Šport a olympizmus
4 min. čítania

Ženy a šport patria k sebe: Prečítajte si inšpiratívne príbehy

Ženy a šport patria k sebe. A slovenský šport je plný výnimočných žien. Nemusia to byť len olympijské víťazky ani svetové rekordérky, stačí len, že pohyb je ich vášňou. Prečítajte si o nich zaujímavé príbehy a rozhovory, vypočujte si podcasty či pozrite videá. 

Učiteľka biológie stíha viesť aj skupinové cvičenia: Chcem provokovať ľudí k aktivite a ukázať im, že výhovorky na vyšší vek neobstoja

RNDr. Dagmar Balalová učí biológiu na gymnáziu v Púchove. Popri vzdelávaní študentov je aj inštruktorkou rôznych skupinových cvičení. „Najviac ma oslovuje myšlienka kalokagatie – snaha rozvíjať svoju telesnú a duševnú stránku tak, aby boli v rovnováhe a v jednote. Zanedbávanie ktorejkoľvek z nich je podľa mňa trestuhodné,“ hovorí v rozhovore.


Nina Ladvenicová sa venuje vzpieraniu a crossfitu. Poznámky, že ženy by nemali dvíhať činky, už dávno ignoruje

Nina Ladvenicová sa venuje vzpieraniu a crossfitu. A v oboch sa jej darí dosahovať skvelé výsledky. V crossfite sa dostala na prestížne Crossfit Games ako vôbec prvá Slovenska v histórii. Rozprávali sme sa s ňou o jej začiatkoch, náročných tréningoch, ale aj o tom, ako vníma postavenie žien v silových športoch a či sa stretáva s názormi, že by ženy nemali dvíhať činky.


Víťazka Svetových hier Monika Chochlíková: Najcennejšie zlato v kariére

Čo nevyšlo v roku 2017 vo Vroclave, napravila v Birminghame 2022. Všestranná bojovníčka Monika Chochlíková sa konečne dočkala cenného triumfu na Svetových hrách. Bola to medaila, ktorá majsterke sveta aj Európy v kickboxe aj thajskom boxe ešte chýbala do zbierky.


Zobudila som sa a vedela, že finále s Hingisovou vyhrám. Nielen o tenise s Danielou Hantuchovou

Niekdajšia svetová päťka prežíva úspešnú kariéru po úspešnej kariére. Hantuchová patrila na tenisových dvorcoch k najlepším na svete, dnes je nemenej úspešnou televíznou komentátorkou a analytičkou tenisu. Rovnako tak sa venuje nahrávaniu vlastného podcastu.


Tehotenstvo a šport nie sú nepriatelia, hovorí gynekologička a vášnivá bežkyňa

„Mýtus, že tehotná žena nemôže športovať, j už dávno vyvrátený,” hovorí v rozhovore gynekologička a vášnivá bežkyňa MUDr. Lucia Ondrášiková. Svoje odborné vedomosti z lekárskej praxe využila aj počas vlastného tehotenstva. Neprestala byť aktívna a naďalej športovala. Týždeň pred pôrodom odbehla osem kilometrov.


Športový aerobik najskôr zahliadla v televízii, neskôr sa stala cvičiteľkou aj rozhodkyňou: Pohyb by mal byť súčasťou života každého z nás

Doc. Oľga Kyselovičová, PhD. zasvätila športu celý život. Je pedagogička na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. Pôsobí na katedre gymnastiky, je viceprezidentka Slovenskej gymnastickej federácie aj členka Technickej komisie športového aerobiku Európskej gymnastiky.


Štúdium na FTVŠ najskôr zatajovala pred rodičmi, pri bazénoch nakoniec zostala celý život: Chcela som spoznať plávanie vo všetkých farbách dúhy

Prof. Yvetta Macejková, PhD., je pedagogičkou na Katedre športov v prírode a plávania Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. Okrem toho sa však venuje aj trénovaniu mladých talentov či spolupracuje so športovcami s intelektuálnym znevýhodnením. Je to skrátka žena, ktorá zasvätila svoj život športu.


Henrieta Farkašová: Spoločnosť na Slovensku ešte nie je tak vyspelá, aby úplne docenila paralympijských športovcov

Keď bola malá, niektorí sa jej vysmievali. Napriek tomu sa nikdy nevzdala a stala sa úspešnou športovkyňou. Na paralympijských hrách v Pekingu 2022 brala dvakrát zlato za zjazd a superkombináciu. V Olympijskom podcaste sme spovedali našu najlepšiu paralympioničku – zrakovo znevýhodnenú lyžiarku Henrietu Farkašovú.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV