slovenska na ceste, víťazka Giro d’Italia 1993, 10. na Tour de France feminine 1997, 24. na OH 1996 v pretekoch jednotlivkýň, 17. na OH 1996 v časovke, 21. na OH 1996 v cross country MTB, 5. v hodnotení SP 1993, 3. na MS v dlhom duatlone.

Jediná s dvoma disciplínami na OH

Už po roku tréningu sa dokázala presadiť vo federálnej československej špičke. Počas dvanástich rokov vo svetovom pelotóne sa sedemkrát zúčastnila na majstrovstvách sveta, v roku 1996 štartovala na olympijských hrách v Atlante.

Dodnes je jediná slovenská športovkyňa či športovec, ktorá štartovala na jedných olympijských hrách vo dvoch rôznych športových disciplínach. V Atlante absolvovala preteky jednotlivkýň a časovku v cestnej cyklistike a preteky cross country v horskej cyklistike.

Na pretekoch UCI dosiahla 109 umiestení do 3. miesta, šestnásťkrát ich vyhrala. Okrem triumfu na Giro d’Italia bola v celkovom poradí aj štvrtá a šiesta. Na Tour de France sa umiestnila raz na 10. priečke.

Peniaze za triumf na Gire nevidela

Lenka Ilavská
Vľavo austrálska cyklistka Kathryn Wattová, olympijská víťazka z Barcelony v žltom tričku vedúcej pretekárky Veľkej ceny Prešova a Pravdy 1998, vpravo slovenská reprezentantka Lenka Ilavská v zelenom drese najlepšej vrchárky.
Foto
TASR/MILAN KAPUSTA

Za víťazstvo na Gire dostala od sponzora 30-tisíc slovenských korún. Koľko dostala od organizátorov za prvenstvo netuší. „Nikdy som tie peniaze nevidela. Taliani tvrdili, že ich už poslali na zväz, na zväze vraveli, že nič neprišlo. Tréner za nimi chodil päť rokov, potom to vzdal, peniaze sa niekam vyparili. Ale nijaká závratná suma to nebola,“ spomínala si pred časom v rozhovore pre denník Pravda.

V závere kariéry jazdila vo Francúzsku, keďže doma už nemala podmienky na výkonnostný rozvoj. V krajine galského kohúta sa začala zúčastňovať aj na pretekoch v duatlone. Na majstrovstvách sveta v dlhom duatlone v rakúskom Wayeri skončila na 3. mieste.

Po skončení kariéry však robila všeličo, bola aj masérkou basketbalistou Svitu, plavčíčkou, turistickou sprievodkyňou i nezamestnanou. Dnes učí na Strednej zdravotníckej škole v Poprade a nežije z niekdajšej slávy. Popritom trénuje cyklistov a triatlonistov. Viedla aj Adriána Babiča, ktorý pred zopár mesiacmi tragicky zahynul.

Dnes je jedna z tréneriek talentovanej Nory Jenčušovej, ktorá sa môže popýšiť titulom juniorskej majsterky Európy v scratchi.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV