Športové aktuality
2 min. čítania

Ženy na mostíkoch by znížili hodnotu olympijských medailí, tvrdí prezident MOV Rogge

VANCOUVER 29. februára (SITA, AP) - Zaradenie ženskej súťaže v skokoch na lyžiach do programu zimných olympijských hier 2010 vo Vancouveri, ako žiadajú stúpenkyne tohto športu, by devalvovalo hodnotu vzácnych kovov s piatimi kruhmi. Myslí si to prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge, ktorý svoj názor prezentoval aj počas svojej druhej inšpekčnej návštevy dejiska najbližšieho zimného sviatku športu.

Podľa lídra svetového olympijského hnutia majú skoky na lyžiach medzi ženami v globálnom meradle iba asi 80 pretekárok a ani v ďalších aspektoch toto odvetvie nespĺňa kritériá na získanie prívlastku olympijské. "Keď máte tri medaily rozdeliť medzi 80 žien, ktoré pravidelne súťažia na medzinárodnej úrovni, percento možnosti získať jeden z kovov je príliš vysoké. V ostatných odvetviach hovoríme o stovkách tisícok, ak nie miliónoch športovcov dosahujúcich solídnu úroveň, a to na jednu jedinú medailu. Nechceme, aby medaily strácali na hodnote. To je hranica, za ktorú nepôjdeme," odkázal Rogge.

Iný názor majú kanadské iniciátorky kampane za zaradenie súťaže skokaniek do programu ZOH, ktoré operujú najmä termínom diskriminácia. Svoju sťažnosť predložili už aj Kanadskej komisii ľudských práv a tešia sa podpore federálnej ministerky športu Heleny Guergisovej. "Nejde o diskrimináciu, ale o rešpektovanie základných technických pravidiel, ktorými sa riadi olympijský šport na celom svete," trvá na svojom Rogge.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV