Športové aktuality
7 min. čítania

Ženy, ktoré sa športu venujú celý život: Neoblomná cvičiteľka, olympionička – telocvikárka aj začínajúca trénerka

Stanislav Krško

Nikdy to nevzdali a šport sa stal ich celoživotnou vášňou. Reč je o ženách, ktoré športujú celý svoj život. Ani po skončení svojej športovej kariéry neprestali a naďalej svoje skúsenosti odovzdávajú mladším generáciám. Vybrali sme štyri obdivuhodné športovkyne, ktorých príbeh by mal poznať každý fanúšik slovenského športu. 

Iveta Gályová – neoblomná cvičiteľka 

Telovýchovná pedagogička a trénerka Iveta Gályová je zaujímavou postavou v slovenskom športe. Je zrejme najstaršou cvičiteľkou na Slovensku, hoci dnes už kvôli zdravotným problémom nie je, žiaľ, aktívna. Čoskoro deväťdesiatročná Gályová ukončila štúdium v odbore telesná výchova na Pedagogickej fakulte UK v roku 1953. Do roku 1960 vyučovala telesnú výchovu stredoškolákov, neskôr študentov medicíny na Lekárskej fakulte UK. Vyše tridsať rokov pôsobila ako asistentka telesnej výchovy na Katedre Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Je dokonca zakladateľkou odboru zdravotná telesná výchova v Československom zväze telesnej výchovy. Tam pracovala na odstránení dôsledkov nesprávneho držania tela. Zostavovala aj rôzne súbory cvičení, vydávala odborné publikácie, aj prekladala tie zahraničné.

Iveta Gályová
Iveta Gályová
Foto
Humanita Plus 9/2007

V mladosti sa venovala sa športovej gymnastike, tancovala, hrala tenis, stolný tenis, plávala, splavovala Hron či učila deti lyžovať. Ani po odchode do dôchodku však na šport a zdravý pohyb nezanevrela. Práve naopak, ešte viac ju to nakoplo a dlhé roky pomáhala starším ľudom udržať sa v kondícii a v pohybe. Prechodila celú krajinu a na rôznych seminároch pomáhala s prípravou cvičiteliek. Na dôchodku založila oddelenie zdravotnej telesnej výchovy pre stredný a starší vek pri TJ Medik a TJ Slávia UK, prednášala na tému zdravotnej telesnej výchovy a donedávna viedla aj pravidelné cvičenia senioriek v hale Mladosť. Pôsobila aj ako členka Jednoty dôchodcov Slovenska, organizovala výlety a je členkou aj Červeného kríža. Jej vytrvalosť a úspechy ocenilo aj mesto Bratislava, v roku 2016 získala Cenu primátora.

Anna Murínová – olympionička, na ktorej stojí presná muška sestier Fialkových

Bývalá úspešná olympionička Anna Murínová sa športu nevzdala ani po konci svojej biatlonovej kariéry. Dnes je z nej trénerka sestier Fialkových a dohliada na to, aby Paulína a Ivona boli počas streleckých položiek čo najpresnejšie. Na starosti má aj ženskú štafetu, ktorá po odchode Nasti Kuzminovej stále hľadá svoju tvár.

Anna Murínová je v súčasnosti trénerka sestier Fialkových.
Anna Murínová je v súčasnosti trénerka sestier Fialkových.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Murínová má za sebou úspešnú kariéru, k olympijskému kovu bola veľmi blízko. V štafete na ZOH 1998 v Nagane skončili Slovenky aj s Murínovou na štvrtom mieste. O štyri roky neskôr, v americkom Salt Lake City, bola štafeta piata. V individuálnych úspechoch sa vyníma 3. miesto zo Svetového pohára v Anterselve 2004. Po konci kariéry v roku 2006 začala pracovať ako trénerka v Osrblí. Práve tam sa stretla s Petrom Fialkom, ktorý sa jej spýtal, či by do tímu nevzala aj malú Paulínu. Tak sa začal písať spoločný príbeh sestier Fialkových a Anny Murínovej, ktorý pokračuje dodnes.

Slovenská reprezentantka v behu lyžiach Alžbeta Havrančíková, ktorá počas svojej kariéry dvakrát ovládla preteky Svetového pohára (v La Féclaz vyhrala 5 km voľne, v Klingenthali 30 km voľne) a v celkovej klasifikácii skončila v sezóne 1988/1989 na 2. mieste.
Foto
Foto archív SOŠV - Slovenské olympijské a športové múzeum

Alžbeta Havrančíková – z pretekov Svetového pohára do školskej telocvične pod Tatrami

Slovenská reprezentantka v behu lyžiach, ktorá počas svojej kariéry dvakrát ovládla preteky Svetového pohára a v celkovej klasifikácii obsadila v sezóne 1988/1989 2. miesto. Zúčastnila sa na štyroch zimných olympijských hrách a siedmich majstrovstvách sveta. Počas bývalého režimu odmietla podpísať sporný dokument o tzv. špeciálnej zdravotnej starostlivosti, čo sa dá preložiť ako štátom riadený doping. Po tomto geste jej hrozil dokonca koniec v reprezentácii. O tom, ako si na bývalý režim spomína, nám porozprávala v rozhovore k príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie. 

Prečítať si rozhovor

Po konci bežeckej kariéry zakotvila v podtatranskej základnej škole v Liptovskej Tepličke, kde sa stala učiteľkou telesnej výchovy. Pani učiteľka Havrančíková obetuje aj svoj vlastný čas a svojich žiakov pripravuje na športové súťaže.

Zuzana Žirková – z palubovky priamo na trénerskú stoličku

Športová kariéra sa pre bojnickú rodáčku Zuzanu Žirkovú začala priam fantasticky. Nemala ešte ani osemnásť rokov a už reprezentovala SR na šampionáte v Nemecku 1998. Pod vedením legendárnej trénerky Natálie Hejkovej nastúpila v každom zápase, hoci na jej nomináciu sa niektorí pozerali cez prsty. O rok neskôr na ME 1999 v Poľsku sa už stala najlepšou strelkyňou Slovenska. V roku 2000 bola členkou olympijského tímu v Sydney a tešila sa zo 7. priečky.

V klubovej kariére tiež podávala stabilné výkony, patrila medzi najlepšie rozohrávačky v Európe. Pod vedením už spomínanej Hejkovej vyhrala s SCP Ružomberok v rokoch 1999 a 200 Euroligu. V roku 2006 si úspech zopakovala, tentokrát v tíme Gambrinus Brno. Zahrala si aj v Košiciach či maďarskom GYSEV Ringa Šopron. V roku 2003 nazrela na pár zápasov aj do WNBA v drese Washington Mystics. Posledných osem rokov kariéry bola líderkou Good Angels Košice. Po tom, ako klub zanikol, ukončila svoju športovú kariéru.

Zuzana Žirková je úspešná basketbalová trénerka, ktorá ako hráčka vyrastala pod vedením legendárnej Natálie Hejkovej.
Zuzana Žirková je úspešná basketbalová trénerka, ktorá ako hráčka vyrastala pod vedením legendárnej Natálie Hejkovej.
Foto
TASR - Dušan Hein

Netrvalo to však dlho a fanúšikovia basketbalu ju mohli opäť vidieť na zápasoch v Košiciach. Zhostila sa úlohy trénerky amatérskeho klubu Young Angels Košice. S výnimkou jednej profesionálky tvorili tím mladé dievčatá a študentky. Žirkovej sa však s tímom podarilo v úvodnej sezóne 2018/19 obsadiť výborné 3. miesto. Budúcnosť tímu si vraj ešte netrúfa odhadnúť, chce hlavne motivovať hráčky, aby na sebe pracovali a videli, že ich spoločné úsilie posúva.

Věra Čamborová - vychovala Moravcovú, teraz trénuje najmenších

Plavecká trénerka Věra Čamborová sa narodila v susedných Čechách v Ústí nad Labem. V mladosti najskôr aktívne plávala, potom prešla na gymnastiku. Neskôr sa však vďaka manželovi dostala do Piešťan, kde žije dodnes. V Piešťanoch prišla do plaveckého a vodnopólového klubu Slovan Kúpele Piešťany. Najskôr v ňom robila kurzy plávania a starala sa o najmenších plavcov. Postupom času sa však v klube vytvorili plavecké triedy a bol záujem o trénerov. Věra sa tak rozhodla pre štúdium na FTVŠ a v roku 1967 začala pracovať ako trénerka.

Věra Čamborová (vľavo) stále pri zrode našej najväčšej plaveckej hviezdy Martiny Moravcovej.
Věra Čamborová (vľavo) stále pri zrode našej najväčšej plaveckej hviezdy Martiny Moravcovej.
Foto
Facebook České plávaní

V Piešťanoch sa ujala aj deväťročnej Martiny Moravcovej. Pracovali spolu až do Martininej maturity v roku 1995. Po nej odišla mladá plavkyňa do zámoria za svojím snom a trénerka Čamborová sa rozhodla odísť „do dôchodku“ a venovať sa rodine. V roku 2007 sa však vrátila naspäť k bazénom.

Prišla do nového Piešťanského plaveckého klubu, ktorý vznikol na želania rodičov v roku 2007. V ňom sa opäť venuje tým najmenším. V klube má aj svoje dve rodinné nasledovníčky. Dcéru, ktorá klub vedie, a vnučku, tiež trénerku.

Tento článok vznikol v spolupráci s Komisiou SOŠV pre ženy a šport k príležitosti Medzinárodného dňa žien. Cieľom Komisie pre ženy a šport je zabezpečovať osvetu a sprístupňovať športovej verejnosti dokumenty z MOV a iných inštitúcií zaoberajúcich sa problematikou rodovej rovnosti a prispievať tak k tomu, aby ženy aj muži v športe mali rovnaké príležitosti zapojenia sa do športového a riadiaceho života vo všetkých úrovniach a smeroch. Prispievať k zabezpečeniu základného práva športovcov, ktorým je bezpečné prostredie, v ktorom šport vykonávajú.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV